IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford последва Mercedes и Toyota – окончателно се изтегля от Русия

По подобие на своите конкуренти, които развиваха бизнес в страната, американският концерн продава активите си с опция за обратно изкупуване в рамките на 5 години

19:18 | 26.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ford Motor Co. продава своя дял от 49% в съвместното си предприятие Sollers Ford, с което американската автомобилна компания напуска окончателно Русия, след като спря дейността си в страната по-рано тази година заради войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Руските активи на Ford ще бъдат прехвърлени на предприятието срещу символичната сума от 1 евро, заяви говорител на компанията. Според споразумението Ford запазва правото на обратно изкупуване за 5-годишен период „ако глобалната ситуация се промени“.

Концернът вече беше спрял производството на микробуси в страната, както и доставките на части. Неговото оттегляне от Русия е предхождано от това на Toyota Motor Corp., Nissan Motor Co. и по-рано в сряда Mercedes Benz AG.

Бизнесът на Ford в Русия е малък и през последните три години беше допълнително намален. Компанията е продала в страната около 22 000 превозни средства през 2021 г., според регулаторни документи.

„Ние във Ford сме дълбоко загрижени относно нахлуването на Русия в Украйна и за безопасността на украинския народ“, написа главният изпълнителен директор Джим Фарли в Twitter през март.

Базираният в Диърборн, Мичиган, автомобилен производител заяви през 2019 г., че затваря три фабрики в Русия, изтегляйки се от пазара на автомобили, на който беше лидер, като част от по-широко преразглеждане на своите европейски операции. Последното решение за оттегляне от Русия отразява забавянето на икономиката и западните санкции, които помрачиха перспективите за смятания в миналото ключов пазар за растеж.

Книжата на Ford поскъпват с 1,3% към 18:24 ч. българско време. От началото на годината те са изтрили около 37% от стойността си.

Според публикации на руски медии от началото на октомври страната очаква пълно оттегляне на японските автомобилни концерни, след като това направиха Toyota и Nissan. Автомобилните производители Mazda и Mitsubishi разглеждат възможността за пълно оттегляне от Русия, информира в. „Комерсант".

Говорителят на Mazda Акира Мачида заяви, че концернът е започнал разговори с партньора си в Русия Sollers и други участници на пазара там. Mazda продаде около 30 хил. коли в страната през 2021 г. и все още не е взела решение за бъдещето на местните си служители, допълва Мачида.

Mitsubishi все още не е съобщила официално за подобни планове. Руското звено на марката заяви пред „Комерсант", че продължава „да работи както обикновено“.

Въпреки това, по един или друг начин, всички японски концерни вече са напът да се откажат от производствената си дейност в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Пет годишна опция ,а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
то не остана и работна ръка, кой емигрира, кой натори украинската земя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още