IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota прекратява производството на автомобили в Русия

Компанията ще продължи да предоставя услуги на съществуващите клиенти, както и ще подкрепя служителите си по различен начин

22:54 | 23.09.22 г. 3
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Японската компания Toyota Motor Corp е решила да прекрати производството на автомобили в Русия поради прекъсване на доставките на основни материали и части.

През март Toyota преустанови производството в Санкт Петербург поради проблеми във веригата на доставки и спря вноса в Русия, съобщава Ройтерс.

"През този период запазихме изцяло работната си сила и гарантирахме, че предприятието ни е готово да възобнови производството, ако обстоятелствата го позволяват", казва се в изявление на компанията.

"След шест месеца обаче не успяхме да възобновим нормалната си дейност и не виждаме индикации, че ще можем да я възобновим в бъдеще", допълва компанията, цитирана от БГНЕС.

Според Toyota операциите ѝ в Москва трябва да бъдат преструктурирани, като ще продължи да подкрепя своята мрежа за търговия на дребно. Тя ще предоставя услуги на съществуващите клиенти на Toyota и Lexus.

"Ще предложим (на персонала)... помощ за възстановяване на работата, преквалификация, включително финансова подкрепа над законовите изисквания", заявяват от Toyota.

Много заводи в Русия спряха производството и освободиха работници поради недостиг на части и технологии заради санкциите.

Renault продаде мажоритарния си дял в базирания в Русия производител на автомобили „Автоваз“на руски научен институт за една рубла. Производители на луксозни автомобили, като Jaguar, спряха износа си за Русия, а Ford и BMW спряха част от производствата си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
До: DS66Китай е един порядък по-голям пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
Подържат друг път! То си пише какво подържат - което не е санкционирано... Ама без внос след 6 месеца и това ще приключи... Всички се надяват да свърши това чудо по един или друг начин ама един след друг всички разбират, че няма да е скоро. И се отърват от пасивите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
DS66
преди 1 година
Уж..всички продължават да си подържат бизнесите там. Те са там за печалба, не по политически причини. Китай по праведен ли е от Русия, която беше отрекла комунизма ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още