IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz се изтегля напълно от Русия

Германският концерн ще продаде фабриката си в страната на руския инвеститор „Автодом“ за неназована сума

13:52 | 26.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Mercedes-Benz се изтегля напълно от Русия

Осем месеца след началото на руската инвазия в Украйна Mercedes-Benz напълно се отказва от руския си бизнес. Търговското дружество и заводът за сглобяване на леки автомобили с повече от 1000 служители ще бъдат продадени на руския инвеститор „Автодом“, съобщи производителят на автомобили. Не се споменава нищо за цената, предава DPA.

Финансовият директор Харалд Вилхелм казва само, че Mercedes не очаква никакви отписвания или приходи от продажбата. През март Mercedes замрази производството си в Русия и износа си за страната заради войната. Компанията от DAX сега твърди, че през изминалата година производителят на автомобили е трябвало да приеме загуба от около 800 млн. евро във връзка с руския си бизнес.

Фабриката край Москва беше открита през 2019 г. с участието на руския президент Владимир Путин. В съоръжението, което се разглеждаше като ключово за достъпа до изгодни държавни поръчки, работят над 1000 души и се произвеждат седанът и SUV моделите от Е-класата. Оборудван с роботи и друга най-съвременна автоматизация, заводът може да произвежда 20 хил. автомобила годишно.

Според оценка на Bloomberg Intelligence на Русия се падат 2% от продажбите на Mercedes. Руските дъщерни дружества на Mercedes имаха задължения към банки в размер на около 1 млрд. евро и през март компанията заяви, че е издала гаранции за дълга.

В миналото германските фирми са били обект на експроприация от страна на чужди правителства - фактор, който някои икономически анализатори посочват като причина за нежеланието на страната да инвестира средства от големия си излишък по текущата сметка в чужбина. След като САЩ влизат в Първата световна война, правителството им конфискува американските операции на германската Merck KGaA, което води до създаването на Merck & Co, понастоящем напълно отделна фармацевтична компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
До: zelka007 : Верно ли са затънали!?,кога ще е парада на червения?: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
Никой от тези по долу ,явно не се се возили на бтр. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Ам да си кaрат , ама затънаха в Украйна , и тва не могат да карат читаво ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 1 година
... и без другото са твърде бедни зада си ги позволят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ам да си кaрат танковете и бтр-ите, за какво са им тия мирцедеси на opките :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
На кой му требват мерцедеси в мордор ?! Там карат лади и масквичи , когато има де , щото напоследък всичко е в бъдеще време : ще има ... :))) ... Мерцедес и вановете прекратиха да сглобяват там преди време , заради плачевното качество ... Крадци на съдомиялни и фаянс , сър !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още