IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler прекратява сътрудничеството си с руската „Камаз“ заради Украйна

Mercedes-Benz Group търси начини да прехвърли своя дял в руската компания на германския производител на камиони

20:46 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският компания за тежкотоварни превозни средства Daimler Truck AG прекратява всякакво сътрудничество с най-големия руски производител на камиони „Камаз“ заради руската инвазия в Украйна, съобщава Handelsblatt.

След почти 12 години сътрудничество Daimler Truck преустановява всички дейности с „Камаз“. В резултат на войната в Украйна няма да бъде построен нито един камион в съвместното предприятие DK RUS и няма да бъдат доставяни повече компоненти на руския концерн, съобщава Daimler Truck германската медия. Новината беше отразена и от Ройтерс. 

Най-големият производител на търговски превозни средства в света реагира на острите критики по отношение на своя съюз с руснаците, тъй като „Камаз“ е не само водещият производител на камиони и автобуси в Русия, но и снабдява от години руската армия с бронирани превозни средства.

Сътрудничеството на Daimler Truck с „Камаз“ се ограничава до граждански търговски превозни средства. Но руската компания вече попада в списъците на Европейския съюз (ЕС) със санкции. Руската оръжейна група „Ростех“, която държи над 47 процента от акциите на „Камаз“, също се сблъсква с наказателни мерки от западните страни като Великобритания. След като руските войски нахлуха в Украйна миналата седмица, Daimler Truck спря напълно бизнеса си с „Камаз“.

Главният изпълнителен директор на Daimler Trucks Мартин Даум се обърна към над 100 хил. служители по целия свят в имейл, посочвайки, че компанията е обезпокоена от ситуацията в Украйна, както и за мира в цяла Европа.

„С оглед на събитията от последните няколко дни обаче решихме да прекратим дейността си в Русия“, заяви Даум в имейла, видян от Handelsblatt.

Бившата компания майка на Daimler Truck, производителят на автомобили от Щутгарт Mercedes-Benz, също юридически проучва как може да продаде 15-процентния си дял в „Камаз“ възможно най-бързо.

Марк Тюнглер, генерален мениджър на Германската асоциация за защита на ценните книжа (DSW), призова ръководството на Mercedes да предприеме действия възможно най-скоро.

Според борсов проспект от септември Mercedes иска да прехвърли своя дял в „Камаз“ на Daimler. За момента обаче липсва писмено съгласие на останалите акционери в руската компания за финализиране на трансакцията.

Германската група плати над 250 млн. долара за дела в „Камаз“.

Остава неясно какво ще стане със служителите на съвместното предприятие в Русия, чийто брой се изчислява на около 1000.

През последното десетилетие Daimler Truck е продал малко над 35 хил. камиона в Русия. За разлика от Западна Европа или Северна Америка, руският пазар остава сравнително малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още