IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan напуска Русия по примера на Renault

Японският концерн продава активите си за символична сума на института НАМИ с опция за обратно изкупуване в рамките на шест години

13:08 | 11.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен производител Nissan Motor Co. продава своите активи в Русия на държавата с опция за обратно изкупуване в рамките на шест години, съобщава Ройтерс, цитирайки руското министерство на индустрията и търговията.

Nissan обяви, че е решил да напусне руския пазар и очаква да понесе извънредна загуба от около 100 млрд. йени (686,72 млн. долара) от прехвърлянето на активите.

Сделката бележи поредното оттегляне на голяма компания от Русия, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари. Мярката отразява решението на Renault да прекъсне връзките си с руския пазар, като продаде мажоритарния си дял в „АвтоВАЗ“ на руски институт през май.

Продажбата на активите на Nissan на института НАМИ ще включва производствените и изследователски съоръжения на компанията в Санкт Петербург, както и нейния център за продажби и маркетинг в Москва, добавят от министерството.

За прехвърлянето на активите НАМИ е платил „символична сума“, посочва източник, запознат с трансакцията. По-рано Renault продаде своя дял в „АвтоВАЗ“ срещу една рубла (0,0157 долара).

„Nissan Manufacturing Rus прехвърля своите активи на държавата – сделка от голямо значение за индустрията“, изтъква от своя страна министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Производството на автомобили в Русия почти спря през май, след като големите автомобилни производители напуснаха страната, а западните правителства наложиха санкции на Москва в отговор на инвазията ѝ в Украйна. Русия произведе едва 3700 автомобила през въпросния месец, което е с 97% по-малко в сравнение с май 2021 г., според данни на статистическата агенция на страната Росстат.

Докато производството се колебаеше в началото на годината – 95 хил. броя през януари и 108 хил. броя за февруари – през март то падна до 40 800 превозни средства, след като руският президент Владимир Путин даде начало на нахлуването на руските военни в Украйна в края на февруари.

Русия е произвела общо 268 хил. превозни средства през първите пет месеца на тази година, по-малко от половината от обемите за същия период на 2021 г.

В руската автомобилна индустрия работят 300 хил. души, като още 3 млн. работят в свързани индустрии.

В края на миналата седмица стана ясно, че Nissan и Renault обсъждат възможност за намаляване на дела на французите в японския концерн. Като компенсация Nissan може да инвестира в новия бизнес на Renault за електрически превозни средства, който ще бъде отделен от операциите с конвенционални коли.

Renault притежава около 43% от Nissan и иска френският му партньор да намали дела си до 15 на сто, колкото е делът на Nissan в партньора му в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още