IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault може да намали дела си в Nissan до 15%

В замяна на това японският концерн ще инвестира в новото подразделение на френската компания за електромобили

18:40 | 09.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nissan Motor притиска френския си партньор Renault да намали дела си в японския автомобилен производител възможно най-много, в идеалния случай до 15%, и може да обмисли да набере средства за изкупуването на акциите, съобщи запознат източник, цитиран от Ройтерс.

Исканията са отправени в замяна на съгласието на Nissan да инвестира в новото подразделение на Renault за активите ѝ, свързани с електромобилите, съобщи източникът, пожелал да остане анонимен, тъй като разговорите не са публични.

Renault притежава около 43% от Nissan и иска френският му партньор да намали дела си до 15 на сто, колкото е делът на Nissan в партньора му в съюза, уточни източникът.

За разговорите за продажба на дял съобщи първо Wall Street Journal, а Bloomberg информира, че Renault е склонна да намали дела си в Nissan.

Renault работи по плановете си да отдели бизнеса си с електромобили от този с автомобили с двигатели с вътрешно горене в опит да настигне конкуренти като Tesla и Volkswagen в надпреварата за по-чисти коли.

Очаква се компанията да обяви подробности за новото си подразделение за електромобили в деня на капиталовите пазари тази есен.

На фона на задълбочаването на преговорите главният изпълнителен директор на Renault Луuа де Мео присъства на състезанието в неделя от Формула 1 на пистата Сузука, за да разговаря с колегата си от Nissan Макото Учида.

Разговорите този уикенд обаче едва ли ще донесат конкретни резултати, съобщава запознат източник. Но те може да спомогнат за сделка до 8 ноември, когато Де Мео планира да представи актуализираната си стратегия.

Партньорите в съюза Nissan и Mitsubishi все още не са обявили дали ще участват в бъдещото подразделение за електромобили на Renault.

Източникът заяви, че Mitsubishi обмисля също да поеме дял с едноцифрен процент в подразделението за електромобили на Renault.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още