IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Renault поскъпват със 7% след новината за преговорите с Nissan

Делът на французите в японския концерн се изчислява на 6,1 млрд. евро

14:21 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Renault SA скочи, след като автомобилният производител потвърди, че води преговори, които могат да доведат до осребряване на част от дяловото му участие на стойност 6,1 млрд. евро в партньора Nissan Motor Co., съобщава Ройтерс.

Акциите на Renault поскъпнаха с близо 7% до 32,75 евро към 13 ч. българско време, отчитайки най-големия си дневен ръст от над седем месеца, след като френската компания обяви, че обсъжда с ръководството на Nissan нови съвместни дейности, включително възможността японският концерн да инвестира в бизнеса на Renault за електромобили, който се очаква да бъде отделен от операциите с коли с двигатели с вътрешно горене.

Според източници, запознати с преговорите, Renault е готова да намали своя дял в Nissan – тема, която от години се разглежда от японците, търсещи начин за по-справедливо разпределяне на участието на компаниите в алианса и в тяхната корпоративна структура.

Някои анализатори приветстваха перспективата Renault да заздрави връзките си с Nissan.

В отговор на евентуално намаляване на дела на французите в японския концерн, Nissan е готов да инвестира в новото електромобилно начинание на европейската компания, посочват източниците.

Renault притежава около 43% от Nissan и иска френският му партньор да намали дела си до 15 на сто, колкото е делът на Nissan в партньора му в съюза.

Renault работи по плановете си да отдели бизнеса си с електромобили от този с автомобили с двигатели с вътрешно горене в опит да настигне конкуренти като Tesla и Volkswagen в надпреварата за по-чисти коли.

„Разглеждаме всяко ребалансиране на дела на Renault от 6,1 млрд. евро в Nissan като стъпка към по-добро разпределение на капитала в Renault“, пише Филип Ушоа, анализатор от Jefferies, който оценява акциите на французите с рейтинг „купувай“.

При сегашните цени на акциите, намаляването на дела на Renault в Nissan до положение, при което двете компании ще имат равни участие, би донесло 4 млрд. евро в брой преди данъци и такси за Renault, изтъква в бележка до клиенти анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн.

„Взаимните участия на Renault и Nissan ще бъдат равни, което ще позволи на алианса да продължи да действа при по-справедливи условия, като се има предвид, че сливането вече не е на масата“, пише Дийн.

Ръководителите на двете компании обсъдиха плана на Renault за разделяне на своя бизнес. Френският автомобилен производител планира да обяви подробности в началото на ноември.

Renault ще представи своите финансови цели пред инвеститорите на 8 ноември. Главният изпълнителен директор Лука де Мео също обеща да даде подробности за планираното разделяне на бизнеса. Въпреки че все още не са взети окончателни решения, има шанс преговорите да доведат до споразумение преди тази дата, споделят източници.

Де Мео се срещна през уикенда с главния изпълнителен директор на Nissan Макото Учида в кулоарите на Гран При на Япония, част от серията състезания на Формула 1. Всяко понижение на дела на Renault в Nissan ще зависи от отстъпките от страна на японците и вероятно ще включва договорени ценови нива или конкретни етапи на проекта, които ще доведат до продажба на акции, добавят източници. Френската държава, която има 15-процентен дял в Renault, също трябва да одобри плана.

Договарянето на евентуална продажба на дела на Renault в Nissan „може да отнеме години“, смята Ушоа от Jefferies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още