IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Inditex продаде бизнеса си в Русия на компания от ОАЕ

Компанията за дрехи обяви през март, че затваря всичките си 502 магазина в Русия и спира онлайн продажбите

10:57 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият моден търговец на дребно в света Inditex - собственик на модния бранд Zara, договори продажбата на бизнеса си в Русия на Daher Group, с което се оттегля от страната, съобщава Bloomberg.

Споразумението ще запази „значителен брой работни места“ в Русия и Daher ще поеме и повечето договори за наем на магазини на Inditex, заяви базираната в Испания Inditex в регулаторни документи във вторник.

Inditex очаква провизии, направени през първата половина на годината, да покрият влиянието от напускането на Русия. През юни компанията заяви, че е заделила 216 млн. евро за закриването на дейността си в Русия и Украйна.

Компанията за дрехи обяви през март, че затваря всичките си 502 магазина в Русия и спира онлайн продажбите, след като страната нахлу в Украйна. Русия формираше около 8,5% от общите приходи на групата преди лихвите и данъците и бе вторият по големина пазар на Inditex по брой магазини.

Когато Inditex обяви, че спира бизнеса в Русия подобно на други западни компании, тя каза още, че ще продължи да плаща заплати на около 9 хил. работници и ще се стреми да постигне споразумения с наемодателите. Това бе обявено по същото време, когато компанията преминаваше между управлението на бившия и на настоящия си председател.

Съгласно споразумението Daher ще работи в Русия под собствената си марка, но ако на някакъв бъдещ етап Inditex пожелае да се върне в страната, сделката очертава възможността това да стане чрез франчайзи.

Daher е базирана в Обединените арабски емирства и има връзки с Azadea, ливанска компания, която управлява франчайзи на Inditex в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още