IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Inditex инвестира в стартъп за рециклиране на текстил

Модният гигант се опитва да поеме по-активна роля в устойчивостта в сектора

23:03 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията майка на модния бранд Zara – Inditex, инвестира в стартъп за рециклиране на текстил заедно с американския милиардер Бил Гейтс, докато модният гигант се опитва да поеме по-активна роля в устойчивостта в сектора, пише MarketWatch.

Главният изпълнителен директор на испанската група Оскар Гарсия Масейрас представи инвестицията в стартъпа CIRC на годишното общо събрание. Inditex ще поеме дялово участие в CIRC за неназована сума, каза Масейрас.

CIRC е „иновативен“ стартъп, който „адресира едно от най-големите предизвикателства пред текстилната индустрия“, по-конкретно рециклирането на продукти, съставени от различни смеси от влакна, каза Inditex в изявление след общото събрание. Технологията на компанията цени да генерира нови устойчиви влакна, които да се ползват в производството на текстил, заяви собственикът на Zara и други модни брандове.

Сред партньорите на CIRC, която е базирана в Данвил, щата Вирджиния, е Breakthrough Energy Ventures, която е инвестиционна мрежа, управлявана от Бил Гейтс.

Освен Inditex, другите партньори на CIRC включват модния бранд Patagonia и индустриалната група, фокусирана върху устойчивостта, Fashion for Good.

Инвестицията първоначално е направена от хъба за устойчиви иновации на групата, заяви Inditex. “Чрез тази схема Inditex споделя познанията си и позицията си, за да ускори създаването на решения, които насърчават кръговрата на бизнес модела“, казва компанията.

По-рано тази година Inditex заяви, че е сключила споразумение за закупуването на платове, направени от рециклиран текстил от финландската Infinited Fiber Company.

Като част от сделката, която се оценява на над 100 млн. евро, Inditex ще купи 30% от годишното производство на Infinited Fiber на Infinna – плат, направен от рециклирани дрехи, започвайки от 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още