IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиров: Говорихме за специална операция в Украйна, а войната вече е в Русия

Москва поддържа обвинението за украинска „мръсна бомба", германският президент трябваше да се скрие в бомбоубежище по време на посещението си в Украйна

07:06 | 26.10.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Рамзан Кадиров. Снимка:  EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK
Рамзан Кадиров. Снимка: EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK

Сраженията в Украйна продължават, но фронтовете остават почти непроменени. Междувременно Москва настоява, че Украйна планира да използва т.нар. мръсна бомба. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер осъществи изненадващо посещение в украинската столица Киев - и междувременно му се наложи да отиде в убежище за въздушно нападение. 244-ият ден от войната накратко.

Москва съобщава за украински атаки в южната част на страната

Понастоящем движението на повече от 1000-километровия фронт в Украйна е слабо. По данни на Министерството на отбраната в Москва руските войски са отблъснали украинските атаки в Херсонска област в Южна Украйна и в Луганска област в източната част на страната. Представители на назначената от Русия окупационна администрация в Херсон работят по евакуацията на хиляди жители през река Днепър към части на страната, разположени на изток.

Чеченският лидер Кадиров упреква Русия за воденето на войната

Прочутият владетел на руската съставна република Чечения Рамзан Кадиров отново изрази недоволството си от хода на войната в Украйна. „Казвахме, че провеждаме специална военна операция на територията на Украйна, но войната вече се води на наша територия", заяви Кадиров в канала си в Telegram. Той бил много недоволен от това.

В граничните райони с Украйна вече е въведено военно положение, каза Кадиров. „Но те продължават да стрелят по мирни граждани и цивилни обекти“. Според него отговорът на Русия на това е бил „слаб". Той призова в отговор за унищожаване на украинските градове, „за да можем да видим далечния хоризонт".

Москва поддържа обвинението за „мръсна бомба"

Въпреки острите възражения на Запада Русия настоява, че Украйна се готви да използва радиоактивно замърсена „мръсна" бомба във войната. Отказът на САЩ да обърнат внимание на това е неприемлив в условията на такава опасност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По-рано САЩ, Франция, Великобритания и Украйна отхвърлиха руските обвинения като неверни.

Междувременно украинският външен министър Дмитрий Кулеба отново заяви, че страната му не е планирала и не планира да разработва „мръсна бомба". Украйна се отказа от ядрените си оръжия през 1994 г. и не планира да купува нови. Повтарящите се обвинения от страна на Русия пораждат опасения в Украйна, че самата тя планира това под „фалшив флаг", каза той.

Байдън: Използването на ядрени оръжия от страна на Русия би било „изключително сериозна грешка"

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Москва категорично да не използва ядрени оръжия. „Русия би допуснала изключително сериозна грешка, ако използва тактически ядрени оръжия", каза Байдън, когато бе попитан дали Русия се готви да използва ядрена бомба или ядрено оръжие. „Не мога да гарантирам, че това е операция под фалшив флаг", продължи Байдън, визирайки твърдението на Русия, че Украйна планира да взриви мръсна бомба и да обвини за това Русия. „Не знам, но това би било сериозна, сериозна грешка“. 

МААЕ планира инспекции по искане на Киев

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще инспектират през следващите дни два украински ядрени обекта, споменати от Русия в твърденията ѝ за „мръсна" бомба. Това съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. Въпреки това тези обекти ще бъдат редовно инспектирани от МААЕ. Западът отхвърли руското твърдение, че Киев е планирал да взриви радиоактивна бомба, за да дискредитира Москва. Такава „мръсна бомба" се състои от радиоактивен материал, освободен с конвенционални експлозиви.

Щайнмайер трябваше да се приюти в бомбоубежище

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Киев по време на първото си пътуване до Украйна след началото на руската агресивна война. По-късно обаче му се наложи да се укрие в бомбоубежище за час и половина по време на въздушна тревога при посещението си в Корюковка. В града той разгледа разрушенията, причинени от руската агресивна война.

По-късно Щайнмайер се срещна с украинския държавен глава Володимир Зеленски. През пролетта между двамата имаше дипломатически разрив. Сега Зеленски благодари на Германия, че е подкрепила страната му, която е била нападната от Русия. По този начин, каза той, Федералната република допринася за мира в Украйна. Това е „велико и исторически важно", каза той.

Г-7 и ЕС създават план "Маршал" за Украйна

Междувременно Г-7 на икономически силните демокрации и Европейският съюз стартираха план „Маршал" за възстановяването на Украйна. Експертна конференция, председателствана от германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, даде зелена светлина на такава програма, създадена по модела на американската помощ за Европа след Втората световна война. Шолц нарече възстановяването на Украйна „задача за поколенията, която трябва да започне сега".

Прекъсвания на електрозахранването във всички украински региони

Заради повредите по електропреносната мрежа, причинени от руския обстрел, електричеството отново беше прекъснато за часове във всички украински региони. Електроенергийната компания „Укренерго“ обоснова поетапните ограничения с това, че трябва да се намали натоварването на мрежите и да се стабилизират енергийните системи. Жизненоважната енергийна инфраструктура все по-често се превръща в основна цел на руските атаки.

Бомба рани петима души в окупирания град Мелитопол

Бомба избухва в окупирания от Русия град Мелитопол в Южна Украйна. Това съобщи администрацията на окупаторите. Взривното устройство в автомобил е детонирано в бизнес център. Петима души са ранени. Мелитопол служи на Москва като административен център на Запорожката област, която Русия бе обявила за анексирана. Администрацията на окупацията заговори за терористична атака. Това не е доказано. В същото време е известно, че украинските сили продължават да се сражават в окупираните територии.

Русия създава „вътрешна охрана" в Херсон

Руските окупационни сили създават паравоенна армия в Запорожка област, както и в Херсон. Нейните подразделения трябва да охраняват пътища, мостове, железопътни линии, заводи и инфраструктурни обекти, заяви ръководителят на администрацията Евгений Балицки. Ако е необходимо обаче, териториалната отбрана ще бъде задействана и „в защита на фронтовата линия", цитират го руските агенции.

ISW: Шефът на „Вагнер“ може да стане опасен за Путин

Според американския мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW) разширявайки военната си структура успоредно с руската армия, прокремълският бизнесмен Евгений Пригожин продължава да печели власт в Русия. Ръководителят на наемническата сила “Вагнер” се е обединил с бившия разузнавач и сепаратистки лидер Игор Гиркин, за да създаде нов доброволчески батальон, който да се бие в Украйна. Новата сила обаче може да застраши властта на президента Владимир Путин, съобщават експерти в последния си доклад за ситуацията.

Какво ще бъде важно в сряда

В Украйна киевските войски искат да продължат да отвоюват територии. През последните седмици и двете страни изпратиха много нови войници на фронта. Междувременно в политически план Киев гледа към Европа: във Франция президентът Еманюел Макрон приема германския канцлер Олаф Шолц - на срещата ще бъдат обсъдени и въпроси на отбранителната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: 0pk щото руснаците я докараха до мед масло и хайвер, хахахаха! глад, мизерия, студ... и 70К Ванчовци у гроба за нема нищо!... до сега! до колко ще ги докара късия... дай адекватно предположение като полезен идддиот? Може би 150 хиляди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Говорихте че за три дена ще ги превземете, а те ви набиха като чужда котка! То така се получава като говорите за неща от които не разбирате, да си бехте останли с милиционерските шмекерлъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, радвайте се ушанков, но не забравяйте, че и украинците се радваха много и виж до къде го докараха - без ток, без храна, без държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Радваме се на намаляваща популяция из всих путинолизачи (лузери в живота), нет значения из какой там етнос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
Полезните форумни евроатлантици се радват на намаляващата чеченска популация, което като се замислим е + даже за москалите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Привет на таварищ Козичко из Химарс. Вчера имели дружеское парти с тик-ток армия на Козичко, бьiло очень весело, даже 100 умрели от кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: georgi_shum... Хаха ... май не става само с черни маски и автомати ... требе и акъл ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
georgi_shum
преди 1 година
До: zelka007Вчера в Херсон му ликвидираха над 100 козоебченца с един удар на HIMARS, за това така беснее :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
На козоебът кадиров само лаенето в телеграм и тик-ток му остана ... Украинците му изпочупиха зъбките и изпотрепаха прехвалените отряди ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Сватове. Скоро. Който разбрал - разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още