IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна има нужда от 17 млрд. долара помощ за спешно възстановяване

11 млн. украинци са без покрив, коментира по време на донорска конференция в Берлин председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

16:56 | 25.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна се нуждае от 17 млрд. долара за реализация на плановете си за бързо възстановяване на критична инфраструктура, коментира президентът Володимир Зеленски в изказване по време на международната конференция, посветена на страната, която се провежда в Берлин. Това са сметките, без да бъдат включени разходите от последните масови обстрели на енергийната инфраструктура. Разрушена е повече от 1/3 от енергийната инфраструктура преди началото на зимата, изтъкна той.

Зеленски поясни, че средствата ще се събират в специален фонд за възстановяване на Украйна, в чийто борд ще влизат представители на страните донори. "Това не е въпрос само на прозрачност, но и на отговорност", коментира още украинският държавен глава пред участниците във форума и допълни, че е нужен "финансов Рамщайн", който да допълни работещия "военен Рамщайн" - инициативата на НАТО за отпускането на военна помощ за страната. 

Украйна, със своята производствена култура, природни дадености и ресурси, може да бъде икономически импулс за Европа, заяви Зеленски и допълни, че могат да бъдат създадени работни места от полза както за Украйна, така и за цяла Европа.  

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Събитието e под патронажа на германския канцлер Олаф Шолц и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Двамата бяха категорични в подкрепата за Украйна, която ще продължи "колкото е необходимо".

"Възстановяването ще бъде голяма, голяма задача. И ще трябва да инвестираме много, за да работи добре. Украйна не може да направи това сама. ЕС не може да направи това сам. Това може да направи само цялата световна общност, която сега подкрепя Украйна“, каза канцлерът, цитиран от пресслужбата на германското правителство.

До този момент ЕС, отделните държави от общността и европейските институции са отпуснали 19 млрд. евро под формата на помощ (без военната помощ) за Украйна, отчете от своя страна Фон дер Лайен. Тя коментира още и че общността налага сериозни икономически санкции срещу Русия.

В своята реч, публикувана на сайта на ЕК, председателят на комисията отчита, че по изчисленията на международните финансови институции Украйна има нужда от между 3 млрд. и 5 млрд. евро всеки месец, за да може да посрещне разходите си, включително за заплати на военните, лекарите и другите държавни служители, пенсиите и социалните разходи.

Преди дни премиерът на Украйна Денис Шмигал, който присъства лично на конференцията в Берлин, коментира, че основната част от подкрепата, която Украйна получава от своите партньори - грантове или заеми, отива за социални разходи и възстановяване. Пред FAZ той поясни, че военният бюджет поглъща повече от 60% от приходите, които влизат в украинската хазна.

Неговите изчисления са, че до този момент загубите от войната надхвърлят 700 млрд. долара.

Киев опитва да запълни бюджетния си дефицит и емитирайки военни облигации. В прессъобщение на украинската централна банка се казва, че от началото на войната страната е емитирала ценни книжа на стойност почти 165 млрд. гривни, или към 5 млрд. долара. Доходността е между 12% и 16% в зависимост от матуритета. Голяма част от тези облигации се държат от банките, първични дилъри на емисиите, а на второ място - украински физически и юридически лица, отбелязват още от институцията.

Допълнително страната всеки месец получава по 1,5 млрд. долара от САЩ за да покрие дупката в бюджета си, призна преди време в интервю Володимир Зеленски.

По време на последния Европейски съвет лидерите на общността пък обсъдиха 18 млрд. евро, или по 1,5 млрд. евро всеки месец, помощ за Украйна през 2023 година.

В Берлин днес (25 октомври) Урсула фон дер Лайен обаче подчерта и нуждата от средства за възстановяване, особено на повредената от последните масови обстрели на Русия критична инфраструктура. В страната има 11 млн. души без дом, които се нуждаят от подкрепа за възстановяване на домовете, децата им - да ходят на училище и като цяло - да бъде отново изградена цялата инфраструктура, коментира още тя.

Това е втората голяма донорска конференция за Украйна в последните месеци. През лятото повече от 40 държави участваха в подобно събитие, което се проведе в швейцарския град Лугано. Тогава участниците се обединиха около няколко принципа, които трябва да бъдат спазвани при реконструкцията на Украйна - пълна прозрачност, фокус върху реформите и демократичните принципи, върховенството на правото и устойчивост.

Урсула фон дер Лайен призова в своята реч тези принципи да бъдат "изпълнени с живот" и покани всички да участват в процеса по обновяване на Украйна. Малко преди началото на срещата в Берлин тя беше категорична, че дори и внимавайки с историческите сравнения, Киев се нуждае от нещо "не по-малко от нов План Маршал на 21 век".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: karadjata... рашибозука се възползва от липсата на достатъчно ПВО системи за сваляне на нисколетящи дронове . Това което правят в момента в Украйна , с разрушаването на критична енергийна инфраструктура , е защото не им достига ПВО на украинците . Такава атака не може да се случи в НАТОвска държава , с изключение на нас разбира се . Има изключително ефективни многослойни ПВО-та , които се разполагат по електроцентрали , фармацевтични заводи , язовири , гари , критични мостове , ГСМ складове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
karadjata
преди 1 година
Дайте им оръжия за нападение в територията на Русия, да могат да разрушават и тяхната енергийна и критична инфраструктура, че тия няма да мирясат. Да видят и усетят и руснаците как се живее без вода и електричество в предстоящата зима. Докато войната продължава да се възстановява инфраструктура няма да е много ефективно, щото рашките пак ще я разрушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Дайте да дадем, дрогаре евроатлантици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още