IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да предоставят на Украйна предшественика на PATRIOT - системата HAWK

Демократи настояват пред Джо Байдън да седне на масата на преговорите с Владимир Путин

19:37 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив ЕРА
Снимка: Архив ЕРА

Според правителствени кръгове САЩ обмислят да доставят на Украйна по-стари системи за противовъздушна отбрана HAWK от запасите си заради масираните руски ракетни нападения и нападения с дронове. Според двама души, запознати с плановете, администрацията на президента Джо Байдън ще се възползва от президентските правомощия Presidential Drawdown Authority, които ѝ позволяват бързо да прехвърля отбранително оборудване и услуги от собствените си запаси в извънредни ситуации без одобрението на Конгреса. Белият дом отказва да коментира темата пред Ройтерс.

Системата за противовъздушна отбрана HAWK е оръжие със среден обсег на действие, предназначено за поразяване на въздушни цели на малки и средни височини. Тези оръжия ще подобрят възможностите за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили, които досега са били снабдявани с по-малка система с по-малък обсег под формата на ракети Stinger. Системата HAWK е базирана на технология от времето на Виетнамската война, но е модернизирана няколко пъти и е продадена на 25 държави по света. Не е ясно колко ракети HAWK все още се намират в арсеналите на САЩ.

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинския си колега Володимир Зеленски, че Вашингтон ще предостави на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана. В продължение на няколко десетилетия системата HAWK представляваше гръбнакът на въздушната отбрана на НАТО и все още се използва в някои страни от отбранителния съюз. Бундесверът въвежда системата на въоръжение през 1956 г. и я извежда от експлоатация през 2005 г. Наследникът на HAWK е защитната система PATRIOT.
 

Демократи поискаха преговори между Байдън и Путин

Междувременно в САЩ 30 членове на Демократическата партия на американския президент Джо Байдън написаха писмо до Белия дом, в което предлагат да се остави отворена вратата за преки преговори с Москва. Целта била да се създаде възможност за по-бързо приключване на войната. Макар да осъждат агресивната война на Русия срещу Украйна и да приветстват досегашната помощ на САЩ към Киев, конгресмените от Демократическата партия също така призоваха Байдън да промени курса.

Необходимо е подкрепата за Украйна да се съчетае с активни дипломатически действия и с усилия „за намиране на реалистична рамка за прекратяване на огъня", се казва в писмото. Отговорността на Америка включвала дипломатическо търсене на решение, което би било приемливо за украинския народ. Подобна рамка би могла да включва облекчаване на санкциите и гаранции за сигурност за свободна и независима Украйна, „които да са приемливи за всички страни, особено за украинците". 

Сред подписалите писмото са някои известни конгресмени като Александрия Окасио-Кортес, Илхан Омар и Джейми Раскин. За първи път голяма група членове на Конгреса от Демократическата партия предлага промени в политиката спрямо Украйна.

„Украинците трябва да решават сами за условията на преговорите“ 

В отговор на писмото Белият дом отново заяви, че САЩ няма да преговарят пряко с Русия във войната в Украйна без участието на Киев. Това беше казано от самото начало „и това остава подходът", заяви директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Кърби подчерта, че от гледна точка на САЩ само украинците трябва да вземат решение за преговорите. Украинският президент Володимир Зеленски смята, че не е дошло времето за преговори за споразумение с лидера на Кремъл Владимир Путин, заяви той. „Уважаваме мнението му по този въпрос", каза Кърби. „Ще се съсредоточим върху това той и неговите войски да постигнат успех на бойното поле" - за да може Зеленски да постигне успех и в преговорите. А Зеленски решавал кога е подходящият момент за преговори - както и какво трябва да се счита за успех и победа и при какви условия иска да преговаря. Междувременно Путин можел да прекрати войната по всяко време, като изтегли войските си.

Напоследък сред американските политици нарастват опасенията за курса на Байдън към Украйна. Преди няколко дни лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти намекна, че партията му може да намали помощта за Украйна. Счита се, че републиканците имат големи шансове да получат мнозинство в Камарата на представителите на парламентарните избори през ноември. В предизборната кампания те осъждат, наред с други неща, високата инфлация, за която смятат, че са отговорни демократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още