IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не очаква руските войски да се изтеглят от Херсон 

Украинският министър-председател Денис Шмихал оцени възстановяването на страната си след войната на 750 млрд. долара

06:49 | 25.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Населението на Херсон продължава да напуска града.Снимка:  EPA/PEOPLE`S MILITIA DPR
Населението на Херсон продължава да напуска града.Снимка: EPA/PEOPLE`S MILITIA DPR

Преди поредния руски провал в Южна Украйна президентът Владимир Путин продължава да ескалира: НАТО отхвърли предупрежденията на Кремъл за предполагаемите ядрени планове на Киев като фалшиви новини. Докато ръководството на Москва се обажда по телефона и предупреждава собствените си войски, украинската армия съобщава за териториални придобивки в Херсон и североизточната част на страната. Кратък преглед на 243-ия ден от войната.

В Русия се засилва убеждението за провал във войната

Русия се проваля с инвазията си на Украйна, заяви вчера в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. "В Русия усещането за поражение се засилва", каза украинският лидер, като изтъкна, че Русия, която някога беше важен политически играч, понастоящем е изолирана от международната общност. Зеленски акцентира върху това, че украинските сили всеки ден си връщат територии, които по-рано бяха превзети от руските сили.

Цялата страна, включително и Кримският полуостров, ще бъде освободена, категоричен бе Зеленски, като в същото време предупреди сънародниците си, че трябва да се подготвят за "най-тежката зима в историята ни", като бъдат взети предвид щетите, нанесени на украинската енергийна инфраструктура от руските сили.   

Опасения, че Русия ще детонира "мръсна бомба

В съвместно изявление на Франция, Великобритания и САЩ, публикувано в неделя след разговорите с руския външен министър Сергей Шойгу, трите правителства потвърдиха подкрепата си за Украйна. „Страните ни дадоха ясно да се разбере, че всички ние отхвърляме очевидно неверните твърдения на Русия, че Украйна се готви да използва мръсна бомба на собствената си територия“. Изявлението на Шойгу обаче подхранва опасенията, че Русия, от своя страна, може да планира да използва такова оръжие.

Междувременно украинската контраофанзива в Източна и Южна Украйна продължава. По данни на украинските въоръжени сили те вече са освободили повече от 90 села с 12 000 жители в Херсонска област. Въпреки обратните съобщения украинците не очакват руснаците да се изтеглят от едноименния град.

Руската армия по-скоро се подготвя да защити града, заяви в понеделник пред онлайн изданието „Украинска правда" ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов. „Руските окупатори само създават илюзията, че напускат Херсон, но в действителност вкарват там нови военни части“. Буданов разглежда руската информация за изтеглянето на окупационната администрация и руските банки, както и за евакуацията на болниците, по-скоро като тактика за отклоняване на вниманието.

Сепаратистите сформират местни милиции

Нещо повече, руската военна администрация в Херсон призова по своя канал в Telegramостаналите „доброволно" мъже да се присъединят към паравоенната охрана. Назначеният от Русия началник на областта Владимир Салдо заяви по-рано, че Херсон трябва да се превърне в „крепост". По-рано администрацията призова цивилното население да напусне региона, тъй като украинските сили настъпват в южната част на страната.

Междувременно украинската армия съобщи, че е освободила повече от 90 населени места в Херсонска област, където живеят над 12 000 души. Остава неясно за кой период се отнася съобщението.   Доброволци от неправителствената организация World Central Kitchen приготвят безплатна храна в Николаев, Украйна. Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE Доброволци от неправителствената организация World Central Kitchen приготвят безплатна храна в Николаев, Украйна. Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Лавров представя манипулирани доказателства

Междувременно руското външно министерство представи предполагаеми доказателства за твърдяното намерение на Украйна да използва мръсна бомба - но илюстрира това твърдение със снимка, която е поне седемгодишна. Изображението на чували с ядрени отпадъци беше използвано още през 2015 г. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще изпрати експерти в „мирните съоръжения в Украйна", които Русия „измамно обвинява в разработване на мръсни бомби".  В Украйна коментират още, че заплахата за "мръсната" бомба е всъщност "мръсен шантаж" от страна на Москва. 

Според Киев целта на Москва в момента е да оттегли доверието на Запада към Украйна и доставките на оръжия и друга помощ да спрат. На Запад виждат основание за ескалация на конфликта - от 10 октомври руските военни подлагат на масивен обстрел цивилна инфраструктура с ракети и дронове. Основната цел са енергийни обекти, което доведе до режим на тока в много райони на Украйна.

Разрушаването на язовира само ще забави напредъка

Според украинското разузнаване Русия ще предизвика екологична катастрофа, като взриви язовир „Каховка“, но няма да направи почти нищо, за да забави настъплението на украинските войски в южната част на страната. Областите, окупирани от Русия, ще бъдат наводнени, заяви пред „Украинска правда" ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов. Освен това с взривяването на язовира ще бъде загубен жизненоважен канал за анексирания полуостров. „Разбира се, те ще възпрепятстват напредъка ни за определен период от време. А това, между другото, не е много дълъг период от време, около две седмици“.

Напредък и в Североизточна Украйна 

Украинските военни съобщиха също, че са прогонили руските части от няколко села в североизточната част на страната. ЮБлагодарение на успешните си действия нашите войници изтласкаха врага от населените места Кармасинква, Мясошаровка и Нюске в Луганска област, както и от Новосадово в Донецка област", се казва в изявлението.

Зеленски оказва натиск върху Израел

На фона на продължаващите руски безпилотни нападения срещу градове в Украйна украинският президент обвини Израел, че дава възможност за създаване на „съюз" между Русия и Иран. Такъв съюз „просто нямаше да съществува" без неутралната позиция на израелското правителство по отношение на агресивната война на Русия срещу страната му, каза Зеленски. 

Иран отново отрече да е продавал дронове на Русия. „Не сме доставяли на Русия никакви оръжия или безпилотни самолети за войната срещу Украйна", заяви външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан във видеоклип, публикуван от местни медии.

Шолц се обявява за реконструкция по стандартите на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че възстановяването на Украйна след края на войната ще бъде изцяло насочено към членството на страната в ЕС. „Когато възстановяваме Украйна, ние ще го правим с оглед на това тя да стане член на ЕС", заяви политикът на германско-украински икономически форум в Берлин. Шолц по време на германско-украински икономически форум в Берлин. Снимка: DPA Шолц по време на германско-украински икономически форум в Берлин. Снимка: DPA

Транспортната инфраструктура, както и секторът на логистиката и транспорта трябва да бъдат изградени по такъв начин, че страната да може да се свърже с ЕС без проблеми. Украинският министър-председател Денис Шмихал определи финансовите нужди за възстановяването на 750 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
половината вече са запазили парцел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ама нали когато духа от изток вятър ги спирате тия турбини? Щото да ползвате мордорски вятър за добив на енергия е недопустимо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Не , сутрин харчиме ток от вятърни турбини , особености на ВЕИ в България , възползваме се на макс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Много закъсня днес с първото включване. Или в онази хайтек сграда чакате да изгрее слънцето, за да дойде тока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Започнаха погребенията на току-що мобилизираните московчани . Те така си го харесват живота - паради , войни , погребения , речите на Нечестивият по телевидението каква могъща сила са и как чупят като орехи НАТО-ските войски ... Затова м/ нас и тях - ров с вода и 5м бетонна стена с кльон : https://***.youtube.com/watch?v=hfMg_Xc4ni8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още