IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна покани МААЕ да разследва обвиненията на Русия за "мръсна" бомба

Лавров пък обеща да предостави на ООН информацията, която има Москва по казуса

18:10 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: МААЕ
Снимка: МААЕ

Експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще направят инспекция в Украйна по подозренията на Москва, че страната разработва т.нар. "мръсна" бомба, става ясно от публикация на украинския външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

В нея той посочва, че Киев е поканил директора на агенцията Рафаел Мариано Гроси да посети Украйна и всички места, посочени от Русия като съмнителни за разработката на такова оръжие.

Преди ден Москва съобщи, че има потвърдена информация, че Украйна има планове да използва "мръсна" бомба - с малък ядрен заряд, и да обвини Русия, че е използвала ядрено оръжие на територията на страната. Руските власти твърдят, че плановете на Киев са с тази бомба да бъде взривен склад с боеприпаси на Русия, а когато датчиците отчетат повишена радиация, да обвинят Москва, че използват ядрено оръжие в страната.

Външният министър на Русия Сергей Лавров обеща, че ще предостави информацията на ООН.

От МААЕ нямат официален отговор на поканата на Украйна, макар Кулеба да отбелязва в своя туит, че Гроси е готов да посети страната. "За разлика от Русия, Украйна е и ще остане прозрачна. Нямаме какво да крием", пише още украинският дипломат.

В Украйна коментират още, че заплахата за "мръсната" бомба е всъщност "мръсен шантаж" от страна на Москва. Западните съюзници - САЩ, Великобритания и Франция, също отхвърлят обвиненията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, допълват световните агенции. По негова инициатива в неделя (23 октомври) бяха проведени серия от разговори.

Според Киев целта на Москва в момента е да оттегли доверието на Запада към Украйна и доставките на оръжия и друга помощ да спрат. На Запад виждат основание за ескалация на конфликта - от 10 октомври руските военни подлагат на масивен обстрел цивилна инфраструктура с ракети и дронове. Основната цел са енергийни обекти, което доведе до режим на тока в много райони на Украйна.

"Всички разбирате кой е източникът на всичко "мръсно" в тази война", коментира и украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. В него той обърна внимание на заплахите срещу Запорожката АЕЦ, които отправя Русия, минирането на ВЕЦ "Каховка", което взривяване заплашва да наводни десетки населени места, използване на касетъчни бомби, което е забранено. По всички тези точки Русия и Украйна си отправят взаимни обвинения.

И сега с "мръсната" бомба не е изключение - в Киев също се опасяват, че руските военни планират използването на подобно оръжие в страната. "Ако Русия предупреждава и казва, че Украйна се подготвя за нещо, това означава само едно: Русия вече е подготвена за него", коментира още Зеленски в неделя.

С Меморандума от Будапеща през 1994 година Украйна се отказа от своя ядрен арсенал, наследен от СССР. В страната обаче има четири ядрени централи и затова в Москва настояват, че украинците имат и технологичните възможности и научния потенциал да разработят "мръсна" бомба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още