IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойгу телефонира последователно на страните от НАТО

Русия твърди, че Украйна може да ползва мръсна бомба, Киев се опасява от обратното

06:45 | 24.10.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Шойгу (вляво) и руският президент Путин. Снимка:  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Шойгу (вляво) и руският президент Путин. Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Руският министър на отбраната прекарва деня си в телефонни разговори, предупреждавайки страните от НАТО за предполагаеми радиоактивни бомби, които Киев планира да взриви. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призовава света да не поглъща подобна „мръсотия". А страната му обвинява Русия, че блокира пълното прилагане на зърнената сделка. Кратък преглед на 242-ия ден от войната.

Зеленски: Москва готви нещо

Украинският президент Володимир Зеленски призова световната общност да се противопостави на по-нататъшното изостряне на войната от страна на Русия. Ако Москва обвинява Украйна, че иска да хвърли т.нар. мръсна бомба, тя самата подготвя нещо мръсно, обяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той говори за „телефонна въртележка" между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и министрите на страните от НАТО - Франция, Великобритания, Турция и САЩ. В нея Шойгу предупреди за предполагаеми планове на Украйна да използва ядрена бомба. В Русия частичната мобилизация продължава. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV В Русия частичната мобилизация продължава. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

„Ако някой може да използва ядрени оръжия в нашата част на Европа, това е само един - и той е наредил на другаря Шойгу да се обади там", каза Зеленски, намеквайки за руския държавен глава Владимир Путин. Той заяви, че светът трябва ясно да покаже, че не е готов да преглътне тази „мръсотия". „Където и да отиде Русия, тя оставя след себе си масови гробове, лагери за мъчения, разрушени градове и села, минирани земи, разрушена инфраструктура и природни бедствия", каза президентът. От друга страна, Украйна се опитва да възстанови нормалния живот на своя народ, каза той. „Там, където е Украйна, животът не се унищожава“, каза Зеленски. 

Шойгу разговаря с четири държави от НАТО

По-рано министърът на отбраната на Русия предупреди за ескалация на конфликта в Украйна по време на разговори със страните от НАТО - САЩ, Великобритания, Франция и Турция. Ситуацията бързо се влошава, обясняват от министерството. По време на разговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорну Шойгу е заявил, че има тенденция към „по-нататъшна неконтролируема ескалация". Шойгу е изразил по телефона загрижеността на Москва, че Украйна може да взриви „мръсна бомба" - взривно устройство, съдържащо радиоактивен материал.

По-ранните руски твърдения, че Украйна може да прибегне до биологични оръжия, например, предизвикаха опасения на Запад, че Москва може да извърши действия под фалшив флаг и след това да обвини Киев. След многократните неуспехи в Украйна Путин заяви, че страната му ще прибегне до ядрено оръжие, ако е необходимо, за да защити „териториалната си цялост".

Второ телефонно обаждане с Лойд в рамките на три дни

Шойгу разговаря с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин за втори път в рамките на три дни. Правителството в Москва не даде повече подробности за съдържанието. В петък двамата разговаряха за първи път от май насам. Цитиран е високопоставен руски дипломат, който е заявил след телефонния разговор, че „недоразуменията трябва да бъдат изчистени, за да не се стига до инциденти".

Париж и Лондон реагират пренебрежително

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорну заяви след телефонния разговор, че той е потвърдил желанието на Франция за мирно решение на войната в Украйна. Париж също така е отказал да бъде въвлечен в каквато и да е форма на ескалация, каза той. Великобритания съобщи, че министърът на отбраната Бен Уолъс е отхвърлил твърденията на Шойгу, че западните страни подкрепят украински план за ескалация на конфликта. Според Москва Шойгу е споменал опасенията за „мръсна бомба" и в телефонен разговор с турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Вятърни и слънчеви електроцентрали също са унищожени в Украйна

Заради руската агресивна война Украйна е загубила досега около 90% от капацитета си за вятърна енергия. При слънчевата енергия загубите възлизат на 40-50%, заяви министърът на енергетиката Херман Халушченко по украинската телевизия. Той не уточни колко голям е бил инсталираният капацитет. Въпреки това той заяви, че през последните години Украйна значително е разширила използването на възобновяеми енергийни източници. Преди войната възобновяемите енергийни източници са съставлявали 10% до 11% от производството на енергия. След войната разширяването трябва да продължи още по-бързо. По този начин атакуваната страна е още по-зависима от изкопаемите горива и ядрената енергия, отколкото преди. През последните дни руската армия нанесе сериозни щети на електроснабдяването и топлоснабдяването на Украйна чрез въздушни удари.

Експерти от САЩ оценяват военната стратегия: обвързване на ресурсите

Американският мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW) оцени руските атаки срещу украинската инфраструктура като опит да се сломи волята на украинците за борба. Освен това Москва искала да принуди Киев да използва допълнителни ресурси за защита на населението и енергийната инфраструктура, вместо да ги влага в контраофанзиви. Въпреки това мозъчният тръст смята, че е малко вероятно това да отслаби волята за битка на Киев. Страданията на населението обаче вероятно ще се увеличат още повече поради прекъсването на електрозахранването и повредените сгради през зимата. Руските атаки срещу енергийната инфраструктура водят до хуманитарна трагедия без особена промяна на бойното поле, се казва в оценка на ISW. Около 30% от енергийната инфраструктура на Украйна са повредени, съобщиха оттам.

Украинците старателно ремонтират електрическите си мрежи

След тежкото разрушаване на украинската електропреносна мрежа от руския обстрел в събота, ремонтните работи напредват, твърди Зеленски. Той обаче добави, че това е продължителна и сложна работа. Зеленски продължи да призовава гражданите да пестят електроенергия. От събота насам електричеството е възстановено в 1,5 милиона домакинства, съобщиха от компанията „Укренерго“. Украинско семейство готви вечеря с помощта на туристическа печка "Примус" по време на планираното спиране на тока в Киев. Снимка: ЕРА Украинско семейство готви вечеря с помощта на туристическа печка "Примус" по време на планираното спиране на тока в Киев. Снимка: ЕРА

Втори инцидент: руски изтребител се разбива в жилищен район

Двама пилоти са загинали, когато руски изтребител се е разбил в жилищен район на сибирския град Иркутск. „Самолетът Су-30 се е разбил по време на изпитателен полет", съобщи руската Гражданска отбрана пред агенция „Интерфакс“. Самолетът се е разбил в жилищен район, но според първоначалната информация на властите няма други жертви. Пожарът е потушен, но операцията по почистването продължава. Размерът на материалните щети все още се уточнява. Засегнатата жилищна зона се състои предимно от малки частни къщи. Само преди няколко дни изтребител се разби в жилищна сграда в южната част на Русия. Броят на цивилните жертви там вече е 15.

Износът на зърно от Украйна се забавя

В неделя за шести път товарен кораб, натоварен от ООН със зърно, напусна украинско пристанище „направо за Йемен с пшеница". От началото на август досега с 380 кораба от Украйна за Африка, Азия и Европа са изнесени 8,5 млн. тона зърно, съобщи Министерството на инфраструктурата. Въпреки това се използва само една четвърт от капацитета на украинските пристанища, тъй като Русия въспира сделката. Москва и Киев се споразумяха за износа с посредничеството на ООН и Турция. Русия обаче заплашва да не разшири програмата. 

Какво ще бъде важно в понеделник

Канцлерът на Германия Олаф Шолц смята, че възстановяването на Украйна след войната е задача за международната общност, която ще продължи десетилетия. В понеделник той ще открие германско-украински икономически форум по тази тема заедно с министър-председателя на Украйна Денис Шмихал. Във вторник канцлерът, в качеството си на настоящ председател на кръга от водещи демократични икономически сили Г-7, покани председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на международна експертна конференция по тази тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: 0pk ! Да имаше ! Русия си стои в Русия и не напада чужди държави. Толкова е простичко :) Понял ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: 0pk Американци взели земя на украинци?? И патом украинци нападнали Россия? Ой,ой, типичний полезний едеот! Сколько у вас лет? 60+ и вьi из маленкой город или деревня, а прежде бьiл старшина, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
Време е за преговори! Нещата стигнаха твърде далеч! Унищожението за дни на ел. системата на цяла държава трябва да е краят на илюзията. Но дали следва разум или още безумия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
corner
преди 1 година
До: Lemon'sЗа украинците не е военна операция , а война . Те включиха цялата държава в "операцията" . Хората , ресурсите и икономиката поддържат фронта . Те поставиха фронта над всичко . За тях това е саможертва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, викаш американците не дадоха варианти - взеха им земята на укрите и ги пратиха на война с руснаците? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: 0pkНе гавари глупасти, полезен едеот, никагда не имало варианти. Но да, имело адин вариант - Украйна да даде своя земля на кремъл и согласит се буде роб на наши москали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: Lemon's, а имаше ли варианти да не се стига до тук или това няма значение вече? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 9
Lemon's
преди 1 година
Много долна проява на *** изверги! Да унищожиш източниците на отопление и светлина на обикновения човек точно преди зимата е меко казано нечовешко, а уж е само една военна операция? Едно остава за рашистанци - да бъдат изолирани с бетонни стени и никога да не припарват до цивилизацията, а желанието ми е украинските герой да им го върнат тъпкано на това нечовешко племе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още