IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл към руските медии: Успокойте населението! 

Официално руският президент въведе военно положение само в окупираните украински територии. Но декретите могат да повлияят дълбоко на живота на руснаците 

12:21 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Руските държавни медии и тези, контролирани от свързани с Кремъл групи, редовно получават указания от президентската администрация за тона и начина на отразяване на важни въпроси. Системата на тези документи, известна като „методичка“ (указание), е известна от разкази на бивши служители на руски телевизионни станции. Такава инструкция е била изпратена и в сряда, след като президентът Владимир Путин обяви военно положение за четирите украински територии, анексирани от Русия, по време на заседание на Съвета за национална сигурност. За новите насоки разказва руският сайт „Медуза“, чиято редакция е извън страната. 

Първата точка на тази „методичка“ гласи“: „Важно е да успокоим обществото - нищо съществено не се е променило“. В оспорваните райони на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон фактически вече е налице военно положение (което е вярно), се казва в документа.

Руските правозащитници и адвокати обаче имат съвсем различно мнение за указа за военното положение и най-вече за втория указ, издаден от Путин в сряда.

Какви мерки произтичат от новия декрет на Путин? 

Изрично обосновавайки налагането на военно положение в четирите анексирани региона, Указ 756 има за цел, според преамбюла му, да повиши „ефективността" на изпълнителната власт в регионите на Русия. За тази цел на регионалните управители се предоставят допълнителни правомощия. Колкото по-близо е даден регион до украинската граница, толкова по-големи са тези правомощия. Регионите, граничещи непосредствено с Украйна, са поставени в състояние на „средна готовност", останалите региони в Южна и Централна Русия - в състояние на „повишена готовност", а останалата част от страната - в състояние на „основна готовност".

Указ № 756 „означава, че на територията на Русия е настъпила война", цитира руската служба на BBC активиста за граждански права Сергей Кривенко. Това е така, тъй като правомощията, които се предоставят на управителите в него, са взети директно от член 7 от Закона за военното положение. Те не разполагат с целия каталог от мерки на военното право, но някои от новите правомощия могат да се намесват много дълбоко в живота на руските граждани. Например в районите с „повишена готовност", сред които е и Москва, могат да се претърсват превозни средства и да се ограничава движението. Инфраструктурните обекти и центровете за данни могат да бъдат поставени под държавен контрол за нуждите на отбраната.

Това може да обхване например частните доставчици на мобилни и интернет услуги. В засегнатите предприятия е възможно да се преустанови действието на правила, като например ограничаване на работното време – иначе казано – може на служителите да бъде наредено да работят в продължение на дълги часове. Освен това хората от уязвимите райони могат да бъдат преместени в районите със „средна степен на готовност", които включват големи градове като Ростов, Курск, Воронеж и Белгород. А  може да бъде въведен и „специален режим" за влизане и излизане от тези региони. Иначе казано - свободата на придвижване може да бъде ограничена. 

Освен това въвеждането на военно положение в окупираните територии може да има пряко въздействие върху руските региони. Това става ясно от точка 3 от постановлението. В него се посочва, без никакви пространствени ограничения, че ако е „необходимо", могат да бъдат приложени и "други мерки" от закона за военното положение. За руските медии, критични към Кремъл (т.е. работещи в изгнание), юристите тълкуват това като препратка към член 8 от този закон, който изрично позволява на властите да се намесват дълбоко в икономиката дори извън районите, пряко засегнати от военното положение, за да осигурят нуждите на държавата, армията и населението.

Тайни укази на Путин

Адвокатът и правозащитник Павел Чиков посочва в своя канал в Telegram други възможни последици от военното положение в четирите окупирани територии за цяла Русия. Тъй като обявяването на военни положение предполага нападение над руска територия, тази стъпка поставя началото на цяла верига от по-нататъшни мерки, предвидени в закона „За отбраната", пише Чиков. По този начин планът за отбрана, заложен в указ на Путин от миналата година, бива приведен в действие. Съдържанието на плана е също толкова секретно, колкото и указът на Путин от 2014 г. за териториалната отбрана. Това изрично се споменава в Указ 756: в регионите трябва да се сформират щабове за териториална отбрана, включващи представители на гражданската администрация, както и на силите за сигурност и въоръжените сили.

Споменатите в указите „мобилизационни мерки" противоречат на изявленията на Путин и други руски политици относно обявената през септември частична мобилизация. Наскоро Путин обяви, че тя ще бъде завършена до началото на ноември; кметът на Москва Сергей Собянин, очевидно в опит да успокои жителите на града, съобщи, че тя вече е завършена по-рано тази седмица. Той беше и сред първите регионални лидери, които заявиха след обявяването на указите на Путин, че те няма да окажат влияние върху живота в града. В сряда губернаторите на пограничните райони също увериха един след друг, че не се планират никакви ограничения. В техните райони всичко било под контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още