IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин посети войници на полигон и стреля с оръжие 

САЩ твърдят ,че ирански военнослужещи са участвали във военните операции от Крим

07:03 | 21.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Владимир Путин на военния полигон. Снимка:  EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV
Владимир Путин на военния полигон. Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV

Русия продължава да атакува енергийните доставки в Украйна с масирани въздушни удари. Иранските бойни дронове причиняват много разрушения. Според САЩ ирански военнослужещи дори са участвали в операции от Крим. Междувременно президентът на Русия Владимир Путин посети наборните войници и демонстрира нетърпение да се включи. Кратък преглед на 239-ия ден от войната.

Русия нанесе още удари по украинската енергийна инфраструктура

По данни на Министерството на отбраната в Москва руските военни са атакували енергийната инфраструктура на Украйна за единадесети пореден ден. Според доклада са засегнати Харковска, Донецка и Херсонска област. Използвани са високопрецизни оръжия. Въпреки това през последните няколко дни руските въздушни удари засегнаха и множество жилищни сгради, пътни възли или детски площадки, които не бяха от военно значение или важни за електроснабдяването.

Украинската енергийна компания „Укренерго“ започна прекъсване на електрозахранването от четвъртък, тъй като почти половината от електроенергийната инфраструктура вече е повредена. Президентът Володимир Зеленски също призова гражданите да използват колкото се може по-малко електроенергия между 7 и 22 ч.

Путин позира с войници на полигон до Москва 

Междувременно руският президент Владимир Путин посети център за обучение на наборни войници за първи път след частичната мобилизация и показа близост до войниците. Руската държавна телевизия показа как Путин стреля с автоматично оръжие, наред с други неща, на стрелбище в стрелкови център в Рязанска област, югоизточно от Москва. Той разговаря и с някои от наборните войници. „Успех!" - пожела той на един и го потупа по рамото. За руския държавен глава това беше първото посещение на учебен център след обявяването на частичната мобилизация на стотици хиляди резервисти на 21 септември.  Путин на военния полигон край Москва. Снимка:  EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK Путин на военния полигон край Москва. Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

ЕС налага санкции на Иран заради доставката на бойни дронове

В момента много щети нанасят бойните безпилотни самолети, които Иран доставя на Русия. Ето защо ЕС вече взе решение за санкции. Както обяви чешкото председателство на ЕС, наказателните мерки са насочени срещу лица и организации, участвали в доставката на безпилотни летателни апарати за нападението срещу Украйна. На тях ще бъде наложена забрана за влизане в блока, а евентуалните им активи в ЕС ще бъдат замразени.

Според правителството на САЩ ирански военни са помогнали на Русия с операции с дронове

Според САЩ ирански военнослужещи са подпомагали Русия в операции с дронове срещу Украйна, дори от Крим. „Според нашата оценка ирански военен персонал е бил на терен в Крим и е подпомагал Русия в тези операции", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, визирайки неотдавнашните удари с дронове срещу Украйна. Иранците са обучавали руснаците и са им предоставяли техническа помощ.

Щайнмайер отложи пътуването си до Украйна

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отложи планираното за четвъртък пътуване до Украйна. Според информация на агенцията причината е свързана със сигурността. Щайнмайер е искал да се срещне с президента Володимир Зеленски в Киев. Вместо това двамата разговаряха по телефона. Впоследствие Зеленски съобщи, че е потвърдил поканата: „Подготвяме посещението на германския президент в Украйна“. Той също така благодари на Щайнмайер за доставката на германската система за противовъздушна отбрана Iris-T. Украйна се нуждае от щит за противовъздушна отбрана възможно най-скоро, каза той. 

Зеленски: Не съм разпореждал нападение срещу кримския 

В интервю за канадската телевизия CTV Зеленски заяви, че Киев не е поръчал нападението на Кримския мост. „Доколкото ми е известно, със сигурност не сме поръчвали нищо подобно", казва Зеленски в интервюто. На 8 октомври камион се взриви на Кримския мост. След това се запали и товарен влак. Част от моста се срути.

Зеленски обвини Русия, че е минирала язовирната стена на водноелектрическа централа в Херсонска област

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, предаде AFP.

"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той предупреди, че "в случай на разрушаване на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне".

Това би било "катастрофа в голям мащаб", изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел. Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но не далеч от фронтовата линия, отбелязва AFP. Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

Шолц нарече атаките на Русия акт на отчаяние

Канцлерът на Германия Олаф Шолц подчерта, че „тактиката на изгорената земя" само е засилила решимостта и силата на Украйна и нейните партньори. „В крайна сметка бомбардировките и ракетният терор на Русия са акт на отчаяние - също като мобилизацията на руските мъже за война", заяви Шолц в изявление на правителството в Бундестага. Путин покрива Украйна с терор и заплашва да използва ядрени оръжия по напълно безотговорен начин - каза той. „Той иска да сее страх, да разделя и да сплашва", казва Шолц. „Той спекулира с нашата слабост. Но той греши. Ние не сме слаби“.   Канцлерът Олаф Шолц по време на изказването си в Бундестага. Снимка: Kay Nietfeld / Deutsche Presse-Agentur GmbH / Kay Nietfeld/dpa Канцлерът Олаф Шолц по време на изказването си в Бундестага. Снимка: Kay Nietfeld / Deutsche Presse-Agentur GmbH / Kay Nietfeld/dpa

Русия: Украинската армия напредва край Херсон

Според говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков украинските части продължават да напредват в Херсонска област в южната част на страната. В същото време обаче той заяви малко противоречиво, че руските танкови атаки са нанесли тежки удари на украинската армия и че киевските части впоследствие са се разформировали. Руските позиции удържали позициите. Информацията от военните зони е трудно да бъде проверена по независим начин. Украйна наложи информационно затъмнение за няколко дни, за да не застраши собствената си офанзива. Русия, като окупационна сила в едноименната регионална столица, започна да извежда цивилни граждани от града ден по-рано. Украйна говори за депортации.

Руски изтребител изстреля ракета близо до британски самолет

Според британския министър на отбраната Бен Уолъс в края на септември руски изтребител е изстрелял ракета близо до британски самолет, който е патрулирал. Инцидентът е станал на 29 септември в международното въздушно пространство над Черно море, заяви Уолъс пред Парламента. Невъоръженият британски самолет е бил прехванат от два руски изтребителя. Единият от двата руски самолета е изстрелял ракетата. Уолъс е изразил загрижеността си пред руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Според руската информация става дума за техническа грешка. След известно прекъсване британските патрулни полети са били възобновени. Сега обаче те ще бъдат придружавани от изтребител.

Какво ще бъде важно в петък

Германският министър на външните работи Аналена Бербок иска да постигне конкретни стъпки за по-добро регионално сътрудничество по време на конференцията за Западните Балкани в Берлин. Във Висмар се провежда бдение в знак на солидарност с бежанците от Украйна, а поводът е пожар в приют.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 2
fortiss.
преди 1 година
След тази подготовка Путин ще го изпратят до Херсон, да държи отбраната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Нечестивият занулен детеубиец успокоява новопокръстените крадци на съдомиялни и санитарен фаянс , че и за тях все нещо ще се намери , в малкото им оставащо време на територията на Украйна . Нормално ежедневие в мордор , подготвят нов рашибозук да руши и чупи , там строенето и съзиданието се анатемосва ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Иран снабдява с оръжие РФ и ще воюва до последния руснак. Хитра тактика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Майко мила!!!Тази снимка като я видях и направо сякаш получих де жа вю..Не за друго, ами защото преди десетина дена гледах по Хистъри почти същата, само че действието се развиваше през пролетта на 1945 и на кадрите не беше ***, а Хитлер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още