IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предприе нови удари срещу енергийната мрежа на Украйна

Близо 1,5 млн. абонати на електроразпределителните дружества в страната нямат ток

17:59 | 22.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA/TELEGRAM/V ZELENSKIY
Снимка: БГНЕС/EPA/TELEGRAM/V ZELENSKIY

Русия нанесе днес нови удари по енергийната инфраструктура на Украйна, като украинските власти съобщиха за прекъсвания на електрозахранването в няколко региона, предадоха AFP и БТА.

Руските въоръжени сили "извършиха нови ракетни атаки срещу енергийни съоръжения на основните мрежи в западните области на Украйна. Мащабът на щетите е сравним и дори може да надхвърли последиците от атаката от 10-12 октомври", съобщи в комюнике държавният енергиен оператор "Укренерго".

В резултат са въведени ограничения в електрозахранването в няколко области, включително в столицата Киев и региона, заяви компанията. Тя добави, че нейните специалисти "вземат всички мерки за възможно най-бързо възстановяване на снабдяването в районите, които в момента са без електричество".

Близо 1,5 млн. абонати на електроразпределителните дружества в Украйна нямат ток след руските удари по инфраструктурата на страната, обяви днес заместник-ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски Кирило Тимошенко, цитиран от AFP.

"Към този момент 672 хил. абонати са без електрозахранване в Хмелницка област, 188 400 - в Николаевска област, 102 хил. - във Волинска област, 242 хил. - в Черкаска област, 174 790 - в Ровненска област, 61 913 - в Кировградска област, и 10 500 - в Одеска област", уточни Тимошенко в публикация в социални мрежи.

Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди атаките срещу украинската столица, предаде DPA.

"Сигналът за въздушна тревога продължава да звучи", написа той в канала си в "Телеграм" и посъветва жителите на града да останат в бомбоубежищата.

Украинците вече доброволно са намалили потреблението си на електроенергия със средно от 5 до 20% в определени дни и в определени райони, каза шефът на "Укренерго" Володимир Кудрицки в писмено изявление за AFP.

"Благодарни сме на хората, които намалиха потреблението у дома, и на компаниите, които правят същото", добави той.

Представители на властите в цяла Украйна съобщиха по-рано за прекъсвания на тока след новите ракетни удари.

Електро- и водоснабдяването бяха прекъснати в някои райони на западната Волинска област, каза нейният губернатор Юрий Погуляйко.

Град Хмелницки, административен център на едноименния западен украински регион, е без електричество, като местните власти предупредиха населението да се подготви за спиране и на водата.

Губернаторът на Ровненска област, също на запад, Виталий Ковал каза, че сутрешните атаки там са били насочени срещу "енергийната инфраструктура", като са повредени електрически подстанции.

В югозападната Одеска област е имало прекъсвания на тока след "два ракетни удара по енергийната инфраструктура", заяви губернаторът Максим Марченко.

Губернаторът на централната Кировоградска област Андрий Райкович поиска от местния бизнес и жители да намалят потреблението на електроенергия след ударите по "важна енергийна инфраструктура".

Руската армия все повече взима под прицел в Украйна цивилни цели, включително електроцентрали, като украинският президент Володимир Зеленски каза, че около 40% от енергийната инфраструктура на страната вече е унищожена.

Същевременно назначените от Русия власти в Херсонска област в Южна Украйна призоваха днес всички жители на Херсон незабавно да напуснат града, предадоха AFP и Ройтерс.

Апелът бе отправен на фона на контранастъплението на украинските въоръжени сили в региона. Окупационните власти определят ситуацията като напрегната.

"Всички цивилни жители на Херсон трябва незабавно да напуснат града", призова в Telegram назначената от Русия администрация. Тя спомена за "напрегната ситуация на фронта" и предупреди за "повишена опасност от масирани обстрели".

От сряда е в ход евакуация на хора от десния (западния) на левия (източния) бряг на река Днепър, отбелязва AFP.

Русия установи контрол над Херсон на 3 март - в началото на инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари. Градът остава единственият украински областен център, превзет от руските въоръжени сили от началото на войната. Украйна обаче премина в контранастъпление в региона преди няколко седмици и заплашва да обкръжи хиляди руски войници на десния бряг на Днепър. Задаващата се битка за Херсон се очертава като една от ключовите от началото на войната.

Окупационните власти непрекъснато съобщават за украински обстрели, включително със западни оръжия, сред които американски реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Ситуацията в херсонското направление остава стабилна въпреки опитите на украинските войски да пробият отбранителната линия, каза днес назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

Руското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че неговите сили са осуетили опит за пробив на украинската армия. "Всички атаки бяха отблъснати, врагът бе изтласкан на изходните си позиции", каза говорителят на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: Dani_2077 И да го има, то може само да намали броя на попаденията. Проблемът е в това че, по такива места, са достатъчни и единични попадения, а атаките, са многократно дублирани с различни средства и от много посоки. ИЗОЩО не им завиждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 1 година
Ето ви доказателство, че Русия не желаеше да воюва: АКО би го желала, отдавна, да бомбардираше същите тези електроцентрали и да бе изпрала всичките жп линии и летища. Не ми се мисли, колко тежка зима очаква Украйна и ми е мъчно за хората там. Сега, всички ресурси на страната, желае ли гонили не, ще се концентрират за възстановяване на щетите. Не успее ли, губи изцяло от икономически. Успее ли...а как да успее, след като, сама се вкара в положението на чужда маша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Dani_2077
преди 1 година
Значи ПВО-то им го няма никакво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
А каква радост беше, като взривиха моста! Сега отричат и обвиняват Путин за поредното "самовзривяване." :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още