IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна настоя ООН и ЕС да изпратят мисия за наблюдение на водноелектрическата централа в Каховка

Язовирът е едно от най-големите съоръжения от този тип в Украйна и от със стратегическо значение

20:11 | 21.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна апелира ООН и Европейския съюз (ЕС) да изпратят международна мисия за наблюдение на водноелектрическата централа "Каховка". Това заяви в петък украинският министър-председател Денис Шмигал, цитиран от БГНЕС.

"Обръщаме се към ООН, ЕС и други организации да подготвят международна мисия за наблюдение на Каховската ВЕЦ. Международни специалисти, заедно с украински персонал, трябва да пристигнат в централата незабавно", заяви Шмигал на правителствено заседание, видеоклип от което беше публикуван в канала му в Telegram.

Хидроенергийният язовир "Каховка" в Южна Украйна, заедно с водноелектрическата централа, бяха превзети от руските войски още в началото на инвазията на 24 февруари заради стратегическото им значение: язовирът снабдява с вода анексирания от Москва Кримски полуостров.

Окупираният от Русия язовир сега е в центъра на вниманието, след като украинският президент Володимир Зеленски обвини руските войски, че планират да го взривят, за да предизвикат опустошително наводнение. Разположен на река Днепър, язовирът е едно от най-големите съоръжения от този вид в Украйна.

Според уебсайта на украинския му оператор, "Укрхидроенерго", капацитетът на водноелектрическата централа е 334,8 мегавата.

Построен по съветско време през 50-те години на миналия век, язовир „Каховка” изпомпва вода в Севернокримския канал, който започва в Южна Украйна и пресича целия Кримски полуостров.

Пълномощниците на Кремъл в Херсонска област отричат всякакви планове за взривяване на язовира, като наричат твърденията на Зеленски "лъжи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Zlato Тьiха, таварищ, че паказваш слолька си глупой. И патом зачем смеят ни се и гарги и гаварят, что мьi тупие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: ZlatoХага нямало да е има, хахахаха верно мнооого глупави ви избират! и за кооко дни ше я изчезне... за три, както изчезна Киев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoИли с други думи, ако въобще нещо в стане в Хага, Хага няма да я има повече, а и с тая земя под нивото на морето, най-вероятно и Нидерландия ще отплува след Хага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Нали знаеш, че Русия не е подписала договора за международния съд в Хага, а и има руски закон, според който, ако някой руснак бъде пипнат въобще от Хага, руските власти трябва да използват всички възможни средства той да бъде пуснат, включително военни. Каквото и да означава това. А може би това май беше за САЩ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Обсъжда се военен трибунал в Хага за престъпленията на рассия в Украйна . С голяма доза вероятност ще бъде задействан . Крадците на съдомиялни и фаянс ще бъдат съдени за всичко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още