IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP може да не успее да се оттегли от Русия до края на годината

Компанията все още не е намерила купувач на местното си звено, твърдят източници на Ройтерс

21:42 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската софтуерна компания SAP няма да успее да излезе от руския пазар в рамките на крайния срок до края на тази година, тъй като не е успяла да намери купувач на звеното, твърдят петима източници на Ройтерс. Случващото се подчертава трудностите, които някои фирми изпитват в опитите си да напуснат Русия.

През април SAP се присъедини към компании като Oracle, Salesforce и други в обявяването на планове за излизане от Русия, след като президентът Владимир Путин изпрати военни в Украйна и започна война. Конфликтът доведе до налагането на санкции от страна на Запада срещу руски компании и бизнесмени.

През юли главният финансов директор Лука Мучич заяви, че SAP ще завърши процеса по напускане на страната до края на годината и ще понесе удар от 350 млн. евро в резултат на това.

Въпреки че затвори центровете си за данни и облачния си бизнес в страната, SAP все още има годишни договори в Русия, които трябва да обслужва, или рискува да се изправи пред правни проблеми, посочват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат право да коментират публично ситуацията.

Според руското законодателство служителите, които управляват местното подразделение – SAP CIS – могат да носят лична отговорност за всякакви договорни нарушения, отбелязват четирима от източниците.

„SAP е напълно ангажирана с прекратяването на бизнеса си в Русия възможно най-бързо“, коментира говорител на компанията пред Ройтерс. „Скорошните правни събития в Русия обаче ограничиха възможностите ни по отношение на последните стъпки от нашето излизане“.

Руският парламент обсъжда законопроект, който ще позволи на Москва да конфискува активи на западни компании и евентуално да преследва изпълнителни директори, участващи в прилагането на санкции срещу Русия. До този момент все още не е постигнат консенсус по тези въпроси.

Говорителят на SAP твърди, че компанията „значително е намалила“ работната си сила в Русия от 1250 души, като към края на годината ще има под 100 работници в страната.

Компанията трябва да обяви финансовия си отчет за третото тримесечие утре.

Сред руските клиенти на SAP попадат гиганти от енергийния и банковия сектор, включително държавната енергийна фирма „Газпром“ и доминиращият кредитор „Сбербанк“.

Ройтерс не е успяла да определи дали тези компании остават клиенти на германската фирма. „Газпром“ и „Сбербанк“ не са отговорили веднага на запитванията за коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още