IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водата в Украйна като оръжие

Войната в страната се простира извън бойното поле и засяга гражданската инфраструктура

13:25 | 24.10.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Хора пълнят бутилки с питейна вода в Николаев, Южна Украйна. Снимка: БГНЕС/EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Хора пълнят бутилки с питейна вода в Николаев, Южна Украйна. Снимка: БГНЕС/EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Цвета няма съмнения защо контролираният от Украйна южен град Николаев, корабостроителен център и дом на половин милион души, е останал без прясна вода през последните шест месеца. 

„Те (руснаците) извършват геноцид срещу нас“, казва тя пред Ройтерс, докато чака тази седмица заедно с десетки други да си напълнят вода от цистерни, разположени до централна улица.

Спирането на водата е горчиво потвърждение за Цвета и около 220 хил. други жители, останали в често обстрелвания град, че войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна се простира отвъд бойното поле и засяга гражданската инфраструктура. 

През последните две седмици Кремъл драстично засили ударите по енергийни съоръжения в Украйна с ракетни и безпилотни атаки, които Путин нарича законно отмъщение за атаката над руския мост към Крим. Атаките прекъснаха електричеството в големи части от Украйна, убиха десетки хора и оставиха други места без достъп до чиста вода. 

Но проблемите с водата в Николаев продължават много по-дълго. Руснаците, твърдят украински официални лица, са затворили водосборниците на града в съседната провинция Херсон, след като превзеха региона.

„Не знаем дали това е умишлена експлозия или случаен удар“, коментира пред Ройтерс директорът на общинското водоснабдяване Борис Диденко. Той вярва, че руснаците са затворили водосборниците, за да отмъстят за спирането на снабдяването на Крим с прясна вода от Украйна през 2014 г. От Кремъл и руското министерство на отбраната не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Хора на опашка за питейна вода в Николаев. Снимка: БГНЕС/EPA/HANNIBAL HANSCHKE Хора на опашка за питейна вода в Николаев. Снимка: БГНЕС/EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Така си живеем

Всеки ден жителите на Николаев разнасят пластмасови контейнери на ръка или в колички до водоразпределителните пунктове в целия град, който се намира при сливането на реките Днепър и Южен Бух. 

„Това е начинът, по който живеем“, оплаква се 78-годишният пенсионер Ярослав, който е работил в Черноморския корабостроителен завод, докато се реди на опашка зад Цвета. „Преживяваме деня и няма радост, а след това идва следващият ден.“ 

Питър Глейк, старши сътрудник в Тихоокеанския институт - калифорнийски мозъчен тръст, който документира въздействието на конфликтите върху водните ресурси в световен мащаб, казва, че Русия е превърнала водата в оръжие още от началото на пълномащабната си инвазия през февруари.

„Водната инфраструктура на Украйна, от язовири до системи за пречистване на вода и отпадни води, е широко атакувана от Русия“, пише Глейк в имейл. Според международното право, отбелязва той, поразяването на гражданска инфраструктура е военно престъпление. 

Само през първите три месеца на войната, казва Глайк, той и колегите му са документирали над 60 случая, в които битовото водоснабдяване в Украйна е било нарушавано и са били атакувани вододайни язовири и водноелектрически централи. Русия признава, че е атакувала електроцентрали, като същевременно посочва, че полага всички усилия да опази цивилното население. 

Организацията на обединените нации е потвърдила над 14 хил. смъртни случая на цивилни и казва, че действителните числа вероятно са значително по-високи. Украйна, според базата данни на Тихоокеанския институт, също е използвала водата като оръжие, прекъсвайки доставките за Крим, след като Русия превзе полуострова през 2014 г.

Макар че Киев е нямал правно задължение да поддържа водобснабдяването, „може да се твърди, че това би било хуманитарно действие“, коментира Глайк. Украинските войски са пуснали вода от язовир на река Днепър, за да забавят неуспешната атака на Русия срещу Киев през февруари, сочи още базата данни. 

Жителите на източния град Донецк, превзет от подкрепяните от Москва сепаратисти през 2014 г., също страдат от недостиг на вода. Наложеното от Русия правителство не е отговорило веднага на запитване за подробности за ситуацията.

Диденко казва, че водната криза в Николаев е най-лошата.

„Други имат проблеми от местно естество и са в състояние да ги решат“, отбелязва Диденко пред Ройтерс. „Ние сме единствените с такава колосална катастрофа. След близо месец без вода градските власти са били принудени да започнат да изпомпват жълтеникава, солена вода от устието на река Южен Бух, за да прочистят канализацията и да позволят на жителите да пускат водата в тоалетните и да се мият. Водата издава остра промишлена миризма, пени се в тоалетните, а сапунът трудно се изплаква. Най-лошото е, че разяжда дупки в градските тръби.

Снимка: БГНЕС/EPA/HANNIBAL HANSCHKE Снимка: БГНЕС/EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Това е катастрофа

В крайна сметка цялата система ще трябва да бъде сменена с цената на огромни разходи, които Николаев не може да поеме, тъй като фабриките не работят, а приходите от намаляващото население също спадат, посочва Диденко. 

„Това е катастрофа“, казва той, обвинявайки руснаците, че отказват исканията за прекратяване на огъня, за да могат да бъдат инспектирани водозахранванията и да бъдат извършени нужните ремонти. Бутилки с вода се предлагат в магазините, но много жители, обеднели от войната, зависят от дарения от бутилирана вода от чужбина дори когато от спукани водопроводи по улиците се изливат реки.

 „Това е петият теч за три дни“, казва 45-годишният ръководител на бригада за ремонт Виталий Тимошчук, застанал до изкоп за поправка на тръба в предградие на Николаев. „Нашата задача днес е да запазим всичко това и да издържим през зимата“, казва Диденко. „Няма да е лесно и ще има още проблеми“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk след разпада на РФ, ти на коя република ще робуваш? При оригинала или ще слезенш на юг към ряязаните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: Solar Power, напълно съм съгласен с тебе, SSоларик - всичките фашаги ще се приберат при Бандера и само тогава ще се оправят нещата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: 0pk: Каквото и да обясняват няма начин да я спечелят. Въпрос на време е фашагите да се приберат там откъдето изпълзяха. Колкото по рано толкова по малко умрели и страдания и от двете страни. Набийте си го в чутурите. Украйна е РАЗЛИЧНА държава от русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Ей тука Порошенко обяснява какво трябва да правят руснаците, за да спечелят войната: https://***.youtube.com/watch?v=DVIDR9JSPFs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССЕто само един пример https://***.investor.bg/a/335-tsentralna-i-iztochna-evropa/172870-ukrayna-e-sklonna-da-pusne-voda-za-krim-no-pri-50-pati-po-visoka-tsena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Boicho Popov
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССПисахме, писахме, ама да се дрънка наизуст е по-лесно май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
Уkpoпите оставиха Крим без вода за ОСЕМ ГОДИНИ. Три милиона души. Тогава защо не пишехте жалостиви статийки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още