IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев е отворен за преговори, но с наследника на Путин

Херсон е разграбван от мародери, твърди Украйна, 50 000 новобранци вече са на фронта

06:45 | 08.11.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/SERGEI SAVOSTYANOV
Снимка: EPA/SERGEI SAVOSTYANOV

По препоръка на САЩ украинското правителство е отворено за преговори с Русия, но не и със сегашния президент. В Херсон няма вода и електричество, но се твърди, че в града има мародери. Кремъл запазва мълчание по отношение на съобщението, че между Москва и Вашингтон се водят тайни преговори за ядрена програма. 257-ият ден от войната накратко.

Киев: „Ще преговаряме със следващия държавен глава"

Според президентския съветник Михайло Подоляк Украйна е готова да преговаря с Русия - но само с бъдещия наследник на президента Владимир Путин. „Украйна никога не е отказвала да преговаря", написа той в Twitter. „Позицията ни в преговорите е известна и открита“. Русия първо трябва да изтегли войските си от Украйна, каза той. „Готов ли е Путин? Очевидно е, че не е. Ето защо ние сме конструктивни в оценката си: ще разговаряме със следващия държавен глава“. 

Думите на Подоляк последваха съобщения в американските медии, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е насърчила в частни разговори украинското ръководство да изрази готовност за преговори с Москва. Смята се, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също е провел тайни разговори с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът от пренасяне на войната в Украйна или от прерастване в ядрен конфликт, съобщава Wall Street Journal.

„Херсон се разграбва"

Окупираният от Русия град Херсон остава в центъра на военните действия и този понеделник. Президентският съветник Подоляк обвини руските войски, че са принудили жителите на града да напуснат апартаментите и къщите си. А сега ще ги ограбят: „Грабежът на тези, които искаха да „защитят" - най-добрата илюстрация на "руския свят". 

Украинските военни също така заявиха, че руските войници са окупирали домове, маскирани като цивилни, за да се позиционират по-добре за улични боеве. Руските журналисти пък се готвели да заснемат видеоклипове, в които лъжливо да докажат, че украинските войници нанасят щети на цивилни граждани. Първоначално Русия не коментира твърденията. Херсон е разположен в южната част на Украйна. Това е единствената регионална столица, която Русия успя да превземе след началото на инвазията си на 24 февруари. Преди войната там живееха около 300 000 души. През последните дни Русия нареди евакуация, уж за да осигури безопасността на цивилното население преди предстоящата офанзива на Украйна за превземане на града.

48 часа без вода и ток

Според двете враждуващи страни през последните 48 часа градът е бил в тъмнина, след като електрозахранването и водоснабдяването на околността са били прекъснати. Назначената от Русия администрация обвини Украйна в саботаж. От друга страна, украински официални лица обвиняват Русия, че е демонтирала електрически кабели. Предполага се, че електричеството ще бъде възстановено едва когато районът отново бъде под украински контрол. Първоначално ситуацията в града не можеше да бъде проверена по независим начин.

Повторното превземане на Херсон е една от основните цели на украинската контраофанзива, започнала през октомври. През последните дни украинската страна заяви, че може да се очаква ожесточена битка. Русия е изпратила хиляди войници в Херсон като подкрепление. През последните дни обаче се появиха и намеци, че руските войски може да се изтеглят.

Путин: „50 000 новобранци на фронта"

През последните седмици Русия претърпя няколко сериозни поражения. В отговор президентът Владимир Путин призова стотици хиляди резервисти и анексира окупирани части от Украйна. 50 000 руснаци, призовани по време на частичната мобилизация, вече носят бойна служба в Украйна, обяви Путин по обяд. 

Противовъздушна подкрепа за Киев от Норвегия, Испания и САЩ

Украйна дължи някои от последните си успехи и на доставките на оръжие от Запада. Междувременно тя получи първата доставка на системите за противовъздушна отбрана NASAMS и Aspide, както съобщи министърът на отбраната Олексий Ресников. Той благодари на Норвегия, Испания и САЩ за доставките. „Тези оръжия ще укрепят значително украинската армия и ще направят небето ни по-безопасно“. 

Киев национализира компании

Украинското правителство придоби пет компании, определени като "стратегически важни". Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че акциите на компаниите са били прехвърлени на Министерството на отбраната въз основа на законите на войната. Украинският министър на отбраната Ресников обясни, че сделката не е била национализация, а отнемане на сертификати за акции по време на война. Под държавен контрол влизат "Запорижтрансформатор", "АвтоКрАЗ" и "Укртатнафта", както и "Укрнафта" и "Мотор Сич". 

Руски войници се оплакват от командването 

Членовете на руската 155-а пехотна бригада на Тихоокеанския флот се оплакват в писмо до губернатора на Приморския край Олег Кожемяко, че действията на техните командири са довели до големи загуби. Няколко източника, близки до Кремъл, включително военният кореспондент на държавното радио Александър Сладков, съобщиха за жалбата. Целият текст на писмото е публикуван в канала в Telegram "Сива зона".

В него войниците пишат, че в продължение на четири дни по време на „неразбираема офанзива" в село Павливка край Вухледар в Донецка област са „загубили около 300 души - убити, ранени и изчезнали". Те са загубили и половината от автомобилите си. Според авторите на писмото техните командири – „генерал Мурадов и неговият сънародник и приятел Ахмедов" - са планирали настъплението така, че първият да „получи премия пред ръководителите на Генералния щаб", а вторият да получи званието :Герой на Русия". „Те не се интересуват от нищо друго, освен да бъдат наградени. Те наричат хората месо", се казва в писмото.  Руски военни отдават почит на командир. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV Руски военни отдават почит на командир. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

„Данните за жертвите са преувеличени"

Морските пехотинци искат от Кожемяко да изпрати „независима" комисия, която да не е свързана с Министерството на отбраната, се казва в съобщението. Всъщност на 5 и 6 ноември руското министерство на отбраната съобщи за „поражения срещу частите на украинските въоръжени сили" край Павловка. По обяд губернаторът отрече това. Данните за жертвите били силно преувеличени.

Тайни преговори с Вашингтон? 

Кремъл отказа да коментира публикация в Wall Street Journal, според която съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е провел задкулисни разговори с високопоставени руски представители за това как да се избегне по-нататъшна ескалация на войната с Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни само, че Русия остава отворена за преговори. Въпреки това не било възможно да се преговаря с украинското правителство, тъй като Киев отхвърля разговорите с Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Даже няма смисъл да му отговаряш :))) Всичко което ползва в тях е западно произведено в китай с американски чипове и американски софтуер. Даже и у-вото което ползва за да пише глупости тук. Ако е истински мъж ще си купи руски компютър и ще дойде да напише пак нещо :))) Може и да ме убеди в руский мир ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver так точна, таварищ! Премия изпращам ти 10 рублей за етот хороший пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
По препоръка на САЩ украинското правителство е отворено за преговори с Русия, но не и със сегашния президент. === Палячовиците съвсем се окапаха. Ами сменете си го Путин с някоя истинска пу.ка. Аре да ви видя как ще стане това. Лицемери ниедни. Когато на третата седмица Ze беше готов за преговори и те започнаха в Истанбул, Вашингтонският обком строго забрани да се провеждат всякакви преговори, до последния украинец. Но като служиш на пиZдостанци, контрата винаги е у тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: ZlatoКонечно ти прав, за качество ти живой пример. Ну ето хорошо, че ти безплатен, ат група на полезние EдEоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: man40Напоследък инфлацията удари и пропагандата. Все по-скъпа и с все по-ниско качество. Ушанката ще се включи след малко да обясни :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
man40
преди 1 година
"Руски военни отдават почит на командир" Това са полицаи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
За три дни пада Украйна. След една седмица Берлин. Дали са втората армия по сила в света е спорно, но определено са най-глупавата нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още