IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна национализира временно "Укрнафта" и "Мотор Сич"

"Деолигархизацията" на страната е в ход, се казва в анализ на Carnegie

18:44 | 07.11.22 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Украинските власти поемат временен контрол върху пет стратегически компании, сред които "Укрнафта" и "Мотор Сич", съобщава Bloomberg. Секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана на страната Олексей Данилов коментира, че управлението на тези компании ще бъде дадено на Министерството на отбраната, а този ход не трябва да бъде разглеждан като "национализация", защото те ще бъдат върнати на своите собственици след края на войната.

По-късно и украинският президент Володимир Зеленски съобщи в своя профил във Facebook, че решението е било взето по време на заседание на щаба на върховния главнокомандващ и е в съзвучие със законодателството на Украйна. Целта е да бъдат осигурени нуждите на украинската армия. Под държавен контрол влизат още и "Запорижтрансформатор", "АвтоКрАЗ" и "Укртатнафта".

"Мотор Сич" влезе в новинарския поток преди седмици след ареста на президента ѝ Вячеслав Богуслаев. Срещу него са повдигнати обвинения за сътрудничество с руските военни, след като компанията предоставя двигатели за бойни хеликоптери.

"Укрнафта" се свързва с украинския олигарх Игор Коломойски, който притежава 42% от капитала на компанията. 50%+1 акция от капитала на дружеството е в ръцете на държавната "Нафтогаз". Миналата седмица правителството смени ръководителя на "Нафтогаз".

В началото на мандата си президентът Володимир Зеленски често беше обвиняван във връзки с Коломойски, тъй като неговите шоу програми и сериалът, който стана "кръстник" на партията му - "Слуга на народа", се излъчваха по телевизионния канал на олигарха "1+1".

САЩ наложи санкции срещу Коломойски през 2021 г. заради корупция.

Едно от предизиборните обещания на президента Володимир Зеленски беше борба с олигарсите в страната и малко преди да започне войната в Украйна той успя да прокара закон, ограничаващ участието им в политическия живот на страната. Някои от олигарсите, сред които Ринат Ахметов, продадоха своите медии.

 "Деолигархизацията" на Украйна е в ход, сочи анализ на центъра Carnegie. Според него и войната дава своя "принос" - едни от най-печелившите активи, сред които например завода "Азовстал" на Ринат Ахмедов в Мариупол, са напълно унищожени.

Както и да приключи войната, богатството на украинските олигарси няма да бъде същото, се казва още в анализа. Тези икономически загуби, подплатени със загубата на политическо влияние означават, че украинските олигарси никога вече няма да имат същата роля в страната, допълват още от центъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
"управлението на тези компании ще бъде дадено на Министерството на отбраната, а този ход не трябва да бъде разглеждан като "национализация", защото те ще бъдат върнати на своите собственици след края на войната." !!!Това е по-лошо даже от национализация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
Добре, като предприемат тези стъпки, дали така ще си пуснат тока, водата, парното? Дали с това ще си възкресят убитите на бойното поле? Дали това ще им изчисти имиджа на най-разпасаната банда? ЕДВА ЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още