IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна доминира на срещата на Г-20 въпреки призивите на домакините

Сергей Лавров остана в залата, докато Володимир Зеленски се обърна към участниците във форума

13:27 | 15.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна се оказва доминираща тема на срещата на лидерите на Г-20 в Индонезия въпреки призивите на домакините, пише Ройтерс.

Преди ден стана ясно, че президентът Джоко Уидодо е помолил западните партньори да бъдат сдържани към Русия, за да може срещата да завърши с обща декларация, фокусирана върху глобални икономически проблеми като инфлация, продоволствена и енергийна сигурност. Досега на министерските срещи на организацията делегатите не успяваха да намерят общ език по темата за Украйна и заседанията приключваха без декларация.

"Нямаме друг избор - сътрудничеството е нужно, за да спасим света", коментира Уидодо при откриването на форума и призова светът да не се дели и да не навлиза в нова Студена война.

Но темата за Украйна е водеща на събитието дори и в проекта за декларация, до който достъп има Ройтерс. Текстовете осъждат войната, която започна Русия, и отчитат, че тя изостря нестабилността на световната икономика.

"Повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика. Има и други гледни точки и различни оценки на ситуацията и наложените санкции", е записано още в проекта на общата декларация.

Текстовете още не са одобрени от лидерите на Г-20 и вероятно на тях ще се противопостави Русия, коментират източници на Ройтерс. Преди заседанието анализатори коментираха, че на тази първа среща на 20-те водещи световни сили след началото на войната в Украйна ще се търси компромисен вариант на текста, който да получи подкрепата дори и на Москва. Американски дипломати например очакват, че страните ще признаят, че военните действия в Украйна се отразяват на световната икономика.

Очакванията са, че обща декларация може да бъде подписана най-рано в сряда (16 ноември). Според германския канцлер Олаф Шолц, чиято страна е ротационен председател на Г-20, наистина "повечето" членове подкрепят проекта на декларацията, допълва Bloomberg.

Той посочи още една точка в текста - заявката, че ядрените заплахи не са допустими. Според Шолц има голям напредък по отношение на войната в Украйна сред лидерите на организацията, който той не си е представял в началото на годината.

Проектът насочва вниманието още към продоволствената криза, но на фона на ескалацията на напрежението в световен мащаб, както и призовава за независими действия на централните банки, за да може да има гаранции, че те ще продължат да се борят с растящата инфлация.

По-рано днес (15 ноември) украинският президент Володимир Зеленски се обърна към участниците в срещата, представяйки план от 10 точки, "базирани на Хартата на ООН и международното право", за постигане на мир. Сред тях е постигане на "ядрена сигурност", особено на фона на случващото се в Запорожката АЕЦ, енергийна и продоволствена сигурност , както и изтегляне на руските военни и прекратяване на огъня.  

Според Bloomberg представителят на Русия - външният министър Сергей Лавров, е останал в залата по време на изявлението на Зеленски. Съответно и представителите на Г-20 останаха по местата си, когато думата взе руският дипломат. Медийни публикации сочеха, че западни лидери могат отново да бойкотират Русия и да напуснат залата по време на речта му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: khao:Зелката ти е конкуренция,успешна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС хахахахаха, тогава защо напусна заседанието на ООН преди месец... тогава нецивилизован ли беше ? или тогава шизофренияте ти говореше други неща? ... я ти кажи защо мощната руска армия бяга като бити пееераси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Лавров е останал, защото е цивилизован човек, защото е топ-дипломат и като такъв знае, че трябва да слуша какво казват опонентите му, дори да са малoyмници като наркoманчикът. По-скоро подзаглавието ви трябва да е: защо по време на неговата реч опонентите му от САЩ и подлoгите му не мръднаха от залата: нали щяха да бойкотират руската делегация? Нещо напоследък много-много не се зъбят, а? И нали руската икономика беше кежава и жалка, що сега реват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още