IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект за заключителна декларация: Г-20 иска да осъди войната в Украйна

В проекта на заключителната декларация организацията осъжда изненадващо остро войната. Все още обаче не е ясно кои държави ще подкрепят декларацията

08:06 | 15.11.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/HOW HWEE YOUNG
Снимка: EPA/HOW HWEE YOUNG

Главните преговарящи на Европейския съюз и 19-те водещи икономически сили постигнаха съгласие по проект за съвместна заключителна декларация малко преди началото на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това беше потвърдено от председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел във вторник вечерта.

Според проекта Г-20 иска да осъди войната в Украйна. За Запада и канцлера на Германия Олаф Шолц това би било голям успех. Подобно разбиране ще се разглежда като знак, че Москва вече не може да разчита дори на подкрепата на мощния си партньор Китай, когато става въпрос за Украйна.

Все още обаче остава открит въпросът дали Китай и Индия наистина ще подкрепят споразумението на ниво държавни глави. Представител на американското правителство заяви, че това е категорично осъждане на войната от „повечето членове" на групата Г-20. Кой точно е включен в групата на „повечето членове" първоначално не беше оповестено, предава DPA. 

Домакинът на срещата на върха, индонезийският президент Джоко Уидодо, също предупреди в началото на срещата: „Не бива да разделяме света на две части“. 

В навечерието на срещата на върха Г-20 се оказа по-разделена от всякога. Дори и при президента на САЩ Доналд Тръмп в групата на 20-те водещи икономически държави цареше по-голямо единство. Г-20 представлява почти две трети от световното население, три четвърти от световната търговия и четири пети от световната икономическа мощ. 

Щеше да е добро решение, ако Путин беше отишъл на срещата на върха на Г-20. Тогава щеше да му се наложи да се справи с всички критики, които бяха отправени от много страни.
Олаф Шолц
канцлер на Германия

Агресивната война на Владимир Путин срещу Украйна раздели Г-20 на два лагера през последните месеци. Една от групите смята, че нападението на Путин над Украйна е явно нарушение на международното право, и иска да осъди войната и на срещата на върха на Г-20. 

Другата група, водена от Китай и Индия, не обяви войната за нарушение на международното право в Общото събрание на ООН, но досега остава неутрална.

Предупреждение срещу използването на ядрени оръжия

Поне проектът на окончателния документ дава надежда, че, противно на първоначалните опасения, Г-20 в по-голямата си част може да постигне съгласие по обща линия. За тази цел преговарящите прибягват до два трика.

Първата: в декларацията Русия поне не е пряко спомената във връзка с войната в Украйна. „През тази година станахме свидетели и на войната в Украйна, която допълнително засегна световната икономика", се казва в документа на Г-20.

Вторият трик: според съобщения от преговорните кръгове Русия приема в заключителната декларация да се цитира резолюция на ООН за войната. В резолюцията остро се осъжда войната и се призовава Русия да изтегли войските си.

Твърди се, че главният преговарящ на Путин се е съгласил също така, че използването на ядрени оръжия трябва да бъде описано като недопустимо в заключителната декларация.

Това е особено важно за канцлера Шолц. Малко преди началото на срещата на върха той заяви, че Г-20 не трябва да „заобикаля" най-важните проблеми в Бали. Много е важно „да има голяма яснота, че използването на ядрени оръжия във войната е изключено и че всички осъждат това", каза той. 

Срещата във ваканционния курорт Нуса Дуа започна с около половин час закъснение, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън закъсня. След това 79-годишният президент беше приет от домакина, индонезийския президент Уидодо.

Путин не присъства в Бали

В заседателната зала Байдън поздрави канцлера Шолц с ръкостискане и прегърна министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Руският президент Владимир Путин не присъства на срещата.

След месеци на несигурност дали лидерът на Кремъл ще дойде на срещата на върха на Г-20, той отмени участието си миналия четвъртък и вместо това изпрати външния си министър Сергей Лавров, който обаче се смята за човек без собствени правомощия за вземане на решения. 

Канцлерът Шолц изрази съжаление, че Путин няма да присъства лично на срещата на върха. „Щеше да е добро решение, ако Путин беше отишъл на срещата на върха на Г-20. Тогава щеше да му се наложи да се справи с всички критики, които бяха отправени от много страни", каза Шолц. „Вероятно затова го няма“.  Световните лидери по време на първата среща в рамките на заседанието на Г-20 в Индонезия. Снимка:  EPA/HOW HWEE YOUNG Световните лидери по време на първата среща в рамките на заседанието на Г-20 в Индонезия. Снимка: EPA/HOW HWEE YOUNG

Но дори и Путин да не присъства, той ще доминира в дневния ред на срещата на върха. Много бързоразвиващи се страни от Африка, Азия и Латинска Америка досега не са осъдили открито войната в Украйна, а я разглеждат само като регионално събитие. „Непрекъснато чуваме от тези страни, че на прага им също има конфликти, от които Западът не се интересува", казва представител на германското правителство.

Страните с бързо развиваща се икономика се притесняват от последиците от войната в Украйна

Тези развиващи се и бързоразвиващи се страни са загрижени не само за изместването на европейските граници, но и за собствените си икономически проблеми, предизвикани от войната в Украйна, особено за високите цени на енергията и храните.

В същото време световната икономика се препъва все повече. В навечерието на срещата на върха на Г-20 Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растежа на световната икономика през 2023 г. от 2,9 на 2,7%. И до днес Путин успешно внушава на много страни, че западните икономически санкции срещу Русия са основната вина за спада на икономиките и високите цени.  

Домакинът Индонезия заяви, че не желае срещата на върха на Г-20 да се превърне в „среща на върха за конфликта в Украйна". Но това едва ли може да бъде предотвратено. Преговорите по двете основни теми на срещата на върха - глобалната продоволствена сигурност и енергийният преход - са изцяло доминирани от войната.

Шолц иска да изолира още повече Путин

Канцлерът Шолц от месеци се опитва да повлияе на световния Юг да засили натиска върху Русия. Той в никакъв случай няма предвид само Китай, за където пътува миналата седмица.

Първите правителствени консултации бяха проведени по-рано с Индия. Според канцлера значението на големите държави в Индо-Тихоокеанския регион, като Индонезия, също е било пренебрегвано твърде дълго време. Затова, за да даде пример, Шолц покани пет важни развиващи се страни - Индия, Индонезия, Сенегал, Южна Африка и Аржентина - на срещата на върха на Г-7 в Елмау тази година.

Затова и за Шолц беше ясно още в началото, че лично ще отиде на срещата на върха на Г-20 - независимо от въпроса дали ще трябва да седне на една маса с Путин, коментира и Handelsblatt. Шолц вижда в срещата на върха възможност да повлияе на големите страни с бързо развиваща се икономика.

Но присъствието на външния министър Сергей Лавров създава и някои организационни проблеми за Г-20. В началото не се състоя обичайната „семейна снимка“ на Г-20, тъй като никой не искаше да се снима заедно с Лавров. Сега предстои да бъде направена обща снимка на държавните глави в мангрова гора, където те искат да засадят дървета. Тъй като Лавров няма да присъства на това събитие, семейната снимка ще бъде направена там - без Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде бе, умник... сподели нещо конкретно, стига само локуми! Напрегни ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Не ти и трябва. Само ще се напрегнеш излишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 и коя е тая мистериозна държава, която се противопоставя успешно на Запада, че не се сещам за нито една! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Прекалено много внимание в статията е отделено на Шолц. В ролята си на канцлер на отново пребита и публично унижена Германия, не му подхожда да размахва пръст на когото и да било, особено на държава, която доста добре се справя за сега в противопоставянето си срещу целокупния, претендиращ за разпоредител в световните дела Запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: 0pk уви чакаха путин, той да свърши всичката работата... но ключалката в бункера заяде ... и те така! малшанс с тая руска техника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Тия там освен да обменят различни версии на ковида и да направят семейна снимка в гората, докато осъждат агресивната агресия на Путин с/у Украина, нещо друго успяха ли да свършат? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Хах ... никой не иска да се снима с рaшистите ... чумави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още