IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: С пистолет в слепоочието не се водят преговори

Руският президент Владимир Путин не е готов да говори за мир, смята германският канцлер

13:20 | 02.03.23 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В момента руският президент Владимир Путин не е готов за преговори за мир, заяви пред Бундестага канцлерът на Германия Олаф Шолц. "По-скоро Путин разчита на заплахи, какъвто е например отказът от договора Start със САЩ", каза германският канцлер.

"С пистолет, опрян в слепоочието, не може да има преговори", допълни още Шолц пред германските депутати. В своето изложение германският канцлер декларира, че Берлин и международната общност дискутира възможностите за гаранции за сигурността на Украйна. 

В своето обръщение той призова още Китай да не дава оръжия на Русия. "Моето послание към Пекин е ясно: използвайте своето влияние над Москва за натиск руските военни да се изтеглят", заяви той и допълни, че позицията от 12 точки на Китай по войната в Украйна трябва да бъде дискутирана с украинските власти и президента Володимир Зеленски.

В края на миналата седмица Зеленски коментира по време на пресконференция по повод година от началото на пълномащалната война в Украйна, че е доволен, че Китай започва да говори за войната, но не е ясно какво точно се крие зад тези думи. Той допълни, че е готов за разговори с китайския президент Си Дзинпин.

В същото време германскят външен министър Аналена Бербок призова своя руски колега Сергей Лавров да спре войната в Украйна по време на срещата на външните министри от Г-20 в Индия, предаде Bloomberg. Източник на агенцията отбелязва, че този път Лавров е останал в залата и е изслушал обръщението на Бербок, както и че си е водил записки и ù е махал с ръка.

През 2022 година на аналогична среща руският външен министър напусна залата, когато думата взе Аналена Бербок. При разговори с индийски представители обаче Сергей Лавров определи срещата днес като "фалш", сочат съобщения от руското Министерство на външните работи.

Войната в Украйна доминира на срещата на външните министри в Индия

Разговорите на Г-20 отново са посветени изцяло на войната в Украйна. Външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар коментира, че дипломатите все още не могат да постигнат компромис за думата "война". Според него много малко вероятно е срещата да приключи с подписано от всички комюнике. По-рано днес (2 март) обаче китайският външен министър Цин Ган коментира, че дипломатите трябва да постигнат компромиса от срещата на върха на организацията в Бали. Тогава страните успяха да се обединят около обща позиция, осъждаща военните действия в Украйна.

По време на срещата на финансовите министри в Индия по-рано през февруари до обща позиция не се стигна именно заради отказа на Китай и Русия да подпишат документа.

Сега индийският премиер Нарендра Моди коментира, че срещата се провежда в условията на "глобално разделение", обръщайки внимание на проблемите на развиващия се свят, който трудно осигурява прехраната на населението и енергийната сигурност.

 "След години на напредък сега сме пред риск от отстъпление от изпълнението на Целите на хилядолетието", каза той.

Представителите на западните съюзници на Киев усилват натиска за край на военните действия

"Посланието на срещата в Бали беше ясно - Г-20 трябва да предложи решения, които защитават най-уязвимите, отколкото да ги оставим да страдат от войната на Русия", е коментарът на външният министър на Франция Катерин Колона.

Тази позиция беше подкрепена и от американския държавен секретар Антъни Блинкен. "За съжаление, тази среща отново е обсебена от руската непровокирана и незаконна война срещу Украйна, преднамерената атака срещу граждански цели и основните принципи на Хартата (за правата на човека) на ООН", каза още той, цитиран от Bloomberg.

Външният министър на Бангладеш пък призова компаниите, които натрупаха големи печалби от войната в Украйна, да отделят част от тях за бедните държави. Абдул Момен коментира пред CNBC, че големите печеливши от тази война са енергийните компании и производителите на оръжия. Финансовите отчети на големите петролни компании показаха рекордни печалби, въпреки че голяма част от тях бяха свързани с Русия и отказът от съвместните проекти костваше милиарди. Според Момен 20% от тези печалби могат да бъдат насочени към бедните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 15 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... къде в мемурандума пише нещо за НАТО бре ... я се хвани и го прочети !! освен това катилiте в кремля са канени на няколко пъти да се присъединят към НАТО като съюзник ... на зануленият не му е проблема НАТО , а ДЕМОКРАЦИЯТА ... :))) ... щото тя ще му ритне столчето ... !! ... НАТО може да приключи операцията в Украйна за между 72 до 120 часа и от могъщата втора ще останат само кървави кюфтета по земята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: khao къде е лъжата? Я пак свери на календара, кога се проведе референдума - преди или след последния майдан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 14
0pk
преди 1 година
До: wart, настроиха им паметници на съветския воин из цяла Германия - да помнят и да не плюят на изток, обаче памета е къса. Събарят ги - окупационни били. А че им подариха половин германия ей така, без референдуми даже, никой не отчита. Неблагодарна пacмина са тия немци. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: 0pk хахахаха, сега тъъъп ли си, или на тъъъп се правиш! :D:D:D да, нарушихте го вие, когато влезнаха едни зелени човечета, дето не бяха руснаци според путин ... или поне така твърдяхте няколко месеца, както и за другите неща .... лъжете, лъжете, па се изпуснете с истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 15
wart
преди 1 година
Ти мало....мен лицемер катър ти немецкая ***...ва предател на националните интереси на окупираната от 80 години Германия. Лъжец долен когато говориш за протестите около 45-50 протестиращи подкрепиха Украйна а хиляди бяха против войната .Може би в историята на Германия близките години не е имало толкова елементарен, слабоумен не способен лидер . С лицемерието, с предателството с подмазачеството си и с подкрепата на Задокенаският си господар дойде на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
До: zelka007, след няколкото майданни революции и записването в конституцията на стремежа за влизане в НАТО, очевдно е, че и този мемурандум е отдавна нарушен. Ако се беше спазвал от страна на подписалите го САЩ и Англия, то те трябваше да зачетат суверенитета на Украина и да не правят революции. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... мемурандума от Будапеща в сила ли е ?! важи ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
Когато няма пистолет в слепоочието - договорките не важат, а служат само за протакване на времето, необходимо за въоръжаване. Когато има пистолет в слепоочието - преговори не се водят. Нямат угодия тези хора. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още