IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия произвежда и тества иновативни оръжия на фронта в Украйна

Четири часа разговори с Путин не са били достатъчни за Шолц да го убеди да не започва войната в Украйна

08:03 | 27.05.24 г. 26
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски военни анализатори отбелязват, че бойното поле в Украйна се използва от руския военнопромишлен комплекс като опитна база. Те твърдят, че имат иновативни оръжия като например ракета (9M333), която може да разпознае топлинните "примамки", които изстрелват самолетите, за да се защитят от попадение.

В момента се извършват изпитания на нов морски дрон - "Одуванчик,", който е в състояние да измине 200 км с товар от 600 кг. Скоростта на дрона е 45 възела. За сравнение, морските дронове на Украйна - Sea Baby и Magura, вече изминават близо 1000 километра с около 1 тон товар. Наскоро морски дронове бяха част от атаката към най-голямото пристанище на Русия - Новоросийск в Черно море.

Русия тества и своя бронирана машина - "Титан", която е произведена изцяло с руски части, без западно оборудване, допълва още Институтът за изучаване на войната (ISW). Това е един от сериозните проблеми на санкционния режим на Запада - Русия все още намира начини за заобикаляне на ограниченията и да се снабди със стоки, необходими за производството на ракети и военни оборудване, включително и от САЩ и ЕС.

Русия произвежда три пъти повече и четири пъти по-евтино снаряди от доставените в Украйна

Русия произвежда три пъти повече и четири пъти по-евтино от снарядите, които Западът доставя за Украйна, сочи анализ на консултантската компания Bain & Company, цитиран от Sky News. Според данните Русия ще произведе 4,5 млн. артилерийски снаряди през 2024 година, макар че не е ясно каква част са ново производство, а каква - обновяване на резервите от съветско време.

В същото време САЩ и ЕС ще произведат 1,3 млн. снаряда, като цената на 155-мм снаряди е към 4000 долара. Руските снаряди (152-мм) са с цена около 1000 долара.

Sky News отбелязва още и хроничния недостиг на снаряди за украинските военни, което пък е направило стрелбата им много по-ефективна. При съотношение на изстреляните снаряди 10 към 1 в полза на руснаците допреди няколко седмици, украинците използват 1 до 3 снаряда, за да разрушат поставените цели. Според украински военни, интервюирани от изданието, в момента съотношението на изстрелите е 5 към 1 в полза на Русия.

Дипломатическите усилия на Шолц да спре войната

Прекарах повече от четири часа в разговори с руския президент Владимир Путин малко преди началото на пълномащабната война, разказа германският канцлер Олаф Шолц по време на дискусия с граждани по повод 75-ата годишнина от приемането на германската конституция. На въпрос за дипломатическите усилия, които е положил, за да бъде сложен край на войната, той отбеляза, че седящи на огромна маса в Кремъл, двамата са обсъждали ситуацията в Украйна.

Руският президент е опитал да убеди Шолц, че Украйна и Беларус всъщност са част от Руската федерация, а границите могат да бъдат променени със сила. Като част от мотивацията да нападне Украйна Путин е посочил желанието на страната да влезе в НАТО.

"Това няма да се случи в следващите поне 30 години и му го казах откровено", обясни Шолц. След това руският президент е заговорил за нацисткия режим, който управлява в Киев. "Разбирате ли колко абсурдно звучи това, когато имате президент от еврейски произход, евреин", коментира още Шолц.

В Украйна ще умират войници - не само украинци, но и руски, е коментирал още германският канцлер по време на срещата си с Путин в Москва. Според Шолц загубите в жива сила на Русия - убити и тежко ранени, са към 24 хил. месечно. "Всички те са жертва на империалистичните желания на руския президент", допълни още той.

Западът е разделен по отношение на удари на територията на Русия със западни оръжия

Западът няма единна позиция относно възможността Украйна да нанася удари по цели на територията на Русия със западните оръжия. Преди ден главният секретар  на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че е "дошъл моментът" за това разрешение.

Сигналите от САЩ са, че това действително може да се случи. В Конгреса темата беше обсъдена по време на изслушване на държавния секретар Антъни Блинкен, на което председателят на комисията по външни работи към институцията Майкъл Маккол показа карта с възможни цели на руска територия.

Военни анализатори коментират, че само по този начин ще може да бъде защитен Харков. Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза също, че в момета градът е обстрелван с авиационни бомби, изстрелвани от самолети, които се намират на територията на Русия. Системите за ПВО не могат да се справят добре с авиационните бомби, защото са малки обекти, но могат да свалят самолета ,който ги изстрелва. Това обаче би се случило на руска територия. От началото на годината Русия е нанесла почти 10 хил. удара с управляеми авиационни бомби, които са създадени за максимални поражения, написа във Facebook министърът на отбрната на Украйна Рустем Умеров.

В Европа искането на Столтенберг не се приема еднозначно. Канцлерът на Германия заяви, че не подкрепя идеята и потвърди, че Берлин е дал разрешение оръжията да се ползват само на територията на Украйна. Остро на думите на Столтенберг реагираха и в Италия - властите заявиха, че подобно изказване първо трябва да бъде обсъдено в рамките на НАТО,  пише италианската агенция ANSA.

Швеция обаче не поставя такива условия, каза министърът на отбраната Пол Йонсен. Той също така заяви, цитиран от местното издание Hallandsposten, че Стокхолм ще работи, за да убеди съюзниците в правотата на такова решение.

В началото на май британският външен министър Дейвид Камерън също заяви, че Киев сам може да избира целите с британските оръжия, но досега украинските военни не са използвали западни ракети или друго оръжие по руска територия. Полският министър на външните работи Радослав Сикорски пък коментира пред The Guardian, че Западът трябва да спре "постоянно да ограничава" подкрепата си за Украйна. Тези коментари си спечелиха заплаха с "ядрена пепел" от страна на бившия руски президент Дмитрий Медведев.

Прибалтийските страни, Полша, Финландия  и Норвегия ще имат щит от дронове срещу Русия

Прибалтийските страни, Полша, Финландия и Норвегия ще изградят щит от дронове по границите си с Русия, съобщава Fox News. Това, което се вижда в Украйна, е непрекъснато състезание на технологиите на врагуващите страни и нов начин за управление на дроновете. Дори и малък дрон може да се превърне в оръжие, отбелязва министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс.

Полша и Прибалтийските страни също така обясниха, че ще вкарат свои войски в Украйна, ако има пробив на източния фронт и няма да "чакат" Русия да стигне до техните граници.

Украйна стабилизира фронтовата линия в Харковска област

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна показват, че на този етап линията на настъплението в Харковска област е стабилизирана. Анализ на опозиционния журналист Юрий Бутусов също показва, че атаките са спрени, Русия е превзела линия със широчина от 70 км и около 10 населени места. Това е военна зона, а в тези населени места са живели няколко десетки души, допълва още той. Дълбочината на нападението е най-голямо около Липци (9 км), и до 5 км в посоката към Старици. Харков е защитен, а позициите във Вовчанск са притеснителни, сочат изводите на един от големите критици на властта в Украйна.

От ВСУ отбелязват, че боевете в миналото денонощие в Харковска област са именно в райноте на Вовчанск, Старици, както и Липци и Тернова, където са отбити общо 12 атаки и не е допусната загуба на позиции. Русия опитва да използва численото си превъзходство и бойната авиация, но на този етап щурмът е спрян.

Най-горещите точки на фронта са Купянско и Покровското направление, е видно от сводката на ВСУ за 823-я ден от началото на пълномащабната война. В Купянско направление са отблъснати 22 атаки около населените места Синкивка, Петропавливка, Новоегоривики, Дружелюбивки и Невске.

Руснаците се опитват да се вклинят в отбраната около Очеретине (Покровско направление), където преди месец беше установена слабост при ротация и беше извършен пробив. В района са спрени повече от 35 руски атаки, като в някои части от това направление има частични успехи за руснаците.

През миналото денонощие са регистрирани към 100 директни бойни сблъсъка, 70 управляеми авиобомби и повече от 300 дрона по позиции на украинците на фронта и по градовете в близост до бойните действия. Публикации в социалните мрежи показват разрушения по летището в град Запорожие, но без подробности за атаката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka: Нали?! Какво може да направи един бан за един трролл, за който писането тук му е важно като слънцето и въздуха за нормалните хора (лек кавър на др. Георги Димитров). Даже в тошко се превъплати, само и само да блеее тук. Нека блееа, нека се развива. Все пак работи за евроатлантизма и зеления хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: zelka007, чета и не вярвам на ушите си! Толкова много писане, а няма обиди! Няма копейки, няма газовици и ........! Браво зелка, можело значи! И не бързай да ме опровергаваш. ++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... следи следващите ходове . играта е в началото все още . нищо не е приключило . твърде елементарно и повърхностно си представяте нещата ... нахвърлях ти нЕкои насоки , ти като умен човек можеш да си ги доразвиеш , а можеш да продължиш с умните си въпроси с готови отговори ... :))) ... на тошко с многото акаунти не му обръщай внимание , посредствен политкомисар от далечното минало , вероятно не е стигнал дори до школата в Правец , ами само в Стара Загора са го водили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... да се върна на икономическата трема ... унищожаване на нефтохимовете ... У-НИ-ЩО-ЖА-ВА-НЕ ве човек !! беше време стане авария на помпа или на нефтопровод и нефта фръкваше с 10-20% за часове ... а сега са им окончателно унищожили 4 или 5 нефтохима и частично са спрели още 9 или 10 ... разбираш ли какво ти пиша ?! рассийката !! вече !! не !! е !! оснвен !! фактор !! в международната !! търговия !! ... и това го постигнаха за по-малко от една годинка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... сиреч , рассийската военна техника е с ограничен нальот от около 2000-3000 часа . такава им е доктрината , смята се , че няма да има нужда от повече . те в голямата си част са ги изразходвали нальотите ... нови не могат да произведат , импортозамещението под санкции не им се получава . от поднебесната няма да им дадът каквото трябва . та единият компонент от ядрената им триада утича безвъзвратно в историята ... разбираш ли какво ти пиша ?! върни се в началото - ПРИ-НИ-ЗЯ-ВА-НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... същото важи и за черноморският им флот ... заключен в едно пристанище , една тактическа бомба в него и се приключва завинаги с флотът им ... а преди беше разпределен в поне 5 или 6 ... същото важи и за бомбардировачите ... малко техническо инфо . един тактически бомбардировач , с който пускаха безполезните си крилати ракети , щото патриотите ги бишват всички , му трябват поне от 7 до 10 дена подготовка за примерно 3-4 часа полет . и колкото повече ги ползват , толкова увяхват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... унищожиха им флагманът на флота , всички ракетоносци , десантни карабли , среден клас атакуващи , подводница бе баце !! унищожават им методично щурмовите бомбардировачи . атакуваха им летищата с тактическите бомбардировачи . в момента рассияните са събрали тактическите бомбардировачи в две летища , а преди бяха разпиляни из цялата държава ... :))) ... фащаш ли ми мисълта ?! с две мощни ракети ще унищожат пистите на тези летища и те стават окончателно деактивирани ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... какво показва СВОто досега ... !! ... супер-дупер прехвалената ПВО защита на рассияните може единствено успешно да сваля техни самальоти . за това , за което уж е предвидена е гола вода , толкова ще удържи и масиран ядрен отговор , ако те изстрелят ядрени ракети ... пълен провал до тук !! украинците унищожават рассийски многомилиардни военни активи с методично-убийствена последователност !! и то напълно безнаказано , докато ако това го направеше НАТО , конфликтът беше неизбежен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... гледам най-много се вълнуваш , дали рассияните ще хвърлят един-два тактически ядрени заряда ... ?! ... ами с голяма вероятност , да !! ако се развие ПРИБЪРЗАНО партията в мителшпила не в тяхна полза . така мисля !! дали ще свърши светът от това ?! не мисля , че ще свърши . в света са гръмнати досега над 3000 тактически ядрени взрива , свършил ли е ?! виж онези по балистичните ракети са друга бира !! дали ще рискуват с тях ?! твърдо не !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 седмици
До: Тирбушон ... та на темата ... "*** въпрос ти зададох" - тъй де , умен човек такива въпроси задава ... "ти написа пет поста тъпотии" - защо умен човек като теб ще се пъне с прозззт и праволинеен кат мен ?! задаваш лесен въпрос , на който няма кратък отговор и освен това ми даваш готови отговори , от които да си избирам ... ами хората , които движат събитията нямат готов отговор ти искаш от мен в 500 букви да ти отговоря ... прозззтичко предполагам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още