IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия арестува репортер на Wall Street Journal по обвинения в шпионаж

32-годишният американец Еван Гершкович е заплашен от до 20 години затвор

11:38 | 30.03.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Еван Гершкович . Снимка: evangershkovich.com
Еван Гершкович . Снимка: evangershkovich.com

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е задържала репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович в Екатеринбург по обвинения в шпионаж, съобщи информационната служба „Интерфакс“ в четвъртък.

Роденият през 1991 г. Гершкович „е заподозрян в шпионаж в интерес на американското правителство", се казва в изявление на службата за сигурност, известна като ФСБ. Американският репортер е „събрал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс".

Според ФСБ Гершкович, „действайки по инструкции от американска страна, е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс". „Американецът е бил задържан в Екатеринбург при опит да получи класифицирана информация", заявиха от специалната служба.

WSJ не е получил незабавен коментар. Преди това Гершкович е бил репортер на AFP и The Moscow Times.

Следственият отдел на руската Федерална служба за сигурност е образувал наказателно дело срещу американския гражданин по член 276 от руския Наказателен кодекс (шпионаж). Журналистът е заплашен от до 20 години затвор.

Арестът на журналиста, част от чийто последен анализ може да прочетете и в Investor.bg, може да изостри силно и без това високото напрежение между САЩ и Русия.

Предишни съобщения в местните медии предполагаха, че Гершкович е в Екатеринбург, за да отразява войната на Русия в Украйна и наемническата групировка "Вагнер". 

Въпреки че по-голямата част от независимите журналисти, работещи в Русия, напуснаха страната през миналата година след приемането на драконовски закони за цензурата, много чуждестранни журналисти продължиха да работят във федерацията.

PR експертът Ярослав Ширшиков заяви в четвъртък в приложението за съобщения Telegram, че през нощта е получил телефонно обаждане от служител на WSJ, който не е успял да се свърже с Гершкович. 

„[Гершкович] е бил онлайн вчера около 15:00 ч. за последен път. Той се уговори да направи интервю с мен", цитира 66.ru думите на Ширшиков.  

Ветеранът журналист от Екатеринбург Дмитрий Колезев, който сега живее в чужбина, заяви в четвъртък, че двама негови източници са потвърдили задържането на Гершкович.

Колезев е заявил пред The Moscow Times, че според него Гершкович, който живее в Москва от около 6 години, е бил задържан заради репортажите си. „Предполагам, че причината е била журналистическата работа на Еван", казва Колезев.

В четвъртък Ширшиков написа в Telegram, че Гершкович може да е бил задържан предишния ден, когато служители по сигурността са влезли в местен ресторант и са отвели с микробус неизвестен мъж нахлузен на главата му пуловер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
valentino29
преди 11 месеца
Май не е никакъв журналист,в WSJ намерих 3,4 статии в които е посочен като съавтор.Самостоятелна статия не открих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
sssaaa
преди 11 месеца
Или да го осъдят задочно както направиха със Сноудън. Ако не бяха комунигите в Китай и после Русия да го приюти, сега щеха да са го самоубили някъде в Демократично Сашово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 11 месеца
Задържан репортер - ужас! Колко недемократично. Да го бяха прeбили с бухалки, по пример от свободна Франция! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още