IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом осъди задържането на репортер на WSJ в Русия

Изданието отрича обвиненията в шпионаж срещу Еван Гершкович и иска незабавното му освобождаване

06:34 | 31.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на американския президент Джо Байдън осъди задържането на репортер на Wall Street Journal в Русия за нещо, което Москва определи като шпионаж - първият подобен случай на американски журналист, задържан по обвинения в шпионаж от времето на Студената война насам.

Белият дом заяви, че Държавният департамент поддържа връзка с руското правителство относно ареста на репортера Еван Гершкович и че комуникира с WSJ по неговия случай.

„Посегателството върху американски граждани от страна на руското правителство е неприемливо", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ търсят незабавен консулски достъп до Гершкович, за да могат да му окажат съответната подкрепа.

„Осъждаме по най-категоричен начин продължаващите опити на Кремъл да сплашва, репресира и наказва журналисти и представители на гражданското общество", заяви Блинкен.

Президентът Байдън е бил информиран за задържането на Гершкович, заяви пред репортери стратегическият координатор на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Той повтори по-ранните предупреждения на Държавния департамент, че американците са призовани да избягват пътувания до Русия или да я напуснат незабавно.

Главната руска агенция за сигурност съобщи в четвъртък, че е задържала Гершкович в град Екатеринбург, на около 1200 км. източно от Москва, в сряда, докато е бил в командировка, обвинявайки го в шпионаж.

„Wall Street Journal категорично отрича обвиненията на ФСБ и иска незабавното освобождаване на нашия доверен и отдаден репортер Еван Гершкович", заявиха от медията. „Ние сме солидарни с Еван и неговото семейство“. 

Задържането на Гершкович и повдигането на обвинение в шпионаж означават, че случаят вероятно ще се превърне в дипломатически въпрос на високо равнище, а също така се очаква да засили напрежението между Москва и Вашингтон.

Кърби заяви, че не е било ясно веднага дали задържането на Гершкович е било координирано с руското ръководство, или е целяло отмъщение за други случаи. Миналата седмица 37-годишният руски гражданин Сергей Владимирович Черкасов беше обвинен в окръжния съд на САЩ във Вашингтон за действие като агент на чужда сила, визова измама, банкова измама, телеграфна измама и други обвинения, произтичащи от предполагаемите му незаконни дейности в САЩ по данни на Министерството на правосъдието.

Федералното бюро за сигурност заяви, че Гершкович, „действайки по указания на американската страна, е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс“. Гершкович е акредитиран да работи като журналист в Русия от външното министерство на страната. 

Властите ще отведат Гершкович в Москва, където той ще се яви в съда с назначен от държавата защитник и е постановено задържането му под стража до 29 май, съобщи пресслужбата на съда, цитирана от държавната информационна агенция ТАСС.

В Русия съдебните процеси за шпионаж често се провеждат тайно и рядко се случва съдът да оправдае обвиняем. Процесите могат да отнемат месеци.

„Това е ново дъно в отношенията между САЩ и Русия", казва Александър Габуев, директор на Carnegie Russia Eurasia Center. Арестът на акредитиран американски репортер „наистина създава прецедент".

Последна актуализация: 09:04 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
Белият дом осъди задържането на репортер на WSJ в Русия-Белият дом не осъди задържането на репортер Джулиан Асанж на Гардиън, Шпигел и Ню Йорк Таймс около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още