IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом осъди задържането на репортер на WSJ в Русия

Изданието отрича обвиненията в шпионаж срещу Еван Гершкович и иска незабавното му освобождаване

06:34 | 31.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През декември САЩ освободиха осъдения руски търговец на оръжие Виктор Бут в замяна на американската баскетболна звезда Бритни Грийнър, която руските власти бяха задържали в дните преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г.

Установено е, че тя е пренесла в багажа си олио от хашиш и по-късно бе осъдена за контрабанда и притежание на наркотици. Грайнър се призна за виновна по обвиненията в употреба на наркотици. Тя беше осъдена на девет години в наказателна колония.

Белият дом и Кремъл продължават да спорят във връзка със задържането от 2018 г. от Русия на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън по обвинения в шпионаж.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, запитан за възможността за размяна на Гершкович, заяви, че е рано да се обсъжда този въпрос.

„Дори не бих повдигнал въпроса сега", тъй като в предишни обмени са участвали хора, които вече излежават присъди, каза Рябков, цитиран от държавната информационна служба „РИА Новости“ в четвъртък. „Ще видим как ще се развие по-нататък тази история“. 

В сряда следобед, докато работеше в Екатеринбург, Гершкович е изгубил контакт с редакторите си.

По-късно в Telegram се появи публикация, описваща как мъж със скрито лице е изведен от ресторант в града и качен в чакащ микробус. Не може да се установи дали лицето е Гершкович.

Адвокат, нает от медията, се е опитал да открие Гершкович в сградата на ФСБ в Екатеринбург, но му е било отговорено, че властите нямат информация за него. 

По-късно Гершкович се появи в Москва, където беше представляван от назначен от съда адвокат.

Според ТАСС, който се позовава на неназовани източници, Гершкович не се е признал за виновен на закритото заседание. Според агенцията делото му се смята за строго секретно. 

Гершкович, който е на 31 години, е постъпил на работа в WSJ през януари 2022 г. Той е работил като репортер в Русия от 2017 г., първо за Moscow Times, а след това за Agence France-Presse. Преди това е бил асистент по новините в Ню Йорк за New York Times.  Завършил е колежа Боудоин, а напоследък пише за въздействието на западните санкции върху икономиката на Русия.

Отразяването на събитията в Русия стана много по-трудно, след като през февруари миналата година президентът Владимир Путин започна мащабна инвазия в Украйна, а след това започна да се разправя с вътрешното инакомислие. 

През март миналата година Русия прие закон за цензурата, който обявява за незаконно публикуването на информация, която властите считат за невярна, относно военните операции в Украйна. В отговор на това много местни новинарски издания прекратиха дейността си или напуснаха страната, а чуждестранните медии значително ограничиха репортажите си в Русия и изтеглиха много служители.

През октомври Путин засили ограниченията в цялото руско общество с президентски указ, с който на местните власти в регионите на страната бяха предоставени нови правомощия за справяне с проблемите на сигурността. Мерките бяха насочени към поддържане на обществения ред, стимулиране на промишленото производство в подкрепа на военната кампания и защита на критичната инфраструктура, заяви тогава Путин.

Групи за защита на свободата на медиите разкритикуваха задържането на Гершкович, което е първото задържане на чуждестранен журналист след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, според „Репортери без граници". Базираната във Франция група е „разтревожена от това, което изглежда като отмъщение срещу журналисти", заяви говорителката Полин Адес-Мевел. „Журналистите не трябва да бъдат обект на нападения, дори ако за съжаление те се случват редовно след инвазията“. 

Гершкович е първият американски журналист, задържан по обвинения в шпионаж в Русия, за който Комитетът за защита на журналистите (CPJ) е събрал документи след задържането на Николай Данилов през 1986 г. „CPJ е дълбоко обезпокоен от ареста на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович. Това е последният от дългата поредица опити на Русия да използва законите за национална сигурност, за да заглуши репортажите. Настояваме за незабавното му освобождаване", заяви председателят на CPJ Джоди Гинсбърг.

По данни на CPJ към декември по света са били затворени 363 журналисти, включително 199, задържани по обвинения в "антидържавна" дейност. Репортери на 
Wall Street Journal са били задържани в други държави, но рядко са били официално арестувани.

През 2016 г. репортерът Дион Нисенбаум беше задържан в Истанбул за повече от два дни заради публикация в социалните мрежи, след което беше освободен от турските власти, без да му бъдат повдигнати обвинения. В Китай през последните десетилетия много репортери на WSJ са били задържани за кратки периоди, а през 2020 г. почти всички репортери на медията са били експулсирани.

През 1987 г. базираният в Кайро репортер Джералд Сейб е задържан за няколко дни в Иран, след като е призован от правителството и обвинен, че е ционистки шпионин, пътуващ с фалшив паспорт. По-късно ирански служители заявиха, че задържането му е резултат от недоразумение.

Откакто се присъедини към изданието, Гершкович отразява различни теми, свързани с Русия, включително неотдавнашното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Москва, близките сътрудници на Путин и напрежението между служители на Кремъл и Евгений Пригожин, основател на руската паравоенна група „Вагнер".

След като първоначално изтеглиха кореспондентите си от страната в началото на войната, някои новинарски организации възстановиха базираните си в Русия репортери, а руското външно министерство продължи да разширява акредитацията на някои чуждестранни журналисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че „тези, които извършват нормална журналистическа дейност, разбира се, ако имат валидна акредитация, ще продължат да работят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
Белият дом осъди задържането на репортер на WSJ в Русия-Белият дом не осъди задържането на репортер Джулиан Асанж на Гардиън, Шпигел и Ню Йорк Таймс около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още