IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия премахва последната пречка за влизане в НАТО с турското одобрение

Присъединяването на скандинавската страна вече е одобрено от всички 30 членове, Турция и Унгария все още не одобряват кандидатурата на съседна Швеция 

07:45 | 31.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Финландия Сана Марин. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Финландия Сана Марин. Снимка: Bloomberg LP

Парламентът на Турция гласува за одобряване на членството на Финландия в НАТО, с което премахна последната пречка пред присъединяването на северната съседка на Русия към отбранителния съюз като негов 31-ви член.

В четвъртък законодателите в Анкара гласуваха единодушно за ратифициране на влизането на Финландия в Организацията на Северноатлантическия договор - последната от настоящите членки, която одобри разширяването, след като в понеделник унгарският парламент също подкрепи този ход.

Вотът подпечатва сериозна промяна в европейската архитектура за сигурност, след като военно необвързаните Финландия и Швеция поискаха членство в НАТО с обратен завой след нахлуването на Русия в Украйна преди една година. То също така подчертава разделението в блока, тъй като Турция и Унгария продължават да се противопоставят на влизането на Швеция, а графикът за присъединяването на най-голямата скандинавска държава е поставен под съмнение. 

След гласуването генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Twitter, че приветства резултата и че ратификацията ще направи „семейството на НАТО по-силно и по-сигурно".

По-рано този месец и Турция, и Унгария сигнализираха, че ще одобрят самостоятелното влизане на Финландия след месеци на увъртане, като по този начин отделиха кандидатурите на двете скандинавски страни, дори след като през юни миналата година и двете бяха поканени да започнат процедура за присъединяване. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява Швеция, че не прави достатъчно, за да се справи с групите, които Турция определя като терористични, докато партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан свързва ветото на страната си със сблъсъка в Европейския съюз по отношение на върховенството на закона.

Финландия и Швеция вече започнаха да се интегрират в алианса и участват във всички срещи на НАТО, откакто бяха официално поканени през лятото на миналата година. Но като пълноправен член Финландия вече може да се възползва от ангажиментите по член 5 за взаимна отбрана - което означава, че съюзниците са длъжни да ѝ се притекат на помощ, ако бъде нападната - и скандинавската страна ще трябва да бъде готова да защитава и други съюзници.

„Това е голяма промяна, зад която стои много приемственост", казва пред Bloomberg Мина Аландер, научен сътрудник във Финландския институт по международни отношения, коментирайки членството на Финландия в НАТО. Въпреки че страната отдавна е близък партньор на алианса, ще има „огромна промяна в манталитета, която е необходима, защото сега вече не сме сами и можем да очакваме помощ", вместо да се налага да защитаваме територията си сами, каза Аландер.

Въпреки сравнително малкото си население от 5,5 милиона души Финландия разполага с резерв от 900 000 войници благодарение на системата за наборна военна служба, която не беше премахната след края на Студената война. Тя е в състояние да разположи около една трета от тях по време на война - повече от много по-големи европейски държави.

Ходът е сериозен неуспех за руския президент Владимир Путин, тъй като Финландия охранява граница с Русия, дълга около 1300 км. Това означава, че членството на Финландия ще удвои дължината на границата на НАТО с Русия, която сега съставлява едва 6% от сухопътния периметър на Русия. То ще даде възможност на алианса да подобри наблюдението на западния фланг на Русия с помощта на добре обучената финландска армия, която вече използва оръжия, съвместими с тези на алианса. И макар че Русия представлява ограничена заплаха, след като в момента е затънала във войната си в Украйна, съюзниците не искат да подценяват способността на Москва да възстанови силите си след конфликта.

Членството на Финландия ще стане официално, след като тя депозира кандидатурата си за присъединяване в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, което може да се случи през следващите дни.

Влизането на Финландия в НАТО ще позволи на блока допълнително да обезопаси зоната около Балтийско море в защита на балтийските си членки Естония, Латвия и Литва, които често се разглеждат като потенциални цели на руската агресия. Освен това в алианса влиза още една арктическа държава, чиято армия е обучена за работа в студено време - важно предимство в момент, когато Далечният север придобива все по-голямо стратегическо значение с оглед на засиленото присъствие на Русия и Китай там.

За НАТО ратификацията на Финландия бележи едно от най-бързите присъединявания в историята, като членството е подпечатано за по-малко от година, откакто двете скандинавски държави подадоха молба през май миналата година. Северна Македония се присъедини към алианса последна - процес, който отне две десетилетия. Заедно с Швеция други държави, включително Украйна и Грузия, също чакат пред вратата на НАТО. 

Сега фокусът се измества върху финализирането на кандидатурата на Швеция, която съюзниците все още се надяват да приключи навреме за срещата на върха на лидерите във Вилнюс през юли. Изборите в Турция през май обаче се смятат за решаващи, като се има предвид, че всеки несигурен резултат в Анкара може допълнително да забави процеса на разширяване. Новите антитерористични закони на Швеция, които се надяват да повлияят донякъде на решението на Анкара, трябва да влязат в сила през юни. Как изглежда разширяването на НАТО. Графика: Bloomberg Как изглежда разширяването на НАТО. Графика: Bloomberg

Унгарският парламент все още не е насрочил гласуване по кандидатурата на Швеция, а говорителят на правителството Золтан Ковач написа в сряда в Twitter, че „приемането на Швеция в НАТО е изправено пред предизвикателства, тъй като ние изразяваме загриженост относно продължителни оплаквания, включително дипломатически недоразумения и липса на грижа и уважение". 

Позициите на Унгария и Турция срещу кандидатурите на скандинавските страни „не изглежда добре за единството на НАТО", каза Аландер и добави, че това е стил на преговори, с който Финландия и Швеция сега трябва да се научат да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 колко па да сме бързи... вие превзехте Киев за три дена, а Лисабон за три седмици... за това има ли мъдрости или поговорка, я сподели? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Tikva007
преди 11 месеца
До: evlogi: Творбата ти звучи като епилог, нещо като заглавието на химна на ЕС, сиреч - всичко приключи и ще броите гилзите. Дали резултатите са крайни и всичко е приключило? Има доста поговорки и мъдрости за такива бързаци като вас по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
evlogi
преди 11 месеца
Пореден успех за дребния монголски стратег от Кремъл.Дълъг списък с постижения има през последните 12 месеца той-буквално възроди и разшири НАТО, сплоти Запада, чиито страни бързо забравиха дребните дрязги помежду си, създаде идентичност на украинците и в процеса е на път да превърне държавата си в колония на Китай и да я навре в девета глуха...Ашколсун бе , пишкин дребо,*** излезна, бравос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
На москалите им изби пяна по устите, честито ви НАТО на границата. Сами си го направихте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 12
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: zelka007 абе за детеубиец си прав. Ама като си люснеш една злобарка сутрин, и тия деца, които ги хвърляш по пода пак се брои за детеубийство, братме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
мъдър и велик занулен детеубиец ... !! ... успя да увеличи в световен мащаб разходите за отбрана , без да пипне неговите . успя да вкара в НАТО две неутрални държави и да подготви членството на още две . успя да започне интеграция на държави извън Атлантическият периметър , като дори се водят разговори в Южна Америка ... :))) ... който си е добЪр , добЪр си е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още