IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция ще започне ратификацията на кандидатурата на Финландия за НАТО

Анкара ще продължи разговорите със Стокхолм, от които пряко ще зависи кандидатурата на Швеция, заяви турският президент

17:48 | 17.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в петък, че парламентът на страната ще започне ратификацията на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но не и тази на Швеция, премахвайки последното голямо препятствие пред разширяването на западния отбранителен съюз, предаде Ройтерс.

Говорейки в Анкара заедно с финландския си колега Саули Нийнистьо, Ердоган каза, че Хелзинки е спечелил благословията на Турция, след като е предприел конкретни стъпки, за да спази обещанията си за справяне с тероризма и за освобождаване на износа в отбранителния сектор.

Анкара ще продължи разговорите със Стокхолм по въпроси, свързани с тероризма, и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО ще зависи пряко от предприетите мерки, добави Ердоган.

Парламентите на всичките 30 членки на НАТО трябва да ратифицират новодошлите.

„Решихме да инициираме ратификацията на процеса по присъединяване на Финландия към НАТО в нашия парламент“, каза Ердоган пред репортери след среща с Нийнистьо, като добави, че се надява парламентът да одобри кандидатурата преди изборите на 14 май.

Нийнистьо приветства решението и го нарече "много важно" за Финландия, която има дълга граница с Русия.

В отговор на руската инвазия в Украйна, Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към трансатлантическия пакт, но се сблъскаха с неочаквани възражения от Турция. Анкара твърди, че Стокхолм укрива членове на терористични групи - обвинение, което Швеция отрича.

Освен Унгария, чиято управляваща партия заяви, че подкрепя двете кандидатури на северните държави, но забави стъпките, Турция е единствената членка на НАТО, която все още не е дала зелена светлина на Финландия и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още