IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария е на крачка от ратификацията на разширяването на НАТО

Делегация от Будапеща провежда срещи в Стокхолм и Хелзинки преди гласуването от парламента

15:50 | 07.03.23 г.
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Правителството на Унгария и по-голямата част от парламента са обединени в подкрепата си за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО след месеци на забавяне от страна на управляващата партия на премиера Виктор Орбан.

Делегация с представители на партията „Фидес“ на Орбан е коментирала в Стокхолм във вторник, че подкрепя разширяването на алианса, към който Швеция и Финландия поискаха да се присъединят след нахлуването на Русия в Украйна, предава Bloomberg.

Групата ще има подобна среща в Хелзинки в сряда, допълва агенцията.

Парламентът на Унгария трябва да ратифицира разширяването на Северноатлантическия пакт през седмицата, която започва на 20 март, според дневния ред, публикуван на неговия уебсайт.

„Унгарското правителство, унгарският президент, министър-председателят и повечето унгарски депутати ясно подкрепят членството на Швеция в НАТО“, коментира Чаба Хенде, един от членовете на унгарския парламент и бивш министър на отбраната, пред новинарската служба TT.

След ратификацията от Унгария Турция ще остане единствената членка в НАТО, която още не е дала зелена светлина за присъединяването на двете скандинавски страни към алианса.

Орбан ефективно се опитваше да използва разширяването на НАТО като лост заради споровете му с Европейския съюз за блокираните милиарди евросредства заради нарушения на принципите на върховенството на закона.

Брюксел обаче не поддаде на натиска, а нито от Финландия, нито от Швеция поеха някакъв ангажимент да подкрепят деблокирането на парите. Затова и посещението сега е един вид „измиване на очи“ и даване на възможност на депутатите на Орбан да изразят разочарованието си, преди да одобрят разширяването на НАТО.

Делегацията се очаква да поиска от Стокхолм и Хелзинки да спрат да разпространяват „лъжи“ за ерозията на демокрацията в Унгария, коментира Жолт Немет, който е член на делегацията и ръководител на комисията по външни работи на унгарския парламент.

Като подготовка на почвата за ратификацията външният министър на Орбан Петер Сиярто каза миналия месец, че правителството е подкрепяло разширяването на НАТО през цялото време и че парламентаристите трябва да бъдат убедени в това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още