IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Нужни са още обсъждания за приемането на Финландия и Швеция в НАТО

Унгарските депутати трябва да ратифицират кандидатурите на скандинавските страни на 6 март

19:25 | 24.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в петък, че са нужни още разговори в парламентарната група преди депутатите да гласуват за ратифицирането на кандидатурите за членство на Финландия и Швеция в НАТО, които ще започнат да обсъждат в сряда, предава Ройтерс.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година да се присъединят към трансатлантическия отбранителен пакт, след като Русия нападна Украйна, но Швеция е изправена пред възражения от Турция заради приемането на хора, които Анкара счита за членове на терористични групи.

В интервю за общественото радио Орбан заяви, че е поискал от депутатите от националистическата му партия "Фидес" да подкрепят кандидатурите за НАТО, но допълни, че някои депутати „не са много ентусиазирани“ от разширяването и искат още обсъждания.

Орбан, който е на власт от 2010 г., използва голямото си мнозинство, за да промени основни унгарски закони без съпротива от собствените му депутати, които в последните 13 години не са поставяли публично под въпрос и не са се отклонявали от партийната линия.

Депутатите от всички 30 страни членки на НАТО трябва да ратифицират кандидатурите за членство в алианса. Унгарските депутати трябва да гласуват на 6 март, сочи дневният ред на парламента, публикуван онлайн.

Орбан добави, че накрая трябва да стане ясно, че Унгария подкрепя кандидатурите за членство на Финландия и Швеция в НАТО, но допълни, че притесненията на Турция отново членството на Швеция също трябва да бъдат чути, в противен случай усилията за разширяване може да се провалят.

„Относно Турция, тя също е наш съюзник и следователно трябва да чуем нейния глас“, заяви Орбан.

Турция съобщи неотдавна, че ще одобри само Финландия за членство в НАТО, а Унгария заявява, че се бави заради многобройните изисквани закони за деблокиране на средствата от ЕС.

„Трябва да обръщаме внимание на Турция, защото накрая целият процес ще бъде блокиран. Ако няма решение на проблема на Турция, разширяването може да се провали“, каза Орбан.

Притеснения

Германският външен министър Аналена Бербок призова миналата седмица Турция и Унгария да позволят на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, като заяви, че очаква всички страни членки да ратифицират кандидатурите им „без допълнително забавяне“.

Орбан заяви, че някои депутати от управляващата партия били притеснени заради споделената граница на НАТО с Русия, която се простира на над 1000 км, като отбелязали потенциални геополитически рискове от влизането на Финландия.

Други депутати били притеснени от разпространяваните от Финландия и Швеция „откровени лъжи“ по думите на Орбан за стабилността на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

Унгарският премиер заяви, че страната му, която  десетилетия наред беше доминирана от Москва преди рухването на комунизма, има „морално задължение“ да подкрепи кандидатурата на скандинавските страни.

„Аз съм в лагера на тези, които призовават за спокойствие“, заяви Орбан, говорейки за дебата за разширението на НАТО сред депутатите му.

„Освен това разбирам, съгласен съм с гледната точка на парламентарната група, че не всичко е наред… Трябва да е ясно, че по принцип подкрепяме приемането на Швеция и Финландия в НАТО. Но преди това са нужни някои сериозни обсъждания“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още