IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може и да подкрепи кандидатурата на Финландия за НАТО

Швеция ще е шокирана, предупреди турският президент Реджеп Ердоган

13:14 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция може да ратифицира само кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО – ход, който ще забави Швеция по пътя към членство. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Bloomberg.

„Швеция ще е шокирана, когато дадем различен отговор на кандидатурата на Финландия“, коментира държавният глава в изказване по националната телевизия TRT.

Турският президент предупреди по-рано миналата седмица, че Швеция, която вече бе обвинена от Турция, че дава подслон на кюрдски "терористи", не може вече да разчита на подкрепата на неговата страна, след като крайнодесен екстремист изгори екземпляр от Корана в Стокхолм, припомня БТА.

Анкара се съпротивлява на влизането на Швеция в евроатлантическия съюз заради отказа ѝ да удовлетвори турските искания за по-решителни действия срещу кюрдски активисти. Напрежението около показването по време на протест на чучело на Ердоган, както и изгаряне на Корана в Стокхолм също предизвикаха недоволство в Турция и сред други мюсюлмански страни.

Швеция и Финландия официално подадоха кандидатури за влизане в НАТО миналия май с надеждата, че това ще ги предпази от евентуална атака от страна на Москва. Турция и Унгария са единствените две страни от 30-те членки на алианса, които тепърва трябва да ратифицират кандидатурите. За да бъде приета дадена страна, тя трябва да получи зелена светлина от всички членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още