IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатурата на Швеция за НАТО e под въпрос, след като Ердоган отказа подкрепа

Турският президент реагира остро на случай на изгаряне на Корана в Стокхолм

22:54 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изключи възможността да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяването ѝ към НАТО, давайки израз на гнева си след изгарянето на Корана в Стокхолм този уикенд, пише Bloomberg.

„Ако не можете да покажете това уважение, тогава съжаляме, но няма да видите подкрепа от нас по въпроса за НАТО“, каза Ердоган след заседание на кабинета в Анкара, без да посочи дали това означава, че вратата за преговори вече е затворена.

„Тези, които промотират или си затварят очите за това извращение, несъмнено са взели предвид последиците от него“, коментира той.

Коментарите на Ердоган правят усилията на Швеция и съседна Финландия да се присъединят към НАТО по-далечна перспектива, като се има предвид, че е необходимо одобрението на турския парламент, за да се осъществи този ход. Всички, с изключение на две от 30-те членки на НАТО, са ратифицирали скандинавските кандидатури, а Унгария каза, че планира да го стори през февруари. Това ще остави Турция единствената страна, противопоставяща се на разширяването, което дипломатите от НАТО се надяваха да финализират навреме за срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.

Турция по принцип се съгласи съюзниците от НАТО, включително САЩ, да поканят Швеция или Финландия да се присъединят към групата, но продължи да изисква отстъпки от Швеция. Те включват по-сериозни мерки срещу кюрдските групи, които Турция смята за терористични организации, заедно с екстрадирането на заподозрени.

Турция е чувствителна към всякакви враждебни действия спрямо исляма и президентът се стреми да засили подкрепата на националистите и религиозните консерватори преди изборите, които са насрочени за май.

Датският крайнодесен активист Размус Палудан запали копие на Корана близо до турското посолство в центъра на Стокхолм в събота. 41-годишният Палудан, който има и шведско гражданство, стана известен чрез редица провокативни изгаряния на Корана, които миналата година доведоха до протести и бунтове в шведски предградия, където много жители са мюсюлмани.

Палудан, който беше осъден за расизъм и клевета в Дания, каза пред популистки десен новинарски сайт преди събитието, че целта му е да насърчава свободата на изразяване.

„Свободата на изразяване е основна част от демокрацията, но това, което е законно, не е непременно подходящо“, коментира шведският премиер Улф Кристерсон в Twitter в събота. „Изгарянето на книги, които са свещени за толкова много хора, е силно неуважително. Искам да изразя своята съпричастност с всички мюсюлмани, които са обидени“.

Турция отмени планираното посещение на шведския министър на отбраната Пал Йонсон след инцидента, който последва обесването на чучело на Ердоган от протестиращи в Стокхолм, свързани с кюрдските движения.

Запитан днес за коментарите на Ердоган, финландският външен министър Пека Хаависто каза, че „сигурността на цялата зона на НАТО“ трябва да бъде приоритет.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е в тесен контак с властите в Швеция, Финландия и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още