IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция хвърли ръкавицата на Турция в спора им около НАТО

Стокхолм не може да даде отстъпките, които Анкара иска, и сега решението зависи изцяло от Турция, коментира премиерът на Швеция

12:37 | 09.01.23 г. 5
Премиерът на Швеция Улф Кристерсон. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Премиерът на Швеция Улф Кристерсон. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Швеция не може да даде отстъпките, които Турция иска, за да одобри молбата на страната за присъединяване към НАТО. Според премиера на скандинавската държава Улф Кристерсон Стокхолм е направил всичко възможно, за да отговори на опасенията на Анкара.

Кристерсон хвърли ръкавицата на Турция в най-ясната индикация досега от Швеция, че не може да направи повече, за да убеди Анкара да се откаже от съпротивата си срещу присъединяването на Швеция и съседна Финландия към западния военен съюз, пише FT.

„Турция потвърждава, че сме направили това, което казахме, че ще направим, но също така казва, че иска неща, които ние не можем и няма да дадем. Така че сега решението зависи изцяло от Турция“, коментира Кристерсон на шведска конференция по отбраната.

Новото правителство на Швеция заяви, че присъединяването към НАТО е негов основен приоритет и молбата му е одобрена от 28 от 30-те членки на алианса. Унгария и Турция все още не са дали одобрение. Очаква се унгарският парламент да ратифицира молбите на Швеция и Финландия за членство в следващите седмици.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно обвинява Швеция, че укрива кюрдски терористи и предполагаеми членове на ислямска секта, обвинена за неуспешния преврат през 2016 г. Ердоган посочи и журналистът Бюлент Кенеш, бивш главен редактор на ежедневника Today's Zaman, като поиска депортирането му заради предполагаемата му роля в опита за преврат.

Върховният съд на Швеция през декември отхвърли искането за екстрадиране, като постанови, че Кенеш ще бъде преследван в Турция заради политическите си възгледи.

Стокхолм направи редица отстъпки на Анкара, включително се дистанцира от кюрдската милиция, вдигна ембаргото върху износа на оръжия за Турция и обеща да работи за борба с тероризма.

Кристерсон коментира, че Стокхолм изпълнява ангажиментите, които е поел на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юли миналата година. Той поясни, че страната му следва закона за депортациите, като правителството няма роля, процесът е изцяло съдебен.

Министерството на външните работи на Турция не е отговорило на искането на FT за коментар.

Проучванията на общественото мнение показват, че шведите не са склонни да предлагат твърде много отстъпки на Турция: в проучване за всекидневника Dagens Nyheter 79 процента от анкетираните посочват, че искат Швеция да се застъпи за върховенството на закона дори ако това забави нейното членство в НАТО.

Запитан дали Турция ще ратифицира членството на Швеция преди президентските избори през юни, Кристерсон каза, че това е „невъзможно да се знае“.

Пекка Хаависто, външният министър на Финландия, коментира, че изглежда малко вероятно Турция да ратифицира членството на двете страни преди изборите. Следващият възможен краен срок е срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

На същата конференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че независимо от процеса, двете кандидатки вече се третират като членки в множество области, вкл. клаузата за взаимна защита на алианса. „Немислимо е НАТО да не действа, ако сигурността на Швеция и Финландия е застрашена“, посочва той.

Улф Кристерсон очерта по време на събитието потенциалния военен принос на Швеция към НАТО, след като стане член. Страната ще участва в мисии на НАТО за въздушна полиция в Прибалтийските държави, Черно море и Исландия. Швеция също ще се стреми да се присъедини към Европейската инициатива за небесен щит - ръководен от Германия план за създаване на континентална система за въздушна и противоракетна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Ем просто е като не могат да се разберат: Турция излиза, швеция влиза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 Това не променя факта, че Турция са втори в НАТО. В Европа са номер едно като армия. Шведите къде са? Даже така са го окъсали с емигрантите, че скоро ще им се наложи да искат армия от ООН да им спасява зад-ниците :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... Доколкото ми е известно Турция купува военно оборудване и муниции от Швеция , а не обратното . И Турците се натискат да им вдигнат забраната за изност , а не Швеция ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Тоя цайс тръгнал да се е..ва с втората най-голяма армия в НАТО :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Швеция хвърли ръкавицата на Турция в спора им около НАТО === Спор няма. Има поставени условия. Някой пак не е разбрал същността на въпроса. Турция е в натото, а не Швеция. Без съгласието на Турция, която е най-голямата армия след Щатовете, Швеция има да спори със снаха ми Гюрга. Ще чака, докато поумнее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още