IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция се дистанцира от кюрдска групировка в опита си за членство в НАТО

Със стъпката страната се надява да получи одобрението на Турция за присъединяване към алианса

14:48 | 05.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Новото правителство на Швеция ще се разграничи от кюрдската милиция YPG, опитвайки се да спечели одобрението на Турция да се присъедини към НАТО, заяви шведският външен министър за радио Swedish Radio в събота.

Сирийско-кюрдската групирова YPG и политическият ѝ клон PYD са възприемани от Турция за подразделения на Кюрдската работническа партия (PKK), която предизвика бунт срещу Турция през 1980 и която е определена за терористична група от Анкара, САЩ и Европейския съюз.

Швеция, заедно със САЩ и няколко други страни членки на НАТО, подкрепят YPG в борбата ѝ с „Ислямска държава“.

Турция обаче заяви, че ще блокира молбата на Швеция за членство в НАТО, ако не спре да подкрепя групировката.

„Има твърде близка връзка между тези организации и PKK… за да бъде това добре за отношенията между нас и Турция“, заяви шведският външен министър Тобиас Билстром пред националното радио.

„Основната цел е членство на Швеция в НАТО“, каза той.

Ходът бе направен дни, преди министър-председателят Улф Кристерсон да пътува до Анкара, за да се опита да убеди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да допусне Швеция във военния алианс.

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО по-рано тази година като директно следствие от инвазията на Русия в Украйна.

Молбата за присъединяване бе подкрепена от 28 от общо 30 страни членки на НАТО. Скандинавските държави заявиха тази седмица, че изпитват оптимизъм, че Унгария също ще свали възраженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още