IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските държави от НАТО планират съвместна система за въздушна отбрана

14 страни възнамеряват да закупуват съвместно подобни системи 

10:15 | 13.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка Marlene Awaad/Bloomberg

България и още 13 европейски държави от НАТО възнамеряват съвместно да закупуват системи за противовъздушна отбрана. Страните подписаха съответна декларация за намерения, както съобщи в Брюксел федералният министър на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт. Наред с други неща, в случая се говори и за американската система Patriot, предава DPA. 

Новият проект има за цел да помогне за преодоляване на пропуските в сегашния защитен щит за Европа. Дефицити има например в областта на балистичните ракети, които достигат голяма височина по време на полета си, но също така и в защитата срещу безпилотни самолети и крилати ракети.

Предисторията на новата инициатива е руската война срещу Украйна. Според НАТО това е променило из основи ситуацията със сигурността в Европа и затова са необходими допълнителни усилия в областта на въздушната отбрана. Досега противоракетната отбрана в Европа беше насочена предимно към евентуални заплахи от Иран.

Освен България и Германия участват още Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Нидерландия, Румъния и Словения. Също така според дипломати интерес е проявила и Естония. 

Плановете за новата инициатива бяха обявени от канцлера на Германия Олаф Шолц в края на август. Той спомена за „полза за сигурността на цяла Европа" и заяви, че европейската противовъздушна отбрана ще бъде по-рентабилна и ефективна, отколкото ако всяка страна изгради своя собствена противовъздушна отбрана.

Междувременно, за да защити източния фланг на НАТО, Бундесверът (германската армия, б.ред.) ще увеличи присъствието си в Литва значително. Във военното учение "Бърз грифон" 250 войници от Бундесвера вече тренират заедно с колеги от Литва.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007 съгласен съм с тебе, зелков - самолетите са реални, но у нас за сега са само на картинка. От путинските ПакФа не ни е страх, основно по описаните от теб причини. Крадци на съдомиялни не ни трябват наистина - имаме нужда да сме на страната на крадци на енергийни ресурси и пари в брой, понеже съдомиялни за сега можем и сами да си направим. Единствено смятам, че не ни трябват откраднатите самольоти, понеже руските оpки са попръцквали по седалките, а ние сме против тоталитарния газ :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Хех ... Ф16блок70 си е напълно реален изтребител , Ф16блок60 но с модернизирана авионика и двигател ... И си фърка , не е като хартиеният змей ПакФа ... А окрадените граждански самальоти все някога трябва да ги връща , отцепниците ще му ги върнем , не ни трябват крадци на съдомиялни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Еми да, трябва си щото с нарисувани самолети няма как да си пазим въздушното пространство, а Путин може да ни превземе само с граждански самолети пълни с бягащи от мобилизацията. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още