IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще промени световната система за сигурност

Ще бъдем лишени от две неутрални държави с конструктивна роля в търсенето на решения във всевъзможни международни кризи, твърди проф. Динко Динков

15:36 | 30.05.22 г.
Влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще промени световната система за сигурност

Подаването на молба за членство в НАТО от две възприемани за неутрални държави като Швеция и Финландия ще наложи съществени промени в световната система за сигурност. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения“, УНСС.

По думите му моделът на "финландизация" отива в историята, а и значително се увеличава пряката граница на НАТО с Русия. В същото време докато Европа губи възможностите си да има миротворческо влияние в света, не може да се предвиди дали някой ще може успешно да изпълнява ролята на двете скандинавски държави за намаляване на напрежението и провеждане на преговори. 

"Международната система се лишава от две неутрални държави, които традиционно са играли особена и конструктивна роля в търсенето на решения във всевъзможни международни кризи - няма да е лесно да се намери заместител на тези страни, които имат много сериозен авторитет... С присъединяването си към НАТО те ще следват политиката на НАТО и аз не виждам как например една Швейцария или Австрия каква част от тези дейности на Швеция и Финландия могат да изземат", посочи гостът.

Финландия изигра много важна роля с неутралитета си по време на Студената война, като допринесе за намаляване на напрежението между Изтока и Запада и бе домакин на Хелзинкските споразумения, които уредиха новите принципи на сигурността в Европа, напомни Динков. Швеция има своята роля с редица организации като Нобеловия комитет и Стокхолмския международен институт за изследване на мира, добави той.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още