IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландският президент: Готови сме да се присъединим към НАТО без Швеция

Въпреки че двете скандинавски страни кандидатстваха за присъединяване по едно и също време, Турция продължава да представлява пречка за приемането на Швеция

18:36 | 22.02.23 г. 4
Финландският президент Саули Нийнистьо. Снимка: Bloomberg L.P.
Финландският президент Саули Нийнистьо. Снимка: Bloomberg L.P.

Финландия е готова да се присъедини към НАТО, ако си осигури ратификация за кандидатурата си за членство, независимо какъв напредък е постигнала Швеция по отношение на присъединяването си към алианса, заяви финландският президент Саули Нийнистьо, цитиран от Bloomberg.

Парламентът на Финландия придвижи вътрешния процес за ратифициране на присъединяването на скандинавската страна към НАТО, повдигайки въпроси относно това дали двете страни могат да бъдат приети в алианса по различно време. Въпреки че Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване по едно и също време, Турция продължава да представлява пречка за приемането на Стокхолм, изтъквайки междувременно, че вече одобрява членството на Финландия.

„Нашият парламент ще вземе решение и ако Турция и Унгария го ратифицират, ще станем членове на НАТО“, подчерта Нийнистьо на съвместна пресконференция с премиерите на Швеция и Норвегия. Очаква се финландските депутати да гласуват по въпроса на 28 февруари.

Коментарът на Нийнистьо е поредният сигнал, че Финландия се готви да направи стъпка в посока НАТО без Швеция, неин съсед и близък съюзник. Нийнистьо настоява, че изявлението му не трябва да се разглежда така, сякаш Финландия изоставя своя съсед.

„Доколкото зависи от нас, ще вървим ръка за ръка, но Турция държи ратификацията в свои ръце и ние не можем да направим нищо по въпроса“, подчерта държавният глава. „Ако Турция и Унгария ратифицират и нашият парламент приеме законодателството, ние ще станем членове“, добавя Нийнистьо.

Преговорите между скандинавските страни и Турция ще бъдат възобновени след няколко седмици, посочи още той, добавяйки, че е „оптимист“, че и двете ще станат членове до срещата на върха на алианса във Вилнюс в средата на юли. Следващият опит за излизане от задънената улица е планиран да се проведе в централата на НАТО в Брюксел.

Политиците в Унгария ще започнат дебатите относно разширяването на НАТО на 1 март, съобщи новинарският уебсайт hvg.hu във вторник. Въпреки че източноевропейската страна не е предявила никакви искания в замяна на ратификацията, нейните срокове се изместиха няколко пъти.

Шведският премиер Улф Кристерсон продължава да настоява за едновременно влизане, заявявайки, че това би било от полза за защитата на страните.

„Добре известно е, че имаме много близки военни отношения извън НАТО и това беше една от причините да предприемем това пътуване заедно“, изтъкна Кристерсон на пресконференцията. „Нещата могат да се усложнят, ако една от страните остане извън (НАТО), докато другата се присъедини – това е просто излагане на фактите“, добави премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Добре бе, влизайте. Турция ще излезе - ще се присъедини към БРИКС. При предната война срещу руснаците - Финландия загуби 1/3 от територията си. След още една война по територия ще се равнява на Белгия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Ефектът на Вентури е следствие от действието на уравнението на Бернули, което определя връзката между скоростта на флуида v, налягането му p и височината на стълба h: https://***.tanap.com/en/route-above-ground-installations
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... и Швеция ще влезне в НАТО ... колкото и да се фъргаш по баламатума ... падишахът го държат за тoпките на верижка , нема къде да шава ... може да го играе обиден до изборите и после ще вземе решение ... щото може и друг вместо него да взима след изборите решения ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
A skilled reed cutter can harvest and tie between 15 and 20 bundles per hour. https://sites.google.com/site/nadarato/_/rsrc/1519018249551/seiga-reed-harvester/2012%2C10%2C20%20158.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още