IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландският парламент одобри законопроект за присъединяване към НАТО с голямо мнозинство

Новите членове на алианса трябва да бъдат одобрени от всички настоящи страни членки

19:52 | 01.03.23 г. 2
184 депутати в 200-местния парламент гласуваха за присъединяването на Финландия към НАТО. Снимка: EPA/БГНЕС
184 депутати в 200-местния парламент гласуваха за присъединяването на Финландия към НАТО. Снимка: EPA/БГНЕС

Финландският парламент подкрепи с голямо мнозинство в сряда кандидатурата на страната за членство в НАТО, съобщи председателят на събранието, цитиран от Ройтерс.

Одобрението на договорите на НАТО и присъединяването на Финландия беше прието със 184 гласа „за“ в 200-местния парламент, седем депутати бяха против, а един се въздържа.

В отговор на нашествието на Русия в Украйна преди една година Финландия кандидатства през май м. г. за членство в НАТО, след като до този момент разчиташе само на собствените си въоръжени сили за защитата на 1300-километровата граница, която споделя с Русия.

Новите членове на НАТО трябва да бъдат одобрени от всички съществуващи страни членки на западния военен алианс, а подкрепата на Турция и Унгария за кандидатурата на Финландия остава под въпрос.

С приемането на основаващите документи на НАТО Финландия може да получи предимство пред съседна Швеция, която също кандидатства за присъединяване, но кандидатурата ѝ е възпрепятствана от Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган твърди, че страната му е готова да приеме Финландия в НАТО, но обвинява Швеция, че приютява хора, които счита за членове на терористични групировки.

Швеция също все още очаква одобрение от Унгария, чийто парламент започна дебати за ратификациите в сряда и може да проведе гласуване този месец.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви миналата седмица, че иска и двете скандинавски страни да станат членки на НАТО навреме за среща на върха, планирана за юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Кремълският м,а,лоумник осигури на Русия 1300 км граница с НАТО.Да му е честита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
БРАВО- добре дошли в НАТО. Финландия има най-дългата сухоземна граница с руССия и хората с право се опасяват от евентуална военна агресия от нацистка руССия- затова и кандидатстват за членство в НАТО. Чл.5 от Договора за НАТО не пазел никоя държава от военна агресия, а;0 И тези руССки лъжи се разпаднаха на пух и прах и най-важното- увеличиха броя на кандидатите за членство в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още