IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша разполага системи HIMARS по границите си с Русия

Великобритания ще продължи да подкрепя Украйна и след края на войната

19:49 | 15.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша вече е получила първата доствка от закупените от САЩ системи за залпов огън HIMARS и ще ги разположи по границата си с Русия, съобщи вицепремиерът на страната и министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от CNN. Това оръжие се доказа на бойното поле в Украйна, коментира още той.

САЩ предостави около 40 такива системи на Киев и според военни анализатори те промениха хода на войната миналото лято. Вашингтон обаче даде муниции за тях с ограничен обсег на действие - до 75 километра. Има ракети за HIMARS, чийто обхват е около 300 километра.

Доставките за Полша бяха договорени още преди войната в Украйна - през февруари 2019 година, отбелязва CNN. Блашчак уточнява сега, че са водени допълнителни разговори и Конгресът е разрешил продажбата на почти 500 такива системи за страната му. Доставките им обаче все още се договарят, уточни още полският вицепремиер.

Още далекобойно оръжие за Украйна

Украйна ще получи бойни дронове с обхват от 200 километра, анонсира премиерът на Великобритания Риши Сунак след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, който е на европейка обиколка дни преди началото на заседанието на Г-7. Двамата са дискутирали военната подкрепа на Лондон за Украйна, включително и подготовката на военни пилоти.

Зеленски и Сунак в "Чекърс". Снимка:President.gov.ua Зеленски и Сунак в "Чекърс". Снимка:President.gov.ua

Великобритания ще обучава украински пилоти, но все още не е взела решение за доставка на самолети, стана ясно още от коментар на говорителя на британското правителство по повод новия пакет с военна подкрепа за Киев. В неделя (14 май) стана ясно, че Германия ще достави оръжие за 2,7 млрд. евро на Украйна. В пакета влизат муниции, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) Iris-T и други.

Не е тайна, че не можем да защитим небето си и се надяваме да сформираме тази "самолетна коалиция", коментира Зеленски по повод доставката на бойна авиация след разговорите си със Сунак в крайградската вила на британския премиер.

"Мисля, че скоро ще чуете важни решения, но имаме още малко работа", допълни той пред журналисти в кратък брифинг.

Риши Сунак допълни, че подсилването на бойната авиация не означава само доставката на самолети, но и подготовката на пилоти, логистика и т.н.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира за първи път доставките на далекобойни ракети Storm Shadow за Украйна с думите, че те ще "усложнят ситуацията за Украйна". В Кремъл се отнасят "крайно негативно" към новината за доставката на тези муниции, чиито обхват е 290 километра, допълва ТАСС.

Помолен да коментира думите на Песков обаче Риши Сунак заяви, че Великобритания "остава тук" и няма да се откаже от подкрепата си за Киев нито сега, нито след края на войната. "Това беше една от темите, които обсъдихме днес", допълни още той по време на брифинг с журналисти в крайградската си вила "Чекърс" след разговорите си с украинския държавен глава.

Великобритания е първата страна, която предоставя на Украйна далекобойни ракети. Тази доставка беше договорена по време на предишната визита на Зеленски в Лондон през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 11 месеца
До: cyclop тъъъп ли си, кви роботи бре фантазьоор? нааправо с киборги чистят, хахахаха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
До: zelka007 ... lol ... милият ... чак сега видях , на него си цъка плюсове ... охаххаххааааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: mr. Yoda ... паххаха ... за 40мин само 13 минуса ли можеш да вкараш ?! бааххттии дееббиила ... 40мин да седиш , де влизаш и излизаш от акаунти за да ми цъкаш минуси ... кажи честно , гнъста митрофанова за това ли ти плаща ?! да цъкаш минуси ?! почти един час , за да ми нацъкаш 13-15 минуса ?! нема такива нефелници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 19
zelka007
преди 11 месеца
До: mr. Yoda ... нефелен , силно ти препоръчвам , да си намериш кадрите из мрежата , как ингилизките танкове Challenger , преминават през прословутите галактически траншеи и драконови зъби ... тва рашибозуците са бездарни , факт !! ... но по-бездарни и нефелни са само форумните им *** у нас ... :))) ... разучавали ракети ... хаххаххаа ... сваляли ракети ... хоохоохо ... втората най-могъща ... повърнахте всичко около Бахмут ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 22
zelka007
преди 11 месеца
До: mr. Yoda ... пхахххаххаааа ... ооохоохоохооххххоооо ... :))) ... нефелен измишльок ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 15
cyclop
преди 11 месеца
Що така с роботи чистят останките в Хмелницки, да не е имало твърде много Безвреден ТМ Безопасен ТМ обеднен уран в това взривено оръжейно депо, за което не може да се пише в медиите? Кой сега ще го руча обеднения уран в лебеца от украинско житце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 17
mr. Yoda
преди 11 месеца
10 от 10 хаймарса са сбити вчера или днес. Не запомних. Ушанките купиха 1 ракета от великите непродажни укри, разучиха я и вече ПВОто е програмирана за автоматична работа. Вече тая вундервафла е рутина и я бият!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 23
zelka007
преди 11 месеца
До: Импeраторът ... те от днес са започнали да свалят и himars-и ... само си припомни колко мъчиха оня разузнавателният дрон , дето фърка с 200км в час да свалят като го заливат с гориво , и експонирай към свръхзвукови боеприпаси GMLRS за himars ... :))) ... колкото си опазиха карабък масква , летищата в крим и архангелск , толкова и тези ще свалят ... виж техни самальоти и хеликоптери могат да си свалят , хем са бавни , хем не бягат , хем и данни с координати подават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 20
Damian12
преди 11 месеца
дано и по нашето крайбрежие има по сериозно защитно въоръжение и не разчитаме само на отходните тръби от хотелите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 27
Импeраторът
преди 11 месеца
Песков пак е пил газ. Рашистите не ги е страх от сянката на бурята, защото днес вече официално свалиха една. Скоро ще почнат да ги поразяват по складовете с хиляди, после при доставка с милиони, а после с милиарди още преди да ги произвеждат... и така, в Рашистан всичко е по-план, а копейниците у нас ядат мухи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още