IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна вече е получила далекобойни ракети от Великобритания

Тези ракети ще помогнат на Киев да се защити от бруталните атаки на Русия, смята британският военен министър

18:33 | 11.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна вече е получила далекобойни ракети Storm Shadow от Великобритания, потвърди военният министър Бен Уолъс, цитиран от Sky News. Темата е много чувствителна и опасенията в някои западни съюзници на Киев са, че  подобни оръжия могат да доведат до ескалация на войната.

В началото на май Международният фонд за Украйна, който се управлява от Министерството на отбраната на Великобритания, изпрати покана към доставчици на ракети с обхват от 100 до 300 километра. От публикацията стана ясно, че компаниите, заявили интерес за участие, ще бъдат потърсени след  5 юни, подсказвайки, че Украйна още поне месец едва ли ще има на разположение този тип ракети.

Преди ден медии предположиха, че става въпрос за ракети от типа Storm Shadow, които са френско-британска разработка. Техният обсег на дейстие е около 250-300 километра. Предимството им е, че могат да бъдат поставяни на всякакъв тип бойни самолети, което означава, че Украйна няма да чака доставки на модерна западна авиация, за да ги използва. Днес (11 май) Полша съобщи, че е предала 14 бойни самолета МиГ 29 на Киев.

Ракетите сега "пътуват или вече са в Украйна", коментира британският министър на отбраната пред Камарата на представителите в Лондон.

"Доставката на тези системи дава на Украйна най-добрите шансове да се защитят срещу продължаващата бруталност на Русия, целяща особено гражданската инфраструктура, което е в разрез с международното право", коментира още Уолъс.

Той допълни още, че ракетите ще бъдат използвани на международно признатата територия на Украйна.

Това оръжие вече може да промени изцяло бойните действия, коментира военен анализатор пред CNN. Досегашните ракети, доставяни от САЩ, са с далекобойност до 75 километра.

Малко по-рано днес (11 май) ВВС разпространи интервю с президента на Украйна Володимир Зеленски, който отбеляза, че страната му има нужда от още малко време преди да започне контраофанзивата си. Според Зеленски всички военни са готови за атаката, но няма цялото необходимо въоръжение и това може да коства много жертви.

Междувременно ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин коментира по този повод в своя канал в Telegram, че украинската атака вече е започнала.

Москва също реагира на заявленията на британците. Това ще изиска адекватен отговор на нашите военни, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Великобритания беше първата държава, която съобщи, че предоставя модерни западни танкове на Украйна. Малко след това и САЩ съобщиха, че ще дадат от своите модели Abrams, а танковата коалиция допълни и Германия със заявката за доставките на Leopard 2 за Украйна. Сега фокусът отново се пренася към Вашингтон, където отдавна има призиви на различни нива за доставки на далекобойни ракети за Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... едно по едно ... и на него ще му дойде ред , политкомисарче ... камък в/у камък нема да оставим от вас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 13
aldy
преди 11 месеца
Сега чакаме Микробритания да получи едни далекобойни ракетки от Рашата. Въпрос на време. Щом си търки белята, ще я намери, вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 11 месеца
До: Tikva007: Тя е в женски род. Ако не го е сменила, нали и това е модерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 13
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Днес нещо си доста превъзбуден - направо си на черешата. Да не са ти съобщили, че Ф-ките ти ще дойдат до 2030 г? Будалкат те. А за този паметник, дето му се каниш през ден от една година, искаш ли да ти кажа нещо любопитно? Той е построен след онези 5 г. на ВСВ, презкоито идейните ти дядовци са се пърчили като теб сега да съборят един друг руски паметник, дето е пред Парламента. И после някои от тях са поработвали на строежа на новия. Не знам дали по желание и вътрешно убеждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 34
zelka007
преди 11 месеца
До: mr. Yoda ... а да падне некой сателит на мъск право в кремля ?! да му бишне звездата ?! както ние ще бишнем паметника ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
mr. Yoda
преди 11 месеца
Трансконтиненталните интернет кабели dummies!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 35
zelka007
преди 11 месеца
хихи ... кошерът с новопристигнали ирански фърчила до Крим ще е достижима и легитимна цел ... ще фърчат пак ччааллммии и фуражжки с петолъчки ... и матросите на фрегатите с "калибрите" требе да намалят папиросите , че знае ли се ... колкав карабъл отиде зян заради един фас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още