IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ очакват Украйна да си върне окупирани територии

Най-големият германски оръжеен концерн Rheinmetall потвърди желанието си да произвежда оръжия в Украйна

06:24 | 10.05.23 г. 25
Автор - снимка
Създател
Урсула фон дер Лайен (вдясно) отново посети Киев. Снимка:  EPA/STEPAN FRANKO
Урсула фон дер Лайен (вдясно) отново посети Киев. Снимка: EPA/STEPAN FRANKO

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази увереност в планираната украинска контраофанзива. На пресконференция с британския си колега Джеймс Клевърли той заяви, че вярва, че Украйна разполага с необходимите средства, за да си възвърне окупираните от Русия територии при контранастъпление. „Те разполагат с всичко необходимо, за да успеят да си върнат териториите, които Русия завзе със сила през последните 14 месеца", каза той.

„Не става въпрос само за оръжия, а и за обучение", добави Блинкен. „Става въпрос за това да се уверим, че украинците могат да поддържат системите, които им предоставяме, и очевидно е важно те да разполагат с правилните планове, за да успеят". 

Украйна потвърждава съобщенията за бягство на руска армейска част

Въоръжените сили на Украйна твърдят, че докладът на ръководителя на руската наемническа групировка „Вагнер", според който подразделение на руската армия е избягало от размирния град Бахмут, е верен. 

„Докладът на Евгений Пригожин за бягството на 72-ра мотострелкова бригада на руските въоръжени сили от Бахмут е верен", се казва в изявление на армията. 

Според изявлението щурмовите отряди са убили няколко руски войници по време на настъпателни операции в югозападните покрайнини на Бахмут. Сред жертвите са и наемници от „Вагнер", се казва в него.

Френският парламент иска от ЕС да класифицира „Вагнер“ като терористична организация

Френският парламент гласува руската наемническа група „Вагнер" да бъде класифицирана като терористична организация на равнище ЕС заради екзекуциите на цивилни граждани. Националното събрание прие единодушно резолюция в този смисъл в Париж. Резолюцията призовава френското правителство да работи по дипломатически път за класифицирането на силите на Евгений Пригожин като терористична организация. Резолюцията обаче не е задължителна за правителството. Според материал на вестник The Times Великобритания също иска официално да класифицира „Вагнер" като терористична организация.

Силите на „Вагнер“ са заподозрени в изтезания и убийства на цивилни граждани в Украйна, но също така и в Сирия и няколко африкански държави. През април ЕС добави „Вагнер“ към списъка си с лица и организации, санкционирани за „активно участие в агресивната война на Русия срещу Украйна". През февруари групата вече беше добавена в друг списък със санкции за нарушаване на правата на човека и „дестабилизиране" на африкански държави. 

Rheinmetall потвърди желанието си да произвежда оръжия в Украйна

Най-големият германски производител на оръжия Rheinmetall смята, че е напът в бъдеще да може да произвежда танкове, въздушна отбрана и боеприпаси в Украйна. Главният изпълнителен директор Армин Папергер заяви във вторник в Дюселдорф, че компанията се опитва да сключи редица споразумения за сътрудничество и съвместни предприятия с украински компании през следващите седмици.

Това са съвместни предприятия за автомобилни системи, противовъздушна отбрана и боеприпаси. „По този начин ние даваме възможност на Украйна в средносрочен и дългосрочен план да бъде в състояние да се защитава сама". Инвестициите в новите заводи ще дойдат от украинската държава.

Като конкретен пример той посочи известния от два месеца план за изграждане на основни бойни танкове Panther в Украйна. Според плановете на Rheinmetall могат да се произвеждат до 400 танка годишно. По време на годишното общо събрание на най-голямата германска отбранителна компания мениджърът заяви, че преговорите с Киев по проекта за танка са обещаващи.

Точно както бойната машина на пехотата Lynx се произвежда в завод в Унгария, „нашият новоразработен основен боен танк Panther може по подобен начин да слезе от производствената линия в украински завод". През следващите десет години търсенето от страна на Украйна ще бъде много голямо, смята той. 

Рюте в Бразилия: Нидерландия ще подкрепя Украйна, докато е нужно 

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обсъди войната в Украйна с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и заяви, че не бива да се правят отстъпки, които засягат суверенитета на Украйна, предаде Ройтерс.

Лула се застъпва за създаването на група от нации, които не участват във войната и които могат да посредничат в мирните преговори за прекратяване на сблъсъка и предложи отстъпки да бъдат направени и от двете страни.

Рюте, който е на тридневно посещение в Бразилия, изложи европейската позиция относно необходимостта да се защити Украйна от руската агресия. „Нидерландия ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви премиерът на пресконференция след среща с Лула.

Бразилският лидер настоя, че са необходими мирни преговори за прекратяване на сраженията, като отбеляза, че Бразилия е гласувала за резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Лула заяви, че съветникът му по външна политика Селсо Аморим, който посети Москва миналия месец и се срещна с руския лидер Владимир Путин, вчера пристигна в Украйна, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

„Аморим ще разбере какво иска Зеленски. Той вече знае какво иска Путин", каза Лула. „Сега е моментът за дипломация, а не за война“. 

Кулеба смята, че членството на Киев в НАТО е единственият начин за сигурна Европа

Украйна вижда членството в НАТО като важна гаранция за сигурност след края на войната с Русия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в интервю за вестник Bild, че членството на Украйна в НАТО вече не може да предотврати тази война: "Но то ще предотврати следващи войни след тази война". Той заяви, че ако Германия иска да има сигурна и просперираща Европа, Украйна трябва да стане член на НАТО. "Това е единственият начин". 

Подобно на други украински правителствени служители, той предупреди да не се очаква твърде много от планираната пролетна офанзива на украинската армия.

Не мислете за тази контраофанзива като за последна, защото не знаем какво ще излезе от нея.
Дмитро Кулеба
министър на външните работи на Украйна

Според него само ако тази офанзива успее да освободи окупираните от Русия територии, тя ще бъде последна. "Но ако не, това означава, че трябва да се подготвим за следващата контраофанзива". 

Кулеба подчерта, че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили. "Защото, за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той. Много зависи от Германия, която с оръжейната компания Rheinmetall има "един вид титан на оръжейната индустрия в Европа, а вероятно и в света". Освен от боеприпаси, танкове и системи за противовъздушна отбрана, Украйна се нуждае най-вече от бойни самолети, каза министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Подкрепи другаря си! Така трябва! Иначе от години неговата гнъс не ти пречи. По цял ден тук се хвали как тропа в устата на опонентите си, но като тропнат в неговата - ужаст! Такава ви е цялата работа - голям го вадите, ама мек. За война се стягате, а психиката ви моминска, устенцата ви мрръссни, но ушенцата ви нежни, розовеят. Ай ше ви таковата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарче , не ти ли прави впечатление , че си единственият акаунт с ултра вулгарно и прозззташко изразяване ?! не вярвам някой да се интересува от ежедневието ти , та да споделяш постоянно разни ссееккссуални девиации и хранителни навици ... ти си като медицински каталог на извартеняци . то бива твойто , ама ... пфу , гнъс безподобна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 айде стига за сега, че имам работа... по скъсно ще дойда пак да те унижа, отрееепко! До тогава събирай смелост и храчки... храня се от злобата на копейниците! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 баааси логореята, май са сменили неукия пенсионер с най новия руски чат-бот, сглобен от чипове на пералня :):) .... у главата кухоо, но устата върти като барабан и ражада произволни звуци! :D:D:D ... които в ушите на лудия са като симфония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Опа, хапна и дотърча на тръстиката. Поне изми ли си краката, преди да си изядеш чорбата? То няма измиване, смррадд неизличима, но поне за сурат. Така е - тук е седянка на иддиотти - селски, градски - каквито ти душа сака. Нещо скука, кофти време, та и аз днес с вас. При теб е друго - ти тук си живееш. Тук мачкаш, тук ядеш каквото си си намачкал, жена ти е тук, децата - не разбрахме колко, но колкото си поискаш. Тук всичко може - даже и войната да спечелиш с писане на коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 имаш... шизофрения! :):) земи една от жените на батСали, че да се отъркаш и ти в нещо женско ... тоя век! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 хаххахаха, сега те разбрах... започнал си с одеколона от сутринта и вече си се надъхал на макс да громиш ***, хахахаа! ... и не се надценявай, никакъв опонент не си... *** клошар и лузер, може ли да бъде опонент на който и да е... айде по сериозно! :D:D:DТи си един от многото селски иддиоти тук (форума е нашето село) с които се забавляваме... Тя войната вече е ясна, няма кво да я коментираме повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Но все пак да знаеш, че не си уникален с успехите си. Имам един батСали под ръка - викам го като ми трябва да се разчисти от партакеши някое жилище с таван и мазе. След него и бригадата му няма нужда и от прахосмукачка. Но има кусур - лаййнна не пипа. Та той е доста по-напред в живота от теб - има две жени и 9 деца. Ти до колко ги докара с лаййнната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: *До: Tikva007 сега кво е това ? ... * - Това е работният процес на работното ти място. Ти това работиш от години, само сменяш офиси. Мачкаш лаййнна. В твоя свят ние - опонентите ти, сме това, което мачкаш и без което не можеш да работиш - нещо като суровини и материали. Понеже често се хвалиш с живота си, който върви неспирно и се пъчиш с жена и деца, та ти завидях и се опитах да си го представя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 7
Импeраторът
преди 11 месеца
Снощи Пригожин не беше доволен от свободния разпад на левия си фланг :D но, да ... още малко и сме в Киев, нали копейници :D но спокойно, спокойно, всичко е само един цирк да си мислим, ние невежите, че има проблеми във великата освободителна армия на Путин ... аз вече си купувам само червени тениски, за да може като сгазите Румъния да изляза бързо бързо на площада с Костя Копейкин и да целувам азиатския ботуш, туко виж ми се размине освобождението :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още