IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Бъдещето на държавата зависи от "специалната военна операция"

Украинският народ е жертва на държавния преврат, който доведе на власт престъпен режим, заяви руският президент

11:03 | 09.05.23 г. 8
Снимка: Kremlin.ru
Снимка: Kremlin.ru

Бъдещето на Русия зависи от "специалната военна операция" в Украйна, от работата на всички воюващи на фронтовата линия, заяви в речта си по време на парада по повод Деня на победата руският президент Владимир Путин.

"Няма по-важно дело от вашето - от вас зависи сигурността на страната, от вас зависи бъдещето на държавата и на народа. Сражавате се за Русия", обърна се той към представителите на военните части, участващи във войната в Украйна, която в Москва наричат "специална военна операция".

Сред тях са кадрови военни, мобилизирани, доброволци, военни формирования от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и различни институции, каза още руският президент. Той обаче не отбеляза изрично ЧВК "Вагнер", които в момента са на едни от най-горещите точки на фронта - в битката за Бахмут.

Преди дни собственикът на частната армия Евгений Пригожин се оплака от липсата на достатъчно доставки на артилерийски доставки и поиска тази част да бъде оттеглена в тила. Няколко дни по-късно обаче Пригожин съобщи, че има уверението от Министерството на отбраната, че ще има редовни и достатъчни доставки на въоръжение и остава в битката.

Путин не отбеляза още и участието на т.нар. "кадировци", които също изпълняват важни мисии на предна линия. Чеченският президент Рамзан Кадиров коментира, че неговите части са готови да напуснат сегашните си позиции и да поемат битката в Бахмут, но без да уточнява къде са разположени сега кадировците. Според украинските военни тези части се намират в Запорожката област и заплахата за напускане на позиции е накарала Министерството на отбраната бързо да се съгласи да даде допълнително оръжие за ЧВК "Вагнер".

В своята реч на Червения площад Владимир Путин коментира още, че "западните елити" смятат себе си за единствено правите и заяви, че Русия се бори за нов, "по-справедлив многополюсен свят". "И ние искаме мирно и свободно бъдеще", обяви Путин и допълни, че Москва е дала отпор на международния тероризъм и защитава населението на Донбас.

По негови думи в момента украинците са жертва на държавния преврат, който е довел "престъпен режим" и който има "жесток користен план". Той визира протестите, които доведоха до оставката на президента Виктор Янукович през февруари 2014 година. Лидерът на проруската Партия на регионите днес е в Русия. След него Украйна управлява Петро Порошенко и сегашният президент Володимир Зеленски.

"За нас защитата на отечеството е свещена", допълни още Путин пред гостите на Червения площад. В своето слово руският президент обърна внимание, че всички народи в СССР са се сражавали заедно за победата. "Няма да забравим това", допълни още той.

На Червения площад международните гости бяха ограничени до лидерите на страните от Общността на независимите държави (10 от бившите 15 социалистически републики). От събитието отсъства единствено президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

В парада участваха повече от 8 хил. военни, сред които и 500 представители на военни части, които взимат участие във войната в Украйна. Парадът на военната техника откри танк Т-34. Това беше единственият танк в в марша на Червения площад, в който участваха и различни бронирани машини, системи С-400 и междуконтинентални ракети "Ярс".

В парада за 78-ата годишнина за края на Втората световна война в Москва обаче не участва въздушно шоу въпреки благоприятните условия. 

В много райони на Русия парадите и други традиционни събития около 9 май бяха отложени.

Докато в Москва се провеждаше парадът на победата, на знаково посещение в Киев пристигна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Заедно с украинския президент Володимир Зеленски тя ще отбележи Деня на Европа. В часовете до нейната визита Русия извърши два ракетни обстрела - преди полунощ бяха изстреляни 8 крилати ракети "Калибър" от ракетоносители в Черно море, а в ранните часове на 9 май и още 17 ракети Х-101 и Х-555, изстреляни от стратегическа авиация - Ту-95. Системите за противовъздушна отбрана са свалили общо 23 от изстреляните тази нощ ракети, уточняват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

През изминалото денонощие Русия е извършила и 89 обстрела от артилерийски системи, при които има попадения по гражданска инфраструктура, уточняват още украинските военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 4
penkiler1415
преди 11 месеца
Каквото и да стане със "специалната операция" - демек, войната-нищо добро не чака Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 8
evlogi
преди 11 месеца
Докато такива хора властват в Кремъл,Русия нищо хубаво не я чака...Освен дъглосрочно болезнено завръщане към нивото и от времето на Иван Грозни и горе долу тогавашния и стандарт на живот..Минимална заплата в Русия в момента малко над 16000 рубли на месец .Всеки да си я смята ,както иска....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 9
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk... така е , неспирни гърмежи ... то не са боеприпаси , то не са ракети за HAIMARS , то не са М103 , то не са гаубици CEASAR , то не са Leopard , то не са Striker ... :))) ... в сряда , най-късно в петък , сте в Киев като прегазите бременните украинки ... на Днепър всичко е спокойно ... Олешка ваша ли е ?! Що не се снима некой на северната табела , тъй , само да опровергае слуховете ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 8
khao
преди 11 месеца
До: 0pk кво оръжие, че и складове взривявали! ... бързо забрави как натовското свърши още към Август и складовете са празни, а ВПК не моеее да смогне! :):) или тая опорка беше много стара и сте я позабравили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 27
sssaaa
преди 11 месеца
До: 0pk Не се занимавай с тоя Чат-бот. Виж, че веднага пише след всяка статия за Русия. Само перални, плочки, а вече и кинжали са му в главата. Поне да беше изчакам един път някой от другите двама rлypaци да беше писал първи - Хахото или дезертиралата ***, народния предател изоставил страната си и дошъл да живее на хранилка в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 26
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 нишо не са свалили зелков, гърмят им складовете с натовски боеприпаси и сякви гаубици и ПВО-та. При това с отдавна свършили ракети поради липса на чипове... Пък ти си хихикай по коментарите... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
а некой "кинжал" , от онези несваляемите , нема ли да префръкне ?! може и от шперплат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
хихи ... свалила са всичките калибри и крилати страшилки ... ето пачему квuчунгерите оквuчаха форумите , трите гнъса медведев , песков и захарова се пенявиха няколко месеца за НАТОвското ПВО ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още