IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква всеки момент началото на украинската контраофанзива

Володимир Зеленски сравни борбата срещу Русия сега с тази против нацистка Германия през II Световна война

06:25 | 09.05.23 г. 28
Автор - снимка
Създател
Русия извърши атаки с дронове срещу Киев. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Русия извърши атаки с дронове срещу Киев. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Според руските окупационни власти новите дъждове са забавили началото на очакваната офанзива на Киев в Южна Украйна. „Нестабилното влажно време отново пристигна. Земята трябва да е просъхнала с десет-дванадесет сантиметра, за да може техниката да се търкаля по нея", заяви пред руската телевизия ръководителят на администрацията на контролираната от Москва част на Запорожие Евгений Балицки. Въпреки това контраофанзивата може да „започне всеки момент", предупреди той. Украинската страна обяви контранастъпление през пролетта, позовавайки се на теренните условия, а подготовката е приключила, заяви Киев в края на април.

Миналия петък руската администрация започна евакуация на селата в близост до фронта в Запорожка област. Засегнат е и град Енергодар, където се намира Запорожската атомна електроцентрала. Според наблюденията на украинския генерален щаб първи са били изведени жителите, които са приели руско гражданство в началото на окупацията. Балицки говори за временно преместване на жителите с цел безопасност на населението. „Ако прогоним фашистите обратно до германските граници, тогава хората ще могат да се върнат в родната си земя", казва той.

Руската пропаганда представя агресивната си война срещу Украйна като защита от фашистка заплаха. Русия вече бе използвала спомена за борбата на Съветския съюз срещу нацистка Германия през Втората световна война, за да легитимира анексирането на Крим.

Във войната си, започнала преди повече от 14 месеца, Русия окупира големи територии, особено в южната и източната част на Украйна. Като цяло Москва все още държи под свой контрол около 20% от украинската територия - включително Кримския полуостров, който беше анексиран още през 2014 г. След до голяма степен неуспешната зимна офанзива на руснаците военните експерти сега очакват украинска контраофанзива, с която Киев иска да си върне териториите.

Украйна отблъсна атака срещу Киев

Украинската противовъздушна отбрана се задейства, за да отблъсне руска атака срещу столицата Киев тази нощ, предаде Ройтерс, като се позова на областната военна администрация. В града се чуват експлозии. Въздушна тревога е обявена в цяла Украйна.

Днес Русия отбелязва Деня на победата, на който чества капитулацията на нацистка Германия през Втората световна война.

Вчера Русия извърши най-голямата си атака с дронове срещу Украйна от началото на войната преди повече от 14 месеца. Руската кампания на въздушни атаки бе възобновена преди 10 дни след затишието от началото на март, отбелязва Ройтерс.

Зеленски сравни борбата срещу Русия с тази срещу нацистите

Украинският президент Володимир Зеленски сравни борбата срещу Русия сега с тази против нацистка Германия през Втората световна война, предаде DPA. „Днес, 8 май, когато светът си спомня думите „Никога повече", ние в Украйна придаваме смисъл на тези думи", каза снощи Зеленски във всекидневното си вечерно видеообръщение. Той добави, че става въпрос не само да се пази паметта, но и бъдат защитавани ценности и да бъдат победени агресори, предава и БТА.

Европа отбелязва края на Втората световна война на 8 май. Украинският президент внесе в парламента законопроект страната също да започне да чества капитулацията на Третия райх ден преди Русия, която ще проведе днес традиционния военен парад по случай Деня на победата, 9 май (по московско време нацистка Германия капитулира малко след полунощ на 9 май 1945 г.). По-рано вчера Зеленски изрази категорична увереност, че Русия ще бъде победена така както нацистка Германия.

„Успехът на украинците в защитата срещу руската агресия определено е противоотрова срещу други агресии", каза още президентът във вечерното си видеообръщение. "Светът може да види как един свободен народ се защитава от завоеватели. Ако ние можем да го направим, значи и другите могат да го направят", изтъкна украинският президент. С оглед на до голяма степен предотвратените руски атаки с дронове Зеленски благодари на противовъздушната отбрана. 

В цяла Украйна тази нощ междувременно бе обявена въздушна тревога. В Киев се чуха взривове, като противовъздушната отбрана на столицата се е задействала, съобщи агенция „Укринформ“.

Зеленски не каза нищо за очакваната предстояща украинска контраофанзива, посочва DPA.

Той само спомена за „добри новини" що се отнася до доставките на боеприпаси, но не даде подробности.

Неназован представител на администрацията на президента Джо Байдън междувременно каза за Ройтерс, че Съединените щати ще обявят нов пакет оръжейна помощ за Киев на стойност 1,2 млрд. долара. Той ще включва системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Помощта може да бъде обявена още днес. Снабдяването с боеприпаси от месеци е основен проблем и за двете воюващи страни, отбелязва DPA.  

Зеленски също така призова за по-бързо разминиране на Украйна. На площ от 170 000 квадратни километра в страната има мини. Обикновено разчистването на такава територия отнема десетилетия, но Зеленски призова това да стане по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: SporqZaKef ще ти кажа, зада не си помисли някой че от там идваш (така да се каже, че ти играем алиби!)...;) Лев, нема лев, много е лев! чувал съм че дават само копейки.... а записването ставало или в посоля или при Костя... виж му къщата и ще ти стане ясно до къде може да се издигнеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: khaoАко някой дава лев и подсказки може да склоня. Можеш ли да ми дадеш съвет къде да се запиша? Така и така си чеша пръстите, барем да изкарам нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: SporqZaKef тоест нашите чакат вече година и половина и не правят правителство заради изборите в Турция... абе много невероятно звучи, че да си го помисли ей така някой.. по скоро трябва да ти го подскажат зада си го помислиш! ;) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: zelka007Те много неща нямаше да се случат, докато текат активни боеве, пък после взеха тансе случиха. Интересно ми как не си задавате няколко въпроса. Защо Радев вече месец и полувина не дава първия мандат за съставяне на правителство. Чак на 15ти обяви, че го дава. Човек ще си помисли, че чакаме изборите в Турция, та да правим и ние правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарче , кво се пенявиш ?! контраофанзивата е започнала , така каза свuнята пригожин , или на него да не вярваме ?! нали е от ваш'те ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: SporqZaKef еййй колко писане, въртели и съчинения, зада кажеш че ако е Ердоган няма да има контраофанзива! Турската армия не е втората най силна в нато, но както кажеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 11 месеца
До: SporqZaKef ... НАТОвски кораби няма да влизат в Черно море , докато тече активната фаза на СВОто ... питай карабъл масква и двете им фрегати защо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: khaoЩе ти обясня така. След приетия закон за 'сигурноста над Черно Море', последния крайъгълен камък е Турция (втората най-голяма и силна армия в НАТО), да спре да лавира между Изтока и Запада и да заеме страна както 'подобава на член на НАТО'. Това с Ердоган няма как да се случи. Отпадне ли този крайъгълен камък и проливите се отворят за Натовски Кораби, тогава може да се говори за контра офанзива към Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: SporqZaKef тая част е ясна, но дай по конкретно, зада има контра-офанзива.. кой е правилния човек? Тоя на Запада или по тъмния ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: khaoЗа запада определено не е Ердоган :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още