IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да предложи санкции срещу китайски фирми, помагащи на Москва

Не тръгвайте по погрешен път, предупреждават от Пекин

13:39 | 08.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще предложи санкции срещу седем компании от Китай, продавали оборудване, което може да помогне на Русия да произвежда оръжия, пише Financial Times, позовавайки се на свои източници. Изданието има достъп до предложенията на Брюксел , които ще бъдат дискутирани през тази седмица. Текстовете трябва да получат одобрението на всички 27 държави от общността, за да влязат в сила.

Очаква се, че общността ще обсъди и ограничения за вноса на селскостопански продукти от Русия.

Според информацията на FT санкционираните компании са 3HC Semiconductors и King-Pai Technology, които са позиционирани в континентален Китай, както и Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry и Alpha Trading Investments, регистрирани в Хонконг.

Помолени за коментар от Министерстовото на външните работи на Китай призоваха ЕС "да не тръгва по грешен път".  Пекин ще наложи ответни санкции в защита на своите права и интереси, допълват още оттам, цитирани от Ройтерс.

"Китай се противопоставя на действия, които използват китайско-руските отношения като претекс за налагане на незаокнни санкции", коментира говорителят на институцията по време на редовна среща с медиите.

На този етап от ЕК не коментират информацията на икономическото издание. Досега общността се въздържаше от санкции срещу Пекин, отбелязвайки че няма доказателства за доставки на оръжия за Русия от страна на китайски компании.

Преди месеци САЩ предупредиха, че имат данни, че Китай се готви да доставя оръжия за Русия. Казусът обаче не се разви след посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва. Украинските военни също не съобщават за находки на китайско въоръжение в страната.

Някои от компаниите като King-Pai Technology е в санкционния списък на САЩ заради доставката на оборудване за военно-промишления комплекс на Русия. По данни на Министерството на финансите на САЩ компанията доставя и оборудване за управление на ракетни системи.

Санкциите на ЕС вероятно означават желанието на общността да се присъедини към Вашингтон в битката за световно господство, пише още FT.

В новия пакет от санкции Брюксел предлага още и санкции срещу ирански производители на дронове, използвани активно в последните дни от руската армия за удари в Украйна. В нощта срещу 8 май е била най-масовата атака с дронове срещу столицата Киев, съобщи кметът на града Виталий Кличко.

Системите за противовъздушна отбрана са унищожили 35 дрона, но има и щети по инфраструктурата - жилищни сгради, училище и детска градина. Пострадали са петима души, уточни още Кличко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
wart
преди 11 месеца
Тая престъпна ***, това Световно зло тая чума проклета сега прави всичко възможно да открие Втори фронт срещу Китай -- унищожавайки Европейската икономика с предателите лицемерите назначени в Брюксел Европа се превръща в колония- без промишленост, без индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
andy
преди 11 месеца
До: andy*** = koмyнeтaтa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
andy
преди 11 месеца
*** от ЕССР могат само да са навеждат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
Не може, а трябва ... иначе няма смисъл от всичките санкции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още