IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви ли се ЕС за безпрецедентни досега санкции срещу селското стопанство на Русия?

Досега ЕК не препоръчваше подобни ограничения, за да не предизвика продоволствена криза в бедните страни

10:55 | 08.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС се подготвят за обсъжданията за 11-я санкционен пакет срещу Русия от началото на пълномащабната война в Украйна. Досега под ограниченията на общността попаднаха различни сектори - финансов, енергиен, технологичен и т.н. Но Европейската комисия досега нито веднъж не препоръча санкции срещу селското стопанство, коментирайки, че това може да да доведе до продоволствена криза в бедните страни.

От своя страна Русия наложи забрана за внос на редица селскостопански продукти от Запада във връзка с първите санкции, наложени заради окупирането на Крим през 2014 година.

Сега Полша се кани да повдигне въпроса за нови ограничения пред Русия, съобщава европейското издание Politico, като се позовава на коментар на постоянният представител на Варшава в ЕС. През тази седмица в общността започват преговори по новите ограничения. Преди седмици се заговори, че ЕС ще работи основно срещу възможността за избягване на санкциите, включително и срещу кораби, плаващи с изключени транспондери.

Анализатори коментираха, че трудно ще бъде намерен начин да бъдат допълнителни ограничени приходите в руския бюджет, които Москва може да използва за финансиране на войната.

Смятаме за неприемливо да се продължи вносът на селскостопански продукти от Русия в ЕС под предлог продоволствена сигурност, коментира обаче Анджей Садош пред полската новинарска агенция PAP. "Смятаме, че санкциите върху руските селскостопански продукти трябва да бъдат наложени незабавно, дори и само заради проблемите с вноса на украински продукти в ЕС", допълва още той.

По данни на ЕС делът на Русия в общия внос на селскостопански продукти в общността е 3,7%. Страните внасят основно слънчоглед, животински мазнини и растителни масла, царевица и алкохолни напитки.

В края на април ЕК наложи временни ограничения за вноса на четири украински селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, които важат за пет държави от общността - Румъния, България, Полша, Чехия и Словакия. Причината е, че реално лансираните преди година "коридори на солидарността" спряха да работят и украинската продукция остава на пазарите в тези пет страни.

ЕК предложи пакет от 100 млн. евро в подкрепа на земеделците в тези държави. България ще получи около 10 млн. евро заради щетите.

Европа няма проблем с доставките на храни, коментира още Садош. "Точно обратното е - имаме проблем със свръхпредлагането", допълва още той.

Междувременно ООН, Русия, Турция и Украйна още не могат да се споразумения за продължаване на споразумението, което дава възможност на Украйна да изнася своята селскостопанска продукция през три пристанища в Черно море. Сделката изтича на 18 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
А-не-ве, тия *** прасни ако си мислят, че ще се отърват, в грешка са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 10
khao
преди 11 месеца
До: mr. Yoda защото пък ръководителите на руската кочччина са избрани от някой.... много си проззз, копи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 11 месеца
До: Импeраторът ... тогава ще разрешим вноса от Украйна и готово :):) и ак оимаше държавник който да мисли за нашата Държава --- шутове по гербаджийските зърнари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 11 месеца
Ръководещите ЕС никой нормален не е избирал. Те се самоизбират по критерий мерзост. Който е по-по-най: него. А мерзост, облечена в романтика събаря познатият ни свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 13
Импeраторът
преди 11 месеца
"По данни на ЕС делът на Русия в общия внос на селскостопански продукти в общността е 3,7%." - значи не умряхме от студ, нямаше граждански войни, не умряхме от глад ... сега като резнем тези 4 процента да не почнат пак да подвикват копейниците, че ще настъпят тежки времена за Европа :-) някакви нови прогнози правите ли копейници, че ми е интересно мощната РФ какви бури е подготвила за ЕС, след като унищожи НАТО в Украйна и заличи долара :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
OHЯ
преди 11 месеца
Нашите зърнарЕ как па даже не повдигнаха въпросът за рашастанско зърно ( то е 3-пъти повече от украинското ) ? СлучаеноС ..,.,. не мислА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
khao
преди 11 месеца
сакън че нашите зърнари ще излезнат пак на протест, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
danchomentata
преди 11 месеца
Ке видим футуресите в Шикаго къ ще минат през иглени уши или ще читаем декрет: https://***.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2022-0559_BG.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още