IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да се възползва от забраната за внос на украински храни в ЦИЕ

Полша ще позволи транзита на украински храни след промяна в законодателството си

13:51 | 19.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия може да се възползва от забраната за внос на украински селскостопанкси стоки, въведени от няколко държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), за да преустанови "зърнената сделка", по силата на която Украйна изнася зърно от три от своите пристанища в Черно море, пише CNBC.

Още на 13 април Министерството на външните работи на Русия намекна, че споразумението с Украйна за отваряне на три от черноморските пристанища едва ли ще продължи да действа след 18 май. Москва обвинява украинската страна в опит да блокира споразумението, предизвиквайки "задръстване" на Босфора. Според външното министерство украинските власти взимат подкупи от корабите, за да ускорят регистрацията им по зърнената инициатива.

В момента в Черно море има блокирани 50 кораба, които чакат да бъдат натоварени, става ясно от съобщение на ООН, който е наблюдател на инициативата. Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел коментира, че причината за това "заръстване" е Русия, а Киев допълва, че Москва бави проверките на корабите в териториалните води на Турция.

По силата на споразумението за износа на храни, подписано през миналото лято, съвместни екипи от Турция, Русия, Украйна и ООН проверяват влизащите и излизащите от пристанищата кораби, за да не бъдат използвани тези канали за внос на оръжия за украинските военни. От 1 август 2022 година по това споразумение от Украйна са изнесени 27,5 млн. тона зърнени храни, става ясно още от справка на ООН. Основни дистинации са Китай (6,6 млн. тона), Испания (4,9 млн. тона) и Турция (3 млн. тона). Не за всички товари обаче това е крайна дестинация.

Според статистиката на ООН в България по инициативата са влезли 68,8 хил. тона селскостопански стоки от Украйна.

Руското външно министерство пише още в своята позиция отпреди няколко дни, че Западът продължава да ограничава износа на руска пшеница и торове, които са причината за продоволствената криза преди месеци.

Страните от ЕС не са въвели санкции върху износа на храни и селскостопански продукти от Русия, но доставчиците на услуги - застрахователи, корабособственици и т.н., са внимателни по отношение на партньорството с Русия. Москва очаква и Украйна да позволи износа на амоняк, но още преди месеци в Киев се обявиха против.

Доставките на амоняк обаче се извършват през тръбопровод, пресичащ територията на Украйна - от руския град Толиати до пристанището в Одеса. Амонякът е силно запалим и под заплахата от ракетни удари, които извършват руските военни върху обекти от гражданската инфраструктура на страната, транзитът му е прекалено опасен.

През последните дни Полша, Словакия и Унгария забраниха вноса на селскостопански продукти от Украйна с мотив защита на родните производители. Цените на украинската пшеница, слънчоглед и други култури се оказаха съществено по-ниски от тези, произвеждани в региона. България също забранява временно вноса на храни от Украйна, обяви на брифинг днес министърът на земеделието Явор Гечев. Отворени ще бъдат само транзитните коридори за украинската продукция. Очаква се и Румъния до няколко дни да се присъедини към забраната, посочва още CNBC.

ЕК отпусна 56 млн. евро помощ за фермерите в Полша, България и Румъния и се готви нов пакет, стана ясно преди ден.

Междувременно след двустранни преговори Варшава и Киев се разбраха транзитът на украински стоки да продължи през територията на Полша - товарите ще бъдат под конвоя на полските власти, става ясно от съобщение на сайта на полското правителство. Със специална наредба ще бъде забранена възможността за промяна на дестинацията по време на пътуването на пратката.

Още в първите месеци на войната ЕС позволи т.нар. "коридори на солидарността", които да бъдат използвани от украинските фермери за износа на продукция, след като Русия блокира украинските пристанища в Черно море. Целта беше продукцията да бъде изнесена от Европа през пристанищата на ЕС. Но поради "задръстване на каналите", както коментират властите в ЦИЕ, продукцията остана на пазара в региона, а не продължи към своите традиционни дестинации.

Преди началото на войната Украйна беше основен доставчик на зърно за Световната програма по прехрана (WFP) на ООН. Властите в страната предприеха няколко инициативи, чрез които да бъдат върнати позициите и възстановени доставките на храни до най-нуждаещите се. Една от тях беше инициативата "Зърно от Украйна" (Grain from Ukraine), в която участва и България.

Тя беше анонсирана в края на ноември 2022 година, когато Украйна отбеляза годишнина от "Голодомор", признат от Народното събрание официално като геноцид срещу украинския народ. Целта на тази програма беше участващите държави да закупят зърно от малки или средни по големина ферми в Украйна и да го доставят до държави под заплаха от глад - Етиопия, Судан, Сомалия, Йемен, Конго и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още